vvuja 22.02.07, 10:25 .......sniadania , obiadu , kolacji i deseru dla goszczacych u mnie Anglików.Jak zaprezentowac polska kuchnie aby ich zadziwic i pokazac ze polska kuchnia jest najlepsza.Prosze o pomysly.Z góry wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... IP: *.bri.connect.net.au 22.02.07, 11:08 polska kuchnianie nie jest NAJLEPSZA jest bardzo dobra, i napewno lepsza od angielskiej ale nienajlepza:) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 22.02.07, 11:12 JEST NAJLEPSZA. w jakiej kuchni istnieje schabowy z kapustą??!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 22.02.07, 11:14 jakiej kuchni istnieje BIGOS???!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mopek Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:16 He, he ostatnio regularnie karmię grymaszących włochów, więc jestem w temacie! Napisze ci co u mnie chwyciło, a co niewypaliło... hity wędliny typu krakowska sucha, kindziuk, kluski śląskie - hit absolutny! schab duszony z pieczarkami (przepis z Neli Rubinstein) zupa pomidorowa (ale klasyczna polska) z lanymi kluskami pączki wytrawne - nadzienie z wędzonej ryby albo z szynki surówka z selera z rodzynkami absolutny niewypał: surówka z kiszonej kapusty ogorki kiszone sałatka z kapusty czerwonej (moja ulubiona, DRANIE!!!) pierogi z kapusta i grzybami- niespecjalnie Tym razem chyba zasunę barszczyk czerwony , moze z krokietem? sama nie wiem :( NIE CIERPIĘ GOTOWANIA DLA GRYMASZĄCYCH!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 22.02.07, 11:19 Tak! Barszczyk czerwony z fasolą. Generalnie (są wyjątki) Włosi uważają barszcz za obrzydlistwo. Przynajmniej takie są moje doświadczeia. Wyślij ich do baru mlecznego. Francuskie(Włoskie) pieski.... TEŻ NIE LUBIE GRYMASZACYCH. MAM ICH POWYŻEJ DZIUREK W NOSIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... IP: *.kolonianet.pl 22.02.07, 23:42 Moja rodzina karmi od czasu do czasu Anglików. Pierogi. Od granicy zaczynają o nich rozmawiać. A ja kiedyś zrobiłam śniadanie, które do dziś wspominają. Wstałam raniutko, pojechałam do piekarniczego i kupiłam jak leci chleby, bułki, drożdżówki, rogale. Próbowali wszystkiego, b. im smakowało, a najbardziej drożdżówki. Ostatnio karmiłam Szwedów i zrobiłam najzwyczajniejszą pieczeń z łopatki, bez udziwnień, w sosie własnym, z pieczonymi razem ziemniakami. Zrazy są nieśmiertelne, pewniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag-ia1 proponuję IP: *.aster.pl 23.02.07, 10:05 zupę grzybową zrazy wołowe zawijane /z boczkiem i ogorkiem/ do tego kasza lub ziemniaki /do wyboru/ surówka z buraków sernik Odpowiedz Link Zgłoś
vvuja Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 24.02.07, 16:40 wielkie dzieki za pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cos tam wybiore , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alfa70 Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 25.02.07, 11:25 kiedys ogladalam pewien program w tv i pewien anglik zachwycal sie naszym zurkiem na bialej kielbasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolla7 Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 12:37 ogórkowa i naleśniki z powidłami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnesia Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... IP: *.crowley.pl 25.02.07, 22:24 hehe, niestety polska kuchnia do najlepszych nie nalezy... ale mozesz przygotowac pare dan, ktore moga im zasmakowac. np. na sniadania jajka po wiedensku, mleczna zmakaronem, parowki na cieplo, obiad: golabki zroznym nadzieniem - np. zryzu albo zieniakow, dobra zupa - ogorkowa, ziemniaczana, jarzynowa itp. moga tez byc zrazy zawijane, kotlety mielone z buraczkami iz iemniakami puree mozna te zoczywiscie zaszalec i przygotowac cos z tzw. szlacheckiej kuchni - jakies przepiorki, czy dziczyzne, ale celowo podalm propozycke polskiej kuchni powszechnej Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 26.02.07, 00:48 Kabanosy. Kiedy pracowalam z Angolami, wywozili je do UK kilgramami. Pasta z jajek ze szczypiorkiem, i z odrobina chrzanu - paste z jajek znaja doskonale, ale z chrzanem to juz nie. Surowki. Salatke z warzyw gotowanych z majonezem tez znaja - pod nazwa 'Russian salad', o ile sie nie myle. Znaja, wiec im wchodzi. Kopytka tez sa 'bezpieczne', bo zapewne znaja wloskie gnocchi - mozna przy okazji im uswiadomic, ze to tak samo wloski wynalazek, jak i polski. Placki ziemniaczane z jakims warzywnym sosem na kielbasie. Chleb i prawdziwe maslo, i biale sery. Miody - podaj kilka rodzajow, w tym gryczany, moga byc wniebowzieci. Polskie pikle - oni maja swoje, wiec inne im moga podejsc - np grzybki, albo sliwki pod jakis dobry pasztet. Wszystko, co kiszone, jest dla nich 'zepsute'. Ale raz z przekory zrobilam londynskim hałsłajfom lekki bigos i wtrzachnely wszystko, wylizujac garnek (same sobie sie dziwily). Pierogi - duza szansa, ze pokochaja wielka miloscia, ale ostroznie z farszami z kiszonej kapusty (jesli juz, to duzo grzybow i odrobina kapusty albo mieso z kapsusta). Szpinakowe im wejda, byc moze z kasza gryczana i twarogiem. Slodkie ich zdziwia, nie wiem, co by powiedzieli na slodki obiad. A w ogole to zupy, bo to akurat polska kuchnia ma w swiatowej czolowce. Zurek, barszcz (tu beda nieufni, wiec bezpieczniej podac w kubku do pasztecikow, najwyzej zjedza paszteciki, a barszcz zostawia), ogorkowa, kapusniak, pomidorowa, kartoflanka (beda umierac z zachwytu) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 26.02.07, 00:49 Noi - koniecznie! - pączki, makowiec, sernik, domowa szarlotka :) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Potrzebuje pomysłu na przygotowanie...... 26.02.07, 00:52 I - bo nie wiem, czy wiesz - Anglicy nie maja przy stole zwyczaju skromnego odmawiania. Cale to polskie 'moze dokladeczke? 'a nie, dziekuje, pyszne bylo, ale juz dziekuje' 'a to ja panu naloze jeszcze kawaleczek' jest im nie znany. Jesli bedziesz ich intensywnie, po polsku zachecac do jedzenia, bedziesz miala pusciutenka lodowke :) Odpowiedz Link Zgłoś