Dodaj do ulubionych

Sos Ciemny mi nie wychodzi....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 14:02
Nie potrafie robic sosu... Co robie nie tak? Dodaje za dużo tłuszczu za dużo
wody? Za mocno próżę? Cholera poprostu sos mi nie wychodzi,Na koniec dodaje
maki, by zagęscić , ale wtedy to dopiero koszmar sos jest bardziej mąkowy niż
normalny, zwykły, najłatwiejszy w świecie sos, Nieważne czy to sos z Udka
kurczaka czy np z łopatki, przyznaje bez bicia, nie umiem robić sosu....
Pomocy
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 18.08.06, 14:09
      Wpisz w wyszukiwarkę hasło: sosy. Jest tego od ... i ciut ciut.
      • 1oo Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 18.08.06, 14:15
        Sos z udka kurczaka czy łopatki z samej swojej natury ciemny nie będzie. To już
        raczej z wołowiny. A co do tego, że Twój sos jest bardziej mąkowy niż mięsny,
        to chyba z powodu zbyt dużej ilości wody użytej do duszenia. Jeśli mięso masz
        już miękkie, a wywaru za dużo, to po prostu odparuj go, wyjmując wcześniej
        mięso. Sos stanie się bardziej intensywny i w kolorze, i w smaku.
        • amoniaaa A ja proponuję.... 18.08.06, 16:14
          kup sobie sos sojowo-grzybowy. Daje doskonały smak i kolr wszystkim sosom. Ja
          bez niego nie potrafię żyć ;) Moje sosy też miały kiepski kolor wcześniej ale
          teraz nawet teście niedawno stwierdzili na pierwszym obiedzie u nas że jeszcze
          takiego sosu nie jedli. Aaaa dodaj już trochę do naczynia z mięsem bo mięso
          będzie też miało piękny kolor od tego sosu. Sos sojowo-grzybowy (nie sam sojowy
          tylko sojowo-grzybowy) kosztuje jakieś 4zł. Spróbuj a się przekonasz że miałam
          rację;)
          • Gość: Emi Re: A ja proponuję.... IP: 193.24.196.* 18.08.06, 17:31
            Potwierdzam, to doskonały dodatek, także np. do zupy grzybowej.
            • ba_nita Re: Bleeeeee..... 18.08.06, 18:34
              Sos grzybowy najlepszy jest z GRZYBÓW a nie chemicznego erzacu ze sztucznymi
              smakami i wzmacniaczami smaku i zapachu. Wam życzę smacznego a autorce postu
              nabierania wprawy w robieniu PRAWDZIWEGO jedzenia. Torebki są dobre ewentualnie
              na wyjazdy pod namiot czy żeglowanie ale nie w domu.
              • amoniaaa Re: Bleeeeee..... 21.08.06, 12:06
                nikt nie mówi o suchych sosach z torebek... żadnej chemi nie ma w tym sobie w
                butelce o konsystencji magi... ja bez tego nie potrafię normalnie funcjonować ;)
    • ba_nita Re: Proszę: przepisy na prawdziwe sosy 18.08.06, 18:36
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=31
      • Gość: Emi Re: ba_nita IP: 193.24.196.* 18.08.06, 19:20
        2-3 krople sosu sojowo grzybowego nikomu nie zaszkodzą.
        Siedż sobie godzinami w kuchni i gotuj pseudo zdrową żywność, jeśli nie masz
        nic innego do roboty.
        Ja mam.
    • Gość: ewa Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... IP: *.range81-152.btcentralplus.com 18.08.06, 20:04
      jesli chcesz miec ciemny sos to razem z miesem wloz cebule i ja troszke przypal
      podlewajac woda jak za bardzo sie przyrumieni, musisz to zrobic kilka wtedy
      uzyskasz ciemny sos
      • Gość: jolla7 Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 12:48

Ewa ma rację , gdy smażysz mięso, które bdzie już zrumienione wrzuć pokrojoną
        w kostkę cebulkę i gdy się zrumieni podlewaj gorącą wodą kilka razy w małych
        ilościach , gdy wywar będzie ciemny podlej więcej wody i przykryj pokrywką .
        Pozostaw na małym gazie , aby się przepiekło.Po tym czasie zaciągnij wodą z mąką
        • nicolettee Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 21.08.06, 19:03
          Jak sie smazy kurczka to jak zrobic sos do niego albo jak sie smazy schabowe?
          Na koniec dodac do oleju smietane czy make?
          • Gość: Meg Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:12
            Do oleju nie dodawaj nic bo ci wyjdzie oleisto-mączna breja a nie sos. Ja do
            schabowych (takich w panierce) sosu nie robię. Tylko do mięsa duszonego, czy
            pieczonego w piekarniku.
            • nicolettee Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 21.08.06, 19:42
              A jak przewaznie smazy sie mielone,kotlety lub kurczka to przewaznie na
              oleju,wiec jak zrobic sos?Czy wtedy nie na oleju smazyc?
              • Gość: Meg Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:48
                Jak robisz mielone albo udka, to nie zrobisz sosu takiego o jakim piszą tu
                dziewczyny. Sos ten robi się z wywaru który pojawi się w trakcie duszenia mięsa
                (tj. z soków wypływających z mięsa). Jak chcesz sos do mielonych to musisz
                zrobić sobie całkiem osobny sos (z własnego przepisu, czy nawet z tej torebki)
                i polac nim mięso.
                Ten sos o którym tu mowa, robi sie tylko z mięs które dusimy, pieczemy.
                • nicolettee Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 21.08.06, 20:26
                  A wiec jak zrobic ten sos osobno?
                  • Gość: jolla7 Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 20:39
                    gdy smażę kurczaka i mam ochotę podać go z ziemniakami i sosem to traktuję go
                    tak jak mięso na pieczeń .
                  • 1oo Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 21.08.06, 20:50
                    kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=26
                    • 1oo Re: Sos Ciemny mi nie wychodzi.... 21.08.06, 20:54
                      Albo tu:
                      www.pysznie.pl/index.php?m=przepisy&p=lista&k=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka