Gość: xxx IP: *.chello.pl 25.11.06, 23:19 jak zrobić żeby kostki lodu były przezroczyste a nie takie białe ?? w szklance fajniej wyglądaja przezroczyste... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pikuś Re: lód IP: *.chello.pl 26.11.06, 18:42 Ja zamrażam wode mineralną nie gazowaną, jest w 60-80% przeźroczysta. Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: lód 26.11.06, 19:23 mineralna nie nadaje się do zamrażania. Chyba, ze jakaś tzw, stołowa, czy źródlana, która ma mało składników mineralnych. A najlepsze kostki wychodza z przegotowanej zwykłej wody. Z Nałęczowianki np. (ok. 700mg minerałów/l) wychodzą kostki mętne, a po dodaniu do czystej wody wytracały się białe płatki, bardzo nieapetyczne. W drinkach niewidoczne, chyba się rozpuszczały w alkoholu, nie wiem. Jeszcze rodzaj kostkarki ma znaczenie. Ze zwykłych foremek zawsze wychodzą mi białawe kostki, z kostkarki twistowej, jaką mam od paru miesięcy super przezroczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: lód IP: *.ptr.terago.ca 26.11.06, 20:08 Powaznie nie sa przezroczyste? Odpowiedz Link Zgłoś