Dodaj do ulubionych

Basturma ?????

15.04.06, 14:20
Przed chwila znajomi poczęstowali mnie basturmą. Przeleciałam w wyszukiwarce
przepisy, ale TO było robione inaczej - cały warkocz polędwicy wołowej
zaprawiony w solance i przyprawach, krojony na cieniutkie płatki.
Słone, ostre, aromatyczne. Pycha !
Ale nie chccieli zdradzic przepisu :(
Pomóżcie !
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Basturma ????? 15.04.06, 15:50
      Well, jest kilka przepisów, przetłumaczyć cos?...
      upgrecan.notlong.com
      • Gość: burencja Re: Basturma ????? IP: *.pp.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 22:09
        Dzięki, juz na tych stronach byłam, ale tam mięso zamarynowane sie grilluje. A
        to było surowe !
        • ampolion Re: Basturma ????? 16.04.06, 22:22
          A może po rosyjsku? Bo to z tamtych rejonów...
          bivarvae.notlong.com
          • ampolion Re: Basturma ????? 16.04.06, 22:37
            Wsród tych rosyjskich przepisów są i na "surową" basturmę:
            go.access.ru/recipes/recipe6.html
            www.millionmenu.ru/rus/recipes/collection/drecip14390/
            cooking.niv.ru/recept/blyudo.pl?id=5&ws=/basturma.htmitd.
            • burencja Re: Basturma ????? 16.04.06, 23:46
              Dzięki ampolion, przysiadę na dłużej i spróbuję odczytać (i zrozumieć:)
              • ampolion Re: Basturma ????? 17.04.06, 03:01
                Uprzedzam: skomplikowane i ze słownikiem trzeba. Ale ciekawe.
                • burencja Re: Basturma ????? 17.04.06, 11:48
                  Niestety popularne słowniki nie zawsze zawierają nazwy ziół i przypraw opócz
                  podstawowych, no i chyba będzie trochę takich niedostępnych na polskim rynku :(
                  Ale dziekuje za pomoc, trop juz mam :)))

• ampolion Re: Basturma ????? 18.04.06, 02:26
                    Taka suszona basturma przypomina zasadą przygotowania szynkę parmeńską,
                    prosciutto. Pamiętam też z dzieciństwa polędwicę suszoną na kamień, wspaniała!
                    Zupełnie inna od tej "surowej" ze sklepów, własnie prosciutto mi ją zawsze
                    przypomina.
                    • burencja Re: Basturma ????? 18.04.06, 16:52
                      Taaak, kiedys to się ludziom chciało... Wiesz za czym tęsknię - za takimi
                      małymi wiejskimi wytwórniami, które na podstawie starych receptur produkują
                      małe seryjki mięsnych cudeniek nawet konserwy. Spotkałam sie z takimi w Bawarii.
                      Nie tylko zresztą mieso i wędliny, ale ciekawe smakowo chleby.
                      Ta basturma, która jadłam wywodzi sie z Gruzji. Jej przygotowanie trwa tylko 2
                      dni, ale tyle w niej aromatu. Jestem na etapie wyłudzania tego oryginalnego
                      przepisu od znajomych, a dzięki forumowiczom będę jeszcze eksperymentować.
                      Pozdrawiam
                      • jacek1f jak zdobedziesz, to podaj, bo w 2 dni trudno 18.04.06, 17:08
                        uwierzyć:-)
          • Gość: Gedesh Re: Basturma ????? IP: 81.17.95.* 18.04.06, 09:10
            Co prawda basturma nie wywodzi sie z kuchni rosyjskiej ale wywodzi z Kaukazu
            czyli obaszaru dawnej Rossijskoj Imperii i Sojuza i rzeczywiscie najbardziej
            celowe jest przegladanie stron rosyjskojezycznych.Tu uwaga basturma moze
            wystepowac w roznych postaciach - samo pojecie basturma oznacza ze mieso jest
            dluzej lub krocej marynowane.Basturma moze byc daniem - np.:
            cooking.niv.ru/recept/food.pl?id=7490&ws=/gruzinski/basturma.htm
            Basturma moze byc robiona z roznych mies - baraniny,wolowiny a nawet z ryby :
            www.megabook.ru/kitchen/encyclop.asp?topic=Cook16Janv_ZAKAVK_870
            Odmiana basturmy o ktorej jest mowa to mieso marynowano-suszone przy czym
            metoda w jaki sposob robia to ludy tureckie - vide:
            cooking.niv.ru/recept/food.pl?id=7679&ws=/basturma/myaso/sushenoe.htm
            rozni sie od wariantow kaukaskich przede wszystkim iloscia dodawanych przypraw
            i ziol ktorych na Kaukazie dodaje sie znacznie wiecej.
            • jacek1f tu: 18.04.06, 10:49
              jest wątek z archiwum o schabie Gargamela, który jest rewelacyjny - i zaleznie
              jakich ziół uzyjecie i jakiego mięsa - polędwice tez może byc - to wam wyjdzie
              najlepszapod słońcem Bastyrma, pastyrma/pastirma/pastrami/basturma - czyli
              suszone mięso w przyprawachpo ludzku mówiąc. Polecam.
              :-)
              • jacek1f tzn tu...: 18.04.06, 10:50
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25946612&a=29846106

• kiranna Re: Basturma ????? 16.04.06, 22:23
      wrzuc w google "pastirma", wyskoczy ci turecka basturma. tej sie nie grilluje,
      ale suszy albo marynuje w soli, w zaleznosci od przepisu. mam oryginalny
      przepis po turecku, ale nie dam rady w najblizszym czasie go przetlumaczyc :(
      chyba, ze masz znajomych Turkow lub turkologow, to moge tutaj skopiowac.
      • burencja Re: Basturma ????? 16.04.06, 23:49
        dam sie posiekac za oryginalny turecki przepis, ale niestety nie mam znajomych
        turkologów. jakbyś kiedys przetłumaczyła - prześlij, proszę, bo dobro tego
        mięska mnie dosłownie powaliło.
        serdecznie pozdrawiam :)
        • linn_linn Re: Pastirma 18.04.06, 09:10
          Tu jest troche informacji:
          turkishculture.org/culinary_arts/pastirma.html
    • Gość: Miszka Basterma-przepis IP: *.chello.pl 19.04.06, 21:44
      To jest egipski przepis. Przepraszam, że nie tłumaczę ale mam nadzieję, że się
      przyda :-))

Bastirma

2 ¼ pounds filet or best cut of beef
      1 cup salt
      3-4 garlic heads
      ¾ cup fenugreek
      2 Tbs hot chili pepper

Trim the meat to remove any fat. Dry well, then score very thinly in 2 or 3
      places. Roll the meat in ¼ cup salt to cover it completely. Spread it out on a
      rack, weighing it down to drain the moisture. After 3-4 days, remove the weight
      and wipe the meat dry. Thread a cord through one end, leaving a long piece to
      suspend it when it is ready. Peel and crush garlic and knead with fenugreek,
      pepper, and remaining salt. The mixture must be soft. Cover the meat another 3-
      4 days, until it dried well. The pastrami is now ready. Its shape will vary
      according to the cut of meat and the weight placed upon it, but it is usually a
      rough spherical shape and its color is dark brown.
    • ampolion Re: Basturma ????? 20.04.06, 00:13
      Kaukaska po angielsku:
      russia-in-us.com/Cuisine/RX/Messages/802.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka