kasia_kanka Re: Węgry,Włochy 15.10.11, 21:01 Dosc duzo podrozuje bywa ze w te same miesjca wracam wiele razy, tak wiec polecam Eros Pista-wyjątkowo ostrą paste z papryki do kupienia na Węgrzech, i obowiazkowo różowy szampan oczywiscie wegierskiej produkcji moze byc np BB. Wlochy za to to od zawsze dla mnie kawa, kawa, kawa i jezcze raz kawa. Jakos tam zakupiona jest aromatyczniejsza i lepsza w smaku, chociaz niejednokrotnie opakowanie i marka jest ta sama. Od dwoch lat zaś przyworze karczochy w zalewie- fenomenalna rzecz! Jeszcze dodam, bo lista jest na prawde dluga, co skad i dlaczego warto akurat to przywiezc to polecam sol morska z rejońu Algarve w Portugalii -np w Tavirze sa stawy solankowe gdzie zbieraja sol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad_dk Czechy IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.11, 00:49 W Pradze spędziłem prawie tydzień. Intensywnie. Hradczany ( w tym muzea żydowskie, muzeum Kafki, etc.) I Wyszehrad. Było fantastycznie. Praga, którą znałem bardziej tranzytowo a także bardzo słabo z końca lat osiemdziesiątych, czasów komuny, podróżując z rodzicami jako kilkulatek, zrobiła na mnie wrażenie. Kulinarnie, bo przecież, to motto tego forum, Praga jest fajna. Dla Brytyjczyków knajpy serwują i promują steki i poniekąd menü very british. Ale ja preferowałem Kuchnię Czeską, przepijając ją mnóstwem Staropromen. Mieszkałem w hotelu w centrum Pragi, około 1km od Teatru Narodowego, i około godziny dreptania na Hradczany, omijając po drodze Wyższą Szkołe Ekonomiczną; właściwie wszędzie miałem blisko. Gościłem " U Kocura" na Hradczanach, " U Husa" w centrum, i knajpach ala z filmów PRL. Jadałem najczęściej knedle z gulaszem, wypiekany ser z frytkami i golonkę i piłem super piwo. Pierwsze 3 dni solo a następne 2 w towarzystwie miłej przewodniczki z Pragi nie narzekałem na brak wrażeń. W ostatnim momencie poczyniłem poważne zakupy w Albercie (mnóstwo ich w Pradze) nabywając ponad 10 pakietów knedli ( półgotowce), kilka pueszek mielonek czeskich i gulaszów (ale ja robię sto razy lepsze sam-najlepsze są oryginały w praskich knajpach). Za namową mamy kupiłem jeszcze 10 czekolad "Studenska" (dla mnie za słodka, za mdła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Co przywozimy z Jamajki? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.11, 00:13 oprocz kawy Blue Montain i likieru kawowego? no i jakichs mieszanek przypraw do jerk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.12, 20:39 Polska zdrowa żywność to już teraz mit. Brak kontroli jakości żywności doprowadziło do tego że mamy aferę solną - w soli szkodliwą siarkę, aferę jajeczną – w suszu jajecznym rakotwórczą mączkę rybną a w serze rakotwórcze związki chemiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.swisscom.com 27.04.12, 21:45 a zjednoczone emiraty arabskie? co przywiezc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Albania - co przywieźć IP: *.kaskada.net 08.05.12, 21:31 Co przywozimy i czym zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co przywozimy z Peru 01.07.12, 20:34 Cukierki z koką jako ciekawostkę (podobnie słodycze z czarnej kukurydzy), pisco, quinua, kawę. Najadamy się ceviche, owocami i owocami morza, szparagami, przynajmniej próbujemy świnki morskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sawakaszi Re: Co przywozimy z Peru 16.10.12, 12:59 Kurcze muszę w końcu spróbować tych cukierków z koką. Podobno są niezłe, a ja ich nigdzie nie mogę znaleźć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
arka_zone Re: Co przywozimy z.......:) 26.07.12, 08:08 Właśnie przywiozłam z Hiszpanii "pasztet" z czarnych oliwek, z bagietką, do hiszpańskiego wina - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co przywozimy z.......:) 29.07.12, 14:53 Te pasty zwane w każdym kraju śródziemnomorskim inaczej i najczęściej robione z oliwek są przepyszne. Bardzo często dodaje się też suszone pomidory. Ogromny wybór ma firma Terre d' andalousie, której wyroby można spotkać na targach na południu Francji. www.lecoindesgourmands.be/produits.asp#Terre%20d%27Andalousie Odpowiedz Link Zgłoś
floress Niemcy - co aktualnie 24.08.12, 13:38 Co aktualnie przywieźć z Niemiec? Oczywiście poza takimi oczywistościami jak proszek czy kawa. Są jakieś nowości słodyczowe? A dla dzieci jakieś warte kupienia rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
weluks Re: Niemcy - co aktualnie 08.10.12, 11:04 Ja z Niemiec przywożę tylko słodycze i nic więcej :P Mają tam kapitalne słodkości, których nie mogę się oprzeć :D -- www.avivainvestors.pl/notowania-funduszy-inwestycyjnych.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marialu Re: Niemcy - co aktualnie 02.02.13, 11:40 ryz basmati, suszona skorka pomaranczy i cytryny (bio-mam nadzieje ze bez tych roznych konserwantow ktorymi sa owoce pryskane), HERBATY (sypane z tee geschwendner- ciekawe ze w swojej filii w usa sprzedaja jakies trociny w porownaniu z jakoscia niemczech- osobscie sie przekonalam), oleje np:arganowy (taniej niz w PL), papierowe torebki-filtry do herbaty, czekolady conajmniej 75%. Odpowiedz Link Zgłoś
1listekzielony Re: Niemcy - co aktualnie 04.03.13, 14:31 floress napisała: > Co aktualnie przywieźć z Niemiec? Oczywiście poza takimi oczywistościami jak pr > oszek czy kawa. > Są jakieś nowości słodyczowe? A dla dzieci jakieś warte kupienia rzeczy? Ja zawsze polecam przywieźć sobie butelkę soku Waldmeister Sirup - to bardzo zielony:) syrop z marzanki wonnej, ma taki kwiatowo-słodki smak i zapach, dodaje się go do deserów, napojów i - co ja osobiście uwielbiam - do profanowania kwaśnego pszenicznego piwa - pycha;) Poza tym metka do chleba "Teewurst", ale to chyba żaden rarytas, po prostu ja sentymentalnie to traktuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny A z Łotwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 15:09 Co można przywieżć z Łotwy? Odpowiedz Link Zgłoś
monika7123 węgry 31.03.13, 22:49 tokaj,suszone papryczki, arbuzy(słodkie jak miód ), melony,brzoskwinie (sama słodycz),salami , o ! i kilka lat temu przywiozam sobie sadzonkę hibiskusa, kwitnie tak że wszystkie sąsiadki pękaja z zazdrości :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika7123 holandia 31.03.13, 22:51 pasta sandwiczowa i wspaniała musztarda z miodem hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 z Kalifornii, USA 26.08.13, 19:31 Watek zostal zalozony juz dawno temu. W miedzyczasie zaopatrzenie w Polsce sie poprawilo. Czy jest dzisiaj cos, co w Polsce byloby atrakcyjne, czy juz wszystko jest? Wyjazd jest za tydzien (nie moj) i chce poslac swieze, dojrzale figi z ogrodu - mam nadzieje, ze przetrwaja podroz - i nie mam zadnych innych pomyslow. Jakies sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś
barbra92 Re: Co przywozimy z.......:) 16.09.13, 09:35 zazwyczaj lokalne przyprawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
macaa Re: Co przywozimy z.......:) 09.04.14, 16:10 mleko, sery, jajka, wędliny, owoce i warzywa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
domcyb Re: Co przywozimy z.......:) 18.09.14, 11:32 Z węgier zaswsze pryzwozimy parę słoiczków pasty paprykowej eros pista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Wino z Paryża IP: *.merinet.pl 17.10.14, 22:28 Czy mam szansę kupic okazyjnie niezłe wino w Paryżu? Jakie? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
asikm77 Grecja 09.06.15, 13:24 Ja z Grecji zawsze przywożę miód, ma zupełnie inny smak niż nasz chociaż nasz jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawa Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.google.com 23.07.15, 05:49 A co przywozicie ze Szwecji i Norwegi Odpowiedz Link Zgłoś
jurko0921 Re: Co przywozimy z.......:) 30.10.15, 14:04 ja przywoże słodycze i ksylitol:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieciorka Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.static.ip.netia.com.pl 25.04.17, 23:04 Z Tunezji trzeba koniecznie przywieźć przyprawy, bo ciężko znaleźć je w Polsce. Przede wszystkim ostrą pastę harrisa - żadna nie smakuje tak dobrze jak ta zakupiona w Tunezji. Warto zaopatrzyć się w mieszankę przypraw, są świetne i mogą zaskoczyć. Kumin smakuje też lepiej niż ten polski. Druga rzecz to naczynia gliniane, zwłaszcza to charakterystyczne stożkowe do przygotowywania chyba mojej ulubionej tunezyjskiej potrawy - tajinu. Odpowiedz Link Zgłoś
rogeger Re: Co przywozimy z.......:) 03.05.17, 13:27 Jak chcemy przywieźć coś z Tunezji to przede wszystkim wszelkiego rodzaju tkaniny i materiały. Jedwab jest tani i piękny. Od sukienek, sukieneczek, plecaczków i torebeczek można dostać oczopląsu i mimo, że są dość kiepsko uszyte, to są tanie, przewiewne i super się noszą. Ja od kilku już lat całe wakacje chodzę w tunezyjskich łaszkach bo są dla mnie najwygodniejsze. Można też kupić dywan, ale to już wyższa szkoła jazdy, bo trzeba to jakoś mądrze zapakować no i zapewne również dopłacić za nadbagaż przy powrocie. Niemniej jednak warto, bo dywany są pięknie utkane i znacznie tańsze niż w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.play-internet.pl 04.05.17, 22:33 Ja z Tunezji przywiozłam: słodki likier z daktyli, przyprawy, berberyjskie talerzyki i kubki, zdobione sztućce, tkany dywanik do salonu, dwie sukienki, mały plecaczek, tkany portfelik, ręcznie robioną biżuterię. I więcej niestety się nie zmieściło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulla Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.static.ip.netia.com.pl 06.05.17, 23:44 Bębenek darbuka - jest tani, przepiękny i świetny na prezent. Do tego jest to rzecz użyteczna, a nie kolejna pierdostojka. Oprócz tego warto się zaopatrzyć w Tunezji w mydła, szampony, maseczki, z glinkami, ekstraktami i bóg wie czym jeszcze. Są to tanie rzeczy więc warto się zaopatrzyć. Kupiłam kilka takich kosmetyków i żałuję, że tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzonka2 Re: Co przywozimy z.......:) 13.05.17, 21:26 Z Tunezji to przede wszystkim zwiewną tunezyjską sukienkę. Są tanie i mają dość uniwersalne rozmiary, wiec to jest dobry plan na pamiątki dla damskiej części dla rodziny i przyjaciół. Poza tym te suknie są niekiedy naprawę przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kheira Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.06.17, 23:29 Z Tunezji to przede wszystkim tak: ceramika wszelkeigo rodzaju bo jest naprawdę piękna i naprawdę tania, a zwłaszcza naczynie do przyrządzania potrawy tajin, która jest arcypyszna moim zdaniem. Tunezyjskie bębenki do gry, jest to też fajna pamiątka. No i bongo do sziszy jak ktoś lubi, to tak typowa pamiątka też z tamtych stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sicamama Re: Co przywozimy z.......:) IP: 95.174.53.