Dodaj do ulubionych

spagetti z pesto i kurkami ?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 15:24
mam spagetti, pesto i kupilam kurki - czy to dos iebie pasuje ? czy lepiej
kurki w smietanie ? chciałabym zrobic niepsodziankę chłopakowi i mam
zagwostke . Jezlei pasuje, to kurki wystarczy podsmazyc na patelni z
cebulką ? dzieki za rady.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: spagetti z pesto i kurkami ? 02.10.06, 15:30
      dla mnie pesto ma zbyt silny smak, aby łączyć je z delikatnym pesto.
      Wolałabym kurki soute lub ze śmietaną czy mascarpone ":)
      ale przecież każdy ma inne smaki :D
      • Gość: kika Re: spagetti z pesto i kurkami ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 15:45
        dzieki, jadłam kiedys we Włoszech pesto + pomidory i byłomprzepyszne, dlatego
        teraz kombijnuję jakby tu i pesto i kurki, kt uwielbiam połaczyc :)
      • ba_nita Re: Marghot ma rację. 02.10.06, 15:46
        Kurki w zupełności obędą się i obronią bez pesto.
        • Gość: kika Re: Marghot ma rację. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.06, 19:49
          ale wtedy kurki an patelni na oliwie z cebulką ? czy lepiej w smietanie ?
          • ba_nita Re: Ja bym w śmietanie. I jeszcze z koperkiem. 02.10.06, 19:55
            Ale to kwestia smaku dzieciństwa jest.
          • hania55 Re: Marghot ma rację. 02.10.06, 20:24
            Na oliwie z cebulką + natka pietruszki.
            Albo w śmietanie, ale też z natką pietruszki.
    • hania55 Re: spagetti z pesto i kurkami ? 02.10.06, 20:24
      Moim skromnym zdaniem:

- pesto ze spaghetti,
      - kurki z tagliatelle.
      • Gość: kika Re: spagetti z pesto i kurkami ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.06, 09:12
        :) moim zdaniem tez, mam tagiatelle, ale źle się wyraziłam i
        napisałam "spagetti" , zapomniałam na jakim forum jestem :)
        • Gość: pola Re: spagetti z pesto i kurkami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 11:04
          tagliatelle plus kurki i cos jeszcze , czy tylko na oliwie plus czosnek i
          wystarczy - wolalabym nie taplać ich w smietanie? co Wy na to??
          • marghot Re: spagetti z pesto i kurkami ? 04.10.06, 11:11
            dodaj do tego pietruszki
            smietana nie jest obowiązkowa :)
            • Gość: pola Re: spagetti z pesto i kurkami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 11:14
              pietruszka , jasne, nawet kupilam, i zapomnialam:),a myslisz ,ze moge dodac
              oliwy truflowej , korci mnie ,zeby sprobowac,ale nie chce zepsuc ....
              • ba_nita Re: Chcesz mieć smak kurek czy trufli? 04.10.06, 11:23
                To tak jak byś do bigosu dała surówkę z kapusty kiszonej (może nietrafne
                porównanie ale odzwierciedla problem). Smak trufli zabije smak kurek.
                • Gość: pola Re: Chcesz mieć smak kurek czy trufli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:53
                  no dobra, czasem jestem zbyt kreatywna... i ostatnie pytanie, na pewno te kurki
                  na oliwie?? czy lepiej na maśle?? i juz najostatniejsze.... jak dlugo je na
                  patelni katowac???
                  • ba_nita Re: Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. 04.10.06, 12:59
                    Co grzybiarzo-kucharz to zwolennik albo masła/oliwy/oleju/smalcu/margaryny. Na
                    czym usmażysz to będzie dobre.
                • hania55 Re: Chcesz mieć smak kurek czy trufli? 04.10.06, 20:27
                  ba_nita napisał:

> To tak jak byś do bigosu dała surówkę z kapusty kiszonej (może nietrafne
                  > porównanie ale odzwierciedla problem). Smak trufli zabije smak kurek.

Nieprawda. Tylko nie można przesadzić. Wystarczą dosłownie 2-3 krople.
              • marghot Re: spagetti z pesto i kurkami ? 04.10.06, 11:26
                ja bym nie dodawała.
                ale możesz zrobić próbę i wyjąć 1 łyżeczkę kurek, dodać 2 krople aceto
                balsamico i zjeść.
                Jeśli Ci takie połączenie zaskamuje, to pamiętaj, aby po dodaniu octu
                balsamicznego już potrwy nie grzeać, gdyż aromat ucieknie...
              • doris-ek Mam przepis z oliwa z bialych trufli i kurkami 04.10.06, 18:01
                i wyszlo super. Biale trufle dodaja kurkom lesno-mchowego smaku. Oliwy z
                czarnych trufli nie dodawalabym. Przepis jest z Williams-Sonoma "California".
                Zielona pietruszka obecna tez. Zrobil furrore.
                • doris-ek Podgrzewasz kurki na patelni bez tluszczu az 04.10.06, 18:05
                  puszcza sok (2-3 min). Dodajesz masla (dobrego jakosciowo z mala iloscia
                  bialka) i podduszasz. Oliwa truflowa na samym koncu. Uzyj jezeli jest z bialych
                  trufli.
                  • Gość: pola Re: Podgrzewasz kurki na patelni bez tluszczu az IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:30
                    az sprawdzilam, bo zapomnialam...mam z bialych,,, dodawac??
                    • doris-ek Re: Podgrzewasz kurki na patelni bez tluszczu az 04.10.06, 19:57
                      Mnie bardzo smakowalo. Dodalam na samym koncu 1 lyzke stolowa tak jak bylo
                      podane w przepisie.
    • marghe_72 Re: spagetti z pesto i kurkami ? 04.10.06, 17:50
      a ja bym spróbowała
      kurki przesmazone z odrobiną czosnku i dodane do makaronu uprzednio
      wymieszanego z pesto
      A nuz fajnie smakuje?
      • Gość: kika Re: spagetti z pesto i kurkami ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.06, 09:13
        ja spróbowałam kurkiw smietanie + pietrucha, było b. smaczne. ale to pesto za
        mną chodzi, więc chyba za kilka dni znowu kurki będą :)z pesto :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka