marghot 06.09.06, 11:52 Widziałam na Allegro te kawy. Nie znam ich (poza jednym rodzajem Segafredo), którą polecilibyście dla osoby gustującej w mocnej, kremowej ale nie kwasnej kawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lina37 Re: Segafredo, Carte Noire oraz Or Brune 06.09.06, 12:00 to sa kawy do espresso Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Segafredo, Carte Noire oraz Or Brune 06.09.06, 12:02 no o takie mi chodzi właśnie :) Jednak są rózne rodzaje od każdego w w/w producentów i ciekaiw mnie czy ktoś wie jakie są różnice pomiędzy nimi, które są dobre itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Segafredo, Carte Noire oraz Or Brune 06.09.06, 12:12 Segafredo ma troche kwasiorka ,tych innych nie znam ,moj faworyt to illy ,ma piekna crema i zapach czekolady ale najlepsze kawy espresso to takie NO NAME z wloch z supermarketu -sa niedrogie i wlosi sie na espresso naprawde znaja ,- jezeli moge zapytac jakiej maszyny uzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Segafredo, Carte Noire oraz Or Brune 06.09.06, 12:20 Rano robimy kawkę z mokki/kawiarki metalowej. Natomiast ekspresu ciśneiniowego uzywamy na kawę popołudniową, zazwyczaj. Ekspres jest firmy Krups, jednak nie kojarzę zupełnie oznaczenie modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: Segafredo, Carte Noire oraz Or Brune 06.09.06, 12:27 z mokka -kawiarka masz na mysli taki aluminiowy czajnik gdzie na dol leje sie wode a na gore sypie sie kawe? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot tak wlasnie, takie urzadzenie mam na myśli 06.09.06, 12:34 www.smak-kuchni.pl/admin/zdjecia/fa726d17e9592364065e7a2d1a20c480.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: tak wlasnie, takie urzadzenie mam na myśli 06.09.06, 12:49 to najstarsze i najepsze urradzenie do parzenia kawy te z je mam ,moja espresso sama miele w mlynku do kawy i uwierz mi ten aromat jest nie do zastapienia.Ciekawostka-najczesciej z tego czajniczka nieotrzymujesz crema - wiec wsypuje do wysokiego naczynka dwie lychy cukru zalewam to niewielka iloscia zaparzonej kawy (musi byc goraca i zakryc cukier)i miksuje to takia mala trzepaczka na baterie zeby powstala pianka-crema ,wlewam kawe do filizanki a na gore ta wspaniala krmista mase .podejzalam to jak bylam z wizyta u mojej znajomej ktora jest wloszka i praktykuje od tej pory .Jezeli ci sie za pierwszym razem nie uda niezniechecaj sie prosze jezeli lubisz espresso dojdziesz do perfekcji pozdrowienia lina p.s. daj znac jak wyprobujesz ciao Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: tak wlasnie, takie urzadzenie mam na myśli 06.09.06, 12:50 ale czy podczas tego miksowania kawa za bardzo nie stygnie? nie ma nic gorszego dla mnie od letniej kawy. Wypróbuje Twój sposób. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: tak wlasnie, takie urzadzenie mam na myśli 06.09.06, 12:54 nie ty musisz tylko troche kawy dolac do zmiksowania a reszta pozostaje w czajniczku i dopiero przed podaniem wlewasz ja do filizanki a na gore ta pianke Odpowiedz Link Zgłoś