Dodaj do ulubionych

Pytanie na temat drożdżówek

08.05.07, 18:43
Wiele razy robiłam juz drożdzówki, no i przewaznie wychodziły całkiem dobrze,
lub nawet bardzo dobrze, ale zastanawia mnie to, czemu one sa zawsze takie
chrupiące no i w pewnym sensie suche. Jest jakis sposób, zeby wyszły
wilgotne, mieciutkie, takie jakie sa sprzedawane w większości cukierni czy
sklepów? Te przeze mnie robione smakuja troche jak chałka z nadzieniem. Da
sie domowym sposobem tego uniknąć?
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Pytanie na temat drożdżówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 08:37
      One są przepieczone, czyli za długo je pieczesz. Skróć czas i zobaczysz co będzie.
      Wyjmuj szybko, żeby nie schłodzić piekarnika, po jednej, a potem porównaj.
      • klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek 09.05.07, 08:45
        Zawsze piekłam dotąd, aż zrobiły sie rumiane, jak wyjme szybciej to boje sie,
        że surowe bedą. W jakiej temperaturze najlepiej piec? Zawzse w 180* robiłam.
        Piekarnik powinien byc rozgrzany, czy moze rozgrzewać sie razem z bułkami w
        srodku?
      • klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek 09.05.07, 08:50
        Przykładowo mi wychodzi ciasto mniej wiecej takie-->
        www.cincin.cc/uploads/gallery/751.jpg
        A chciałabym zeby wyszło mi takie-->
        www.marpiek.pl/oferta/c9_b.jpg
        Nie wiem czy widzicie róznicę, ale mam nadzieje że tak:) Obie te drozdżówki sa
        rumiane, ale jednak ciasto tej drugiej jest tak jakby wilgotniejsze.
        • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek 09.05.07, 10:46
          Chodzi Ci o srodek czy o sam wierzch? Srodka to jednak nie widac.
          Tak czy inaczej ja robilam tylko jagodzianki:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40006968,45474701,0,2.html?v=2
          W srodku mieciutkie.
        • Gość: aida Re: Pytanie na temat drożdżówek do Klaudii IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 11:52
          Witam - podane w linkach drożdzówki są pięknie formowane, jeśli znasz sposób
          lub ktoś z forumowiczów - bardzo proszę o opisanie - za co wielkie dzięki.
          • Gość: klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek do Klaudii IP: *.jmdi.pl 09.05.07, 15:56
            te z tym serem to robi sie tak: wycinasz szklanką kółko bo bokach wycinasz die
            male podłużne dziurki, kładziesz na srodek farasz i wkladasz jedną dziurke w
            druga i wychodzi ci takie małe oczko po srodku no i na końcach. Kidys widziałam
            zdjęcia przedstawiajace robienie tego, ale nie weim gdzie są. Żeby zrobic cos
            podobnego jak to z makiem, to wałkujesz ciasto na spory prostokąt, smarujesz
            farszem i zawijasz(podobnie jak makowiec) tyle ze potem tniesz na takie niby
            talarki o grubości ok. 2-3cm. i lekko przyciskasz zeby sie nie przewracały na
            blaszce, lub jesli wolisz to możesz połozyc na bok ten talarek i wtedy wyjdzie
            ci cos a'la ślimaczek. A co do tego zdjecia z jagodziankami to własnie takie mi
            wychodzą, czyli z dość gruba chrupiaca skórką, a ja wolalabym aby były rumiane
            ale bez tego, takie jak w sklepie.
            • Gość: aida Re: Pytanie na temat drożdżówek do Klaudii IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.07, 17:13
              Bardzo dziękuję za opis - pozdrawiam.
            • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek do Klaudii 09.05.07, 17:46
              Skorka absolutnie nie jest gruba. Moje jagodzianki sa bardzo delikatne /
              podobnie chalki z tego samego ciasta /: przy wyjmowaniu z piekarnika przelewaja
              sie przez rece.
              Moze chodzi Ci tylko o to, czym sa posmarowane. Mam taki link:
              www.thefreshloaf.com/lessons/glazing
              • Gość: klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek IP: *.jmdi.pl 09.05.07, 19:17
                Czyli te Twoje jagodzianki były posmarowane jajkiem, tak? Z tego linku co dałas
                to chyba najbardziej zblizony efekt do tego, który chciałabym osiągnac to ta
                bułeczka posmarowana maslem, może to będzie to, no chyba, że tylko takie
                wrażenie odniosłam po tych zdjęciach.
                • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek 09.05.07, 19:30
                  Samym zoltkiem. Jak te chalki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                  f=777&w=37925754&v=2&s=0
                  • Gość: klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek IP: *.jmdi.pl 09.05.07, 19:44
                    przyjzałam sie tym buleczkom i juz sama nie wiem, tak na oko to trudno ocenic,
                    musiałabym sie wgryźć:) ale nie wiem czy to chodzi o skórkę, kuoiłam sobie
                    nawet dzisiaj drozdżówkę, żeby się wgłębić w to o co mi chodzi. One są takie
                    jakby mokre, a ich skórka sie nie kruszy. Z tych bułeczek co były na tej
                    stronie to chyba kazda ma krucha skórkę, te chałki tez. Ogladałam chyba
                    wszystkie bułki na fotoforum i kaza jest taka własnie krucha, może i pyszna,
                    ładna i w ogóle, ale poprostu rózniaca sie od tych które są pokazywane na
                    stronach cukierni.
                    • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek 10.05.07, 11:19
                      Fotografiami raczej bym sie nie sugerowala. Czesto uzywa sie np. lakierow i
                      innych substancji po to, aby zdjecie bylo jak najladniejsze / o photoshopie nie
                      wspomne /... Co innego zdjecia, co innego domowy piekarnik...
                    • aiczka Re: Pytanie na temat drożdżówek 10.05.07, 11:23
                      Ja bym to opisała tak: w domu wychodzą drożdżówki przypominające ciasto (w
                      sensie placka) drożdżowe - takie sprężyste i żółtawe. A w sklepie kupujemy
                      drożdżówki bardziej gniotliwe i w środku bielsze. Domowe się raczej łamie na
                      kawałki a sklepowe - rwie.
                      Ciekawostka: w mojej okolicy chałki bardziej przypominają sklepowe drożdżówki
                      niż domowe-drożdżowe i ja takie wolę ^_^.
                      Myślę, że te sklepowe musza mieć więcej składników odpowiadających za "mokrzenie
                      i spulchnianie" ciasta w porównaniu z "wiążącymi" - może np. więcej mleka
                      (śmietany?) mniej jajek?
                      • Gość: klaudia456 Re: Pytanie na temat drożdżówek IP: *.jmdi.pl 10.05.07, 15:28
                        własnie o to chodzi, ale czy ktos wie moze czego wiecej a czego mniej sie
                        dodaje? przydałby sie ktos kto w cukierni pracuje, w końcu co znawca, to
                        znawca:D
    • ewazofia2 Re: Pytanie na temat drożdżówek 11.05.07, 03:54
      To że drozdżowki z cukierni są jaśniejsze to chyba raczej wynika z oszcędności
      żółtek i nie ma wiele wspólnego z wilgotnościa wypieków drożdżowych.
      Z moich doświadczeń wynika że na zwiekszenie wilgotności ciasta wpływa zmiana w
      składnikach dietetycznego mleka na tłuste a nawet w kierunku słodkiej smietanki.
      Nie wiem co dodajesz jako płyn?
      Można tutaj poeksperymentować.
      Ponadto w starych przepisach spotyka się dodawanie startego lub zmiksowanego
      ugotowanego ziemniaka aby ciasto wolniej wysychało. (Wtedy jednak długo
      trzymane takie wilgotniejsze ciasto szybciej moze zapleśniec)
      Słyszałam też że można część masła zastepować olejem ale to juz dawno
      próbowałam im nie pamiętam skutków.