* 10.06.17, 23:25 Na targach jest tyle niesamowitych różności że ciężko się oprzeć. Ja kupowałam głównie wszelkiego rodzaju tekstylia, sukienki, portfeliki i portmonetki dla rodziny i znajomych jako pamiątki, kosztują pare groszy. torebeczki i plecaczki tkane ręczne też piękne. Jest w czym wybierać i każdy gdy wpadnie na targ znajdzie coś dla siebie. Rada: targuj się zawsze bo ceny startowe są zawsze zawyżone. Nawet jak ktoś nie lubi targów, musi się przezwyciężyć jeśli nie chce przepłacić. Dobra szkoła negocjacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kheira Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.static.ip.netia.com.pl 19.06.17, 00:05 Prawda prawda. Tekstylia też są super. Jeśli ktoś lubi dywany to tymi tunezyjskimi będzie zachwycony. Ja akurat nie przepadam, wolę gołe podłogi :) Ale kiecki i chusty są przepiękne i bardzo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lornetta Re: Co przywozimy z.......:) 22.06.17, 23:27 Co do ceramiki - proszę powiedz masz dla mnie jakieś rady odnośnie tego jak wybrać dobrej jakości naczynie tagine? NIedługo wyjeżdżam do Tunezji i planuję kupić, ale słyszałam o tym, że te naczynia są różne i w różnych cenach. Jak kupić takie, żeby jedzenie z niego było najlepsze, ale nie przepłacić. Ile to może kosztować? Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Co przywozimy z.......:) 02.07.17, 18:18 Poczytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,77,99883951,99883951,Tagine_pytanie.html#p99890069J53. Odpowiedz Link Zgłoś
lornetta Re: Co przywozimy z.......:) 10.07.17, 20:50 O rewelacja! Dzięki za linka, teraz już wszystko wiem, a nawet więcej niż pytałam. Tajine to jak widać nie tylko naczynie, nie tylko potrawa, ale też cała kultura gotowania. Nie mogę się doczekać aż zdobędę swoje i wypróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mashynka Re: Co przywozimy z.......:) IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.07.17, 17:26 Jaki to dywanik? Też bardzo bym chciała bo słyszałam już wiele o jakości Tunezyjskich dywanów. Czy dostanę jakieś lekkie fajne nie za wielkie dywaniki ozdobne do pomieszczeń, które zmieszczą mi się w walizce (dużej bo dużej, ale jednak walizce)? Odpowiedz Link Zgłoś
sadzonka2 Re: Co przywozimy z.......:) 11.07.17, 13:22 Z Tunezji to przywieziesz akurat wszystko czego dusza zapragnie jeśli chodzi o wszystko co mieści się w określeniu: dywan, dywanik, chodniczek. Jest tego mnóstwo, mniejsze większe, kolorowe, jednobarwne, droższe, tańsze. Tak więc jest w czym wybierać. Jeśli masz w planach dekorowanie domu to fajnie się obkupić w Tunezji, z tym że polecam zdecydowanie wziąć od razu jedną dużą walizkę, która będzie przeznaczona właśnie na takie rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
darkoo00 Re: Co przywozimy z.......:) 23.07.17, 22:26 A jakie prezenty kupić dla gromadki kobiet w różnym wieku? Szczególnie preferowane przez nie są kosmetyki. Macie do polecenia coś specjalnego, charakterystycznego, co szczególnie podoba się paniom, ale nie kosztuje też strasznego majątku (bo muszę kupić co najmniej 7 sztuk tegoż). Odpowiedz Link Zgłoś
patricia_wilsa Re: Co przywozimy z.......:) 24.12.18, 14:43 Przyjeżdża teściowa, doradza, jak ją zaskoczyć? Wyjaśnię, ona jest Włoszką. Nie mam pojęcia, co ugotować na obiad :(( Odpowiedz Link Zgłoś
carameleq Re: Co przywozimy z.......:) 19.05.21, 11:33 Przywoże głownie czekolade i słodycze z Niemiec, z Węgier wina, salami i sery :) Odpowiedz Link Zgłoś