Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 21:00 Proszę o pomoc: jak zrobić pyszny żurek z białą kiełbasą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marzena Re: Żurek IP: *.aster.pl 19.11.06, 22:10 ja robie zurek na zakwasie. zakwas kupuje w butelce w sklepie. gotuje wywar-z warzyw, wersja szybsza mniej zdrowa-kostka z bulionem. wrzucam 3 ziela ang 2 listki laurowe. dodaje pokrojony -posdmazony boczek lub zwyklą kielbaskę, ja dodaję jeszcze ziamniaczki pokrojone w kostke.. jak sa juz miekkie, to wlewam żur i pozwalam aby sie zagotowal.. mozna dodac smietanę i juz..ale to moj przepis nie ksiazkowy..wiec zapewne sa jakies niedociagniecia:) do bialej kielbaski biore zwykly zurek z torebki-bez zakwasu.. i podobnie. gotuje wywar i bialą kielbaskę razem dodaje zurek z torebki i tu dodaje majeranek:) Odpowiedz Link Zgłoś
sonix73 Re: Żurek 28.11.06, 19:57 ja gotuję najpierw białą kiełbasę i kawałek boczku+ 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki bobkowe i parę ziarenek pieprzu. kiedy wywar jest już esencjonalny, wyciągam kiełbaskę, boczek i przyprawy, wlewam do wywaru żur z butli-kupny dodaję z 2-3 łyżeczki/łyżki -jak kto lubi- chrzanu, wciskam przez praskę 2 ząbki czosnku, gotuję, później dorzucam pokrojoną kiełbasę, boczek, zabielam śmietaną z dodatkiem mąki, podaję z ziemniaczkami z wody i/lub z jajkiem na twardo.pycha! przepis stary odziedziczony po przodkiniach, a dzięki dodatkowi chrzanu i czosnku niezwykle aromatyczny! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: Żurek 28.11.06, 21:12 Podsmarzam cebulkę z boczkiem ,wlewam wodę dodaję białą kiełbasę.Przyprawy pieprz,ziele ang. listek laurowy,ewentualniekostkę rosołową 2-3 grzybki suszone.Żur kiszę sama.Zalewam jak się pogotuje.Nie dodaję śmietany ani nie zagęszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giwliana Re: Żurek IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.06, 11:25 A jak się kisi żur? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaguarka1 Re: Żurek IP: *.sulechow.net 03.12.06, 19:11 MUSISZ KUPIĆ PSZENNA MĄKĘ RAZOWA, RAZOWY CHLEB I CZOSNEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croco Re: Żurek IP: *.chello.pl 03.12.06, 21:40 Ja dodaję soli czosnkowej do żurku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: croco Re: Żurek IP: *.chello.pl 03.12.06, 21:42 Znalazłam niedawno na allegro przyprawy Ducrosa, w sklepach już ich od dawna nie umiałam spotkać, a bardzo lubiłam tą firmę. www.allegro.pl/item146295295_przyprawy_ducros_wszystkie_rodzaje_gratisy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: Żurek 14.12.06, 13:44 Dawno mnie nie było ale już pisze jak kisze żór,biorę 5odkg mąki żytniej razowej lub białej/kupuję ją w młynie/,10dkg skórki chleba, majeranek,2 ząbki czosnku.Mąkę rozprowadzam w naczyniu kamiennym małą ilością wody,następnie dolewam 2,5l ciepłej przegotowanej wody,dodać majeranek i roztarty czosnek, zamieszać.Naczynie obwiązać gazą.Postawić na 2-5 dni w ciepłym miejscu.Przed użyciem mieszać bo mąka osiądzie na dnie.Sorry za byka"żur"oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś