sonia.t1 23.05.07, 14:05 czy do ciasta na pizze koniecznie musze dodac jajo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonia.t1 Re: pizza 23.05.07, 14:58 hmm a ja mam kilka przepisow i w kazdym jest jajo, z jednego korzystalam juz kilka razy i wychodzilo pyszne, ale dzis nie mam jaj i nie chce mi sie biec teraz do sklepu po nie, jak sie nie dodaje to tym lepiej dla mnie he he Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 15:01 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34681495,34681495.html zerknij w ilu przepisach jest jajko.. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pizza 23.05.07, 15:28 Nie sadzę, by Galeria była aż taką wyrocznią kulinarną. W zazadzie jajek się nie dodaje, ale są i wyjątki: www.correllconcepts.com/Encyclopizza/04_Dough_ingredients/04_dough_ingredients.htm#_Toc533730342 Jajka bywają dodawane "...dla wzmocnienia koloru, smaku i kosystencji placka. Podnoszą też wartosci odżywcze. Ilosciowo stosowane sa do 5% wagi mąki, 1-2% jest typowe dla chudych ciast." Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pizza 23.05.07, 15:38 Może się ta "Encyklopizza" komu przyda, bo jest w niej chyba wszystko na ten temat: www.correllconcepts.com/Encyclopizza/_home_encyclopizza.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.acn.waw.pl 23.05.07, 16:50 może i Galeria nie jest wyrocznią, ale Włosi chyba już tak.. a Włosi jajka do pizzy nie dodają Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza 23.05.07, 17:27 Watek przypomnial mi, ze przyjechalam do Wloch z wieloma przepisami m.in. na pizze z jajkiem. Rezulatat byl taki, ze dlugo potem sie za nia nie zabieralam. :))) Dodam, ze w Polsce prawie w ogole nie gotowalam. Jajko w ciescie na pizze jest zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pizza 23.05.07, 17:40 Pizza stała się daniem międzynarodowym jak i hamburger. Włoska pizza to nie jedyna pizza, a i Włosi maja jej regionalne odmiany; może nawet każda gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza 23.05.07, 18:11 To na pewno. Chcecie pizze z jajkiem? Bardzo prosze: www.penisola.it/roma/pizza-pasqua.php Nie sadze, aby o taka pizze chodzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pizza 23.05.07, 18:15 To tez sa pizze i tez wielkanocne: www.cavolettodibruxelles.it/2007/05/vijgen-na-pasen.html Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pizza 23.05.07, 21:43 Jasne, np. w Polsce czasem nazywa się picca i można ją dostać z kukurydzą i majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 22:32 ampolion napisał: > Pizza stała się daniem międzynarodowym jak i hamburger. Włoska pizza to nie > jedyna pizza, a i Włosi maja jej regionalne odmiany; może nawet każda gospodyni > . Nie , Ampolionie Pizza jest daniem włoskim , a dokładniej rzecz biorąc neapoletańskim.. TAm wiedzą jak się ją powinno robić fakt,ze jest znana na całym świecie.. ale nie na całym swiecie jest smaczna i nie wszyscy potrafią ją zrobić Jesli pizzą nazwiesz to coś z Pizza Hut, abo gubaśny placek przykryty sosem majonezowym to .. no comment.. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pizza 24.05.07, 15:38 Pizza nowojorska, pizza chikagowska, kalifornijska, pizza z najprzeróżniejszymi dodatkami, pizza sycylijska (też włoska!), pizza, którą czasem jadam pieczoną we włoskich pizzeteriach w ceglanym piecu opalanym drewnem. "Tylko neapolitańska"? Robiona wszędzioe, a że na rożne sposoby to wcale nie znaczy, że gorzej, że to namiastki tej jednej i jedynej wedle tego jedynego "prawdziwego" przepisu. Powinno to być oczywistą prawdą dla wszystkich czytających w tym forum przeróżne przepisy na tę sama potrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pizza 24.05.07, 18:07 ampolion napisał: > Pizza nowojorska, pizza chikagowska, kalifornijska, pizza z najprzeróżniejszymi dodatkami, to są wariacje na temat .. lokalne wersje, czesto nie mające nic wspólnego z oryginałem, przyznam , że amerykanskich nie znam.. znam tylko Pizza Hut o której nie mozna powiedziec że ma cokolwiek wspólnego z pizzą co do dodatków.. c o kto lubi, dla mnie pizza z kukurydzą już nie bardzo pizzę przypomina. > pizza sycylijska (też włoska!)pizza, którą czasem jadam pieczoną w > e> włoskich pizzeteriach w ceglanym piecu opalanym drewnem. "Tylko neapolitańska"? pizzeriach.. a gdzie ja napisałam TYLKO? Pizza wywodzi się z Neapolu. I tam jest najprawdziwsza.. i imho najsmaczniejsza, bo najprostsza. Tam sa dostępne najlepsze składniki jak chociazby mozzarella z bawolego mleka.. > Robiona wszędzioe, a że na rożne sposoby to wcale nie znaczy, że gorzej, że to > namiastki tej jednej i jedynej wedle tego jedynego "prawdziwego" przepisu. > Powinno to być oczywistą prawdą dla wszystkich czytających w tym forum przeróżne> przepisy na tę sama potrawę. Nie twierdzę, że gorzej.. I niegdzie nie napisałam o jednym jedynym "prawdziwym" przepisie.. Aczkolwiek nigdzie nie jadłam lepszej niz w Neapolu, z pieca opalanego drewnem. A w neapolitańskiej nie ma jajek, nie ma mnogości dodatków, nie ma zółtego sera.. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: pizza 24.05.07, 18:09 marghe_72 napisała: > co do dodatków.. c o kto lubi, dla mnie pizza z kukurydzą już nie bardzo pizzę > przypomina. > To też czasami piccą się nazywa :) I jeszcze polana dużą ilością keczapu bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 nie 23.05.07, 17:33 Ja robię z przepisu podanego kiedyś przez Marghe, tylko z mniejszej ilości składników: ok 300 g mąki, 20 g drożdży, 0.2 l letniej wody, sczypta soli, szczypta cukru, trochę oliwy. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać do mąki i soli, wyrobić, posmarować oliwą i zostawić na ok pół godziny do wyrośnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.t1 Re: pizza 23.05.07, 18:28 wystarczyla mi tylko odpowiedz tak czy nie, ale dziekuje wam za wyczerpujace opd.na pytanie, przepisy napewno sie przydadza! pizza wyszla pyszna, juz jej prawie nie ma he he w sumie to rzeczywiscie jajo w ciescie pizzy dodaje walorów smakowych ale i bez niego jest pyszne. dziekuje jeszcze raz,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
buzia1 Re: pizza 23.05.07, 22:55 hej ,ja od 2 lat mieszkam we wloszech,wczesniej robilam w domu pizze nie wiedzac co to prawdziwa pizza, na pewno nie dodaje sie jajek a kazda pizze tu to najpierw pomidorki ugotowane tzw polpa mozna kupic gotowa duzo oregano no i podsawa to (nie tak jak u nas zolty ser) a mozarella po kilu probach nareszcie nauczylam sie robic ciasto bo jak by nie bylo jest to filozofia zawsze robilama tak samo a nie zawsze ciasot wychodzilo dobre czasami bardzo twarde jesli ktos chce szczegoly prosze na meila na gazete Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 22:57 buzia1 napisała: jesli ktos chce szczegoly prosze na meila na gazete Podaj tu, proszę Odpowiedz Link Zgłoś
buzia1 Re: pizza 24.05.07, 11:08 Podaje przepis w takich proporcjach jak ja robie zawsze mozna zmniejszyc z tego wychodza mi 2 brytfanki. 0.5 kilo maki paczuszka drozdzy ktora rozpuszczam w cieplej wodzie tak okolo pol szklanki,szczypta soli,i jak juz zaczniecie wyrabiac dodac troche oleju lyzke lub 1.5. Ladnie pozniej od rak odchodzi. wyrabiac ciasto tak zeby ni bylo zbyt twarde nastepnie opruszyc maka polozyc w cieple miejsce i poczekac godzinke, nastepnie brytfanki posmarowac olejem jak i dlonie i rozkladac cieniutko ciasto.Na to pomidorki tzn ja uzywam tzw polpy gotuje to okolo godziny lub to samo ze zwyklymi pomidorami spazyc obierac ze skorki nastepnie zmiksowac dodac ciut oleju sol oregano i gotowac pozniej na ciasto,na to klade zawsze mozzarelle szynke cienko pokrojona, papryczke i znowu posypuje oregano,sol troche oleju i do piekarnika na 20 lub 30 min Odpowiedz Link Zgłoś