Zawsze robiąc ciasto drożdzowe jesli nie w maszynie to kiedy zbierze sie juz w
      jedno warto wziąć w łapki i wielokrotnie walnąc ciastem w miskę lub deske gdzie
      wyrabiamy, tak jak widujemy w reportażach z małych piekarni chleba.
      To nie przesąd!!! Uwalniamy wtedy gluten, który pomaga ciastu rosnąć (choć nie
      ma to wpływu na wilgotność to polepsza konsystencję ciasta.

Pozdrowienia

Ewa
      • Gość: aida Re: Pytanie na temat drożdżówek do Linn_linn IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 09:57
        Droga Linn w dniu 09.05,07 w tym wątku podajesz link a w nim kolejny link
        z dnia 09.04.06 - pierwsze jagodzianki.
        Na zdjęciu zdnia 07.03.06- nie tylko chałki - pokazujesz pięknie zwinięte
        drożdżówki - kształt którego od dawna poszukuję.
        Mam ogromną prośbę o podanie sposobu wykonania.
        Pozdrawiam i już dziękuję.
        • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek do Linn_linn 17.05.07, 11:28
          Te z 7 marca sa proste, w ksztalcie litery S. Ta z lewej strony wyglada troche
          inaczej, ale jest po prostu wieksza / kilka razy skrecona /. Wszystkie robione
          z waleczkow ciasta, ale bez zaplatania / tylko skrecane /.
          Jesli chodzi Ci o samo zaplatanie duzych chalek, mam hdzies linki. Moge
          wkleic.
          • Gość: aida Re: Pytanie na temat drożdżówek do Linn_linn IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 16:37
            Linn - Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz, prawdopodobnie to jednak nie ten
            sposób, którego poszukuję na wykonanie drożdzówek , chociaż na zdjęciu ta z
            lewej strony jak gdyby była nadziewana i to mnie zmyliło.
            Jeśli chodzi o chałki - dziękuję - widziałam link na wykonanie chałki
            z 3,4,5 i 6 pasków. Widziałam kiedyś drożdżówki nadziewane serem
            które wykonane były inaczej - zwijane? skręcane? -teraz żałuję, że nie pytałam
            jak się wykonuje.
            Linn - bardzo dzękuję za życzliwość.
            • linn_linn Re: Pytanie na temat drożdżówek do Linn_linn 17.05.07, 17:17
              Chodzi pewnie o te chalke:
              www.coquinaria.it/new_index1024.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka