23.05.07, 14:05
czy do ciasta na pizze koniecznie musze dodac jajo?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 14:12
      do ciasta na pizze nie dodaje się jajek
      • sonia.t1 Re: pizza 23.05.07, 14:58
        hmm a ja mam kilka przepisow i w kazdym jest jajo, z jednego korzystalam juz
        kilka razy i wychodzilo pyszne, ale dzis nie mam jaj i nie chce mi sie biec
        teraz do sklepu po nie, jak sie nie dodaje to tym lepiej dla mnie he he
        • hania55 Re: pizza 23.05.07, 17:34
          Spróbuj bez. Polecam :)
    • marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 15:01
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34681495,34681495.html
      zerknij w ilu przepisach jest jajko..
      • ampolion Re: pizza 23.05.07, 15:28
        Nie sadzę, by Galeria była aż taką wyrocznią kulinarną. W zazadzie jajek się nie
        dodaje, ale są i wyjątki:
        www.correllconcepts.com/Encyclopizza/04_Dough_ingredients/04_dough_ingredients.htm#_Toc533730342
        Jajka bywają dodawane "...dla wzmocnienia koloru, smaku i kosystencji placka.
        Podnoszą też wartosci odżywcze. Ilosciowo stosowane sa do 5% wagi mąki, 1-2%
        jest typowe dla chudych ciast."
        • ampolion Re: pizza 23.05.07, 15:38
          Może się ta "Encyklopizza" komu przyda, bo jest w niej chyba wszystko na ten temat:
          www.correllconcepts.com/Encyclopizza/_home_encyclopizza.htm
          • Gość: marghe_72 Re: pizza IP: *.acn.waw.pl 23.05.07, 16:50
            może i Galeria nie jest wyrocznią, ale Włosi chyba już tak..
            a Włosi jajka do pizzy nie dodają
            • linn_linn Re: pizza 23.05.07, 17:27
              Watek przypomnial mi, ze przyjechalam do Wloch z wieloma przepisami m.in. na
              pizze z jajkiem. Rezulatat byl taki, ze dlugo potem sie za nia nie
              zabieralam. :))) Dodam, ze w Polsce prawie w ogole nie gotowalam. Jajko w
              ciescie na pizze jest zbedne.
            • ampolion Re: pizza 23.05.07, 17:40
              Pizza stała się daniem międzynarodowym jak i hamburger. Włoska pizza to nie
              jedyna pizza, a i Włosi maja jej regionalne odmiany; może nawet każda gospodyni.
              • linn_linn Re: pizza 23.05.07, 18:11
                To na pewno. Chcecie pizze z jajkiem? Bardzo prosze:
                www.penisola.it/roma/pizza-pasqua.php
                Nie sadze, aby o taka pizze chodzilo...
                • linn_linn Re: pizza 23.05.07, 18:15
                  To tez sa pizze i tez wielkanocne:
                  www.cavolettodibruxelles.it/2007/05/vijgen-na-pasen.html
              • hania55 Re: pizza 23.05.07, 21:43
                Jasne, np. w Polsce czasem nazywa się picca i można ją dostać z kukurydzą i
                majonezem.
              • marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 22:32
                ampolion napisał:

> Pizza stała się daniem międzynarodowym jak i hamburger. Włoska pizza to nie
                > jedyna pizza, a i Włosi maja jej regionalne odmiany; może nawet każda
                gospodyni
                > .

Nie , Ampolionie
                Pizza jest daniem włoskim , a dokładniej rzecz biorąc neapoletańskim.. TAm
                wiedzą jak się ją powinno robić
                fakt,ze jest znana na całym świecie.. ale nie na całym swiecie jest smaczna i
                nie wszyscy potrafią ją zrobić

Jesli pizzą nazwiesz to coś z Pizza Hut, abo gubaśny placek przykryty sosem
                majonezowym to .. no comment..
                • ampolion Re: pizza 24.05.07, 15:38
                  Pizza nowojorska, pizza chikagowska, kalifornijska, pizza z najprzeróżniejszymi
                  dodatkami, pizza sycylijska (też włoska!), pizza, którą czasem jadam pieczoną we
                  włoskich pizzeteriach w ceglanym piecu opalanym drewnem. "Tylko neapolitańska"?
                  Robiona wszędzioe, a że na rożne sposoby to wcale nie znaczy, że gorzej, że to
                  namiastki tej jednej i jedynej wedle tego jedynego "prawdziwego" przepisu.
                  Powinno to być oczywistą prawdą dla wszystkich czytających w tym forum przeróżne
                  przepisy na tę sama potrawę.
                  • hania55 Re: pizza 24.05.07, 17:49
                    Nie bardzo rozumiem, co próbujesz udowodnić.
                  • marghe_72 Re: pizza 24.05.07, 18:07
                    ampolion napisał:

> Pizza nowojorska, pizza chikagowska, kalifornijska, pizza z
                    najprzeróżniejszymi dodatkami,

to są wariacje na temat .. lokalne wersje, czesto nie mające nic wspólnego z
                    oryginałem,

przyznam , że amerykanskich nie znam.. znam tylko Pizza Hut o której nie mozna
                    powiedziec że ma cokolwiek wspólnego z pizzą

co do dodatków.. c o kto lubi, dla mnie pizza z kukurydzą już nie bardzo pizzę
                    przypomina.

> pizza sycylijska (też włoska!)pizza, którą czasem jadam pieczoną w
                    > e> włoskich pizzeteriach w ceglanym piecu opalanym drewnem. "Tylko
                    neapolitańska"?

pizzeriach..
                    a gdzie ja napisałam TYLKO?
                    Pizza wywodzi się z Neapolu. I tam jest najprawdziwsza.. i imho
                    najsmaczniejsza, bo najprostsza. Tam sa dostępne najlepsze składniki jak
                    chociazby mozzarella z bawolego mleka..

> Robiona wszędzioe, a że na rożne sposoby to wcale nie znaczy, że gorzej, że to
                    > namiastki tej jednej i jedynej wedle tego jedynego "prawdziwego" przepisu.
                    > Powinno to być oczywistą prawdą dla wszystkich czytających w tym forum
                    przeróżne> przepisy na tę sama potrawę.

Nie twierdzę, że gorzej..
                    I niegdzie nie napisałam o jednym jedynym "prawdziwym" przepisie..
                    Aczkolwiek nigdzie nie jadłam lepszej niz w Neapolu, z pieca opalanego drewnem.
                    A w neapolitańskiej nie ma jajek, nie ma mnogości dodatków, nie ma zółtego
                    sera..
                    • hania55 Re: pizza 24.05.07, 18:09
                      marghe_72 napisała:

> co do dodatków.. c o kto lubi, dla mnie pizza z kukurydzą już nie bardzo
                      pizzę
                      > przypomina.
                      >

To też czasami piccą się nazywa :) I jeszcze polana dużą ilością keczapu bywa.
    • hania55 nie 23.05.07, 17:33
      Ja robię z przepisu podanego kiedyś przez Marghe, tylko z mniejszej ilości
      składników: ok 300 g mąki, 20 g drożdży, 0.2 l letniej wody, sczypta soli,
      szczypta cukru, trochę oliwy. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, dodać do
      mąki i soli, wyrobić, posmarować oliwą i zostawić na ok pół godziny do
      wyrośnięcia.
    • sonia.t1 Re: pizza 23.05.07, 18:28
      wystarczyla mi tylko odpowiedz tak czy nie, ale dziekuje wam za wyczerpujace
      opd.na pytanie, przepisy napewno sie przydadza! pizza wyszla pyszna, juz jej
      prawie nie ma he he w sumie to rzeczywiscie jajo w ciescie pizzy dodaje walorów
      smakowych ale i bez niego jest pyszne. dziekuje jeszcze raz,pozdrawiam
      • ampolion Re: pizza 23.05.07, 21:55
        No bo i tak i nie.
        • buzia1 Re: pizza 23.05.07, 22:55
          hej ,ja od 2 lat mieszkam we wloszech,wczesniej robilam w domu pizze nie
          wiedzac co to prawdziwa pizza, na pewno nie dodaje sie jajek a kazda pizze tu
          to najpierw pomidorki ugotowane tzw polpa mozna kupic gotowa duzo oregano no i
          podsawa to (nie tak jak u nas zolty ser) a mozarella po kilu probach nareszcie
          nauczylam sie robic ciasto bo jak by nie bylo jest to filozofia zawsze robilama
          tak samo a nie zawsze ciasot wychodzilo dobre czasami bardzo twarde jesli ktos
          chce szczegoly prosze na meila na gazete
          • marghe_72 Re: pizza 23.05.07, 22:57
            buzia1 napisała:

jesli ktos
            chce szczegoly prosze na meila na gazete

Podaj tu, proszę
            • buzia1 Re: pizza 24.05.07, 11:08
              Podaje przepis w takich proporcjach jak ja robie zawsze mozna
              zmniejszyc z tego wychodza mi 2 brytfanki.
              0.5 kilo maki paczuszka drozdzy ktora rozpuszczam w cieplej wodzie
              tak okolo pol szklanki,szczypta soli,i jak juz zaczniecie wyrabiac
              dodac troche oleju lyzke lub 1.5. Ladnie pozniej od rak odchodzi.
              wyrabiac ciasto tak zeby ni bylo zbyt twarde nastepnie opruszyc maka
              polozyc w cieple miejsce i poczekac godzinke, nastepnie brytfanki
              posmarowac olejem jak i dlonie i rozkladac cieniutko ciasto.Na
              to pomidorki tzn ja uzywam tzw polpy gotuje to okolo godziny lub
              to samo ze zwyklymi pomidorami spazyc obierac ze skorki nastepnie
              zmiksowac dodac ciut oleju sol oregano i gotowac pozniej na ciasto,na
              to klade zawsze mozzarelle szynke cienko pokrojona, papryczke i
              znowu posypuje oregano,sol troche oleju i do piekarnika na 20 lub 30 min
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka