Gość: Kojka IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 11:52 uwielbiamy ją ale szybko się kończy a ta mrożona ze sklepu nie smakuję,bo zwylke ma łyko,zrobiłabym do słoików tylko jak? pomożecie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koko8 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 11.06.03, 12:04 Gość portalu: Kojka napisał(a): > uwielbiamy ją ale szybko się kończy a ta mrożona ze sklepu nie smakuję,bo > zwylke ma łyko,zrobiłabym do słoików tylko jak? > pomożecie?? moim zdaniem samemu zblanszowac i zamrozic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 12:55 mrożone mysle ze jednak lepsze kupne nie ma szans by w domu szokowo - natychmiastowo fasolke na minus 20 polozyc w słoiku miernota ... sypie jedynie w sosie pomidorowym (bo kwasny) w modułę bałkańską robił - jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 11.06.03, 13:03 Domowym sposobem fasolki nie da się zapasteryzować. Chyba, że zakwasisz lub dodasz benzeosanu, ale tego nie radzę robić. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz zakwasisz w kwasnym soku pomidorowym IP: *.atr.bydgoszcz.pl 12.06.03, 10:11 inaczej rzeczywiscie nie wyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 13:00 próbowałam blanszować i mrozić,ale packa się robi,tzn taka miękka ta fasolka i ciągnąca.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.8.186.* 11.06.03, 13:38 Moja mama robi do słoika i jest bardzo dobra. Na pewno jest w słonej zalewie i się nie rozlata, sekret chyba polega na tym polega że się ją krótko gotuje.Jeżeli chcesz to się dowiem dokładnie, ja takie słoiki w zimie otwieram i podaje z maselkiem.Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.de.ibm.com 11.06.03, 13:58 To ja się podłączam z prośbą o przepis! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 21:35 poprosze ten przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 12.06.03, 09:00 Fasolka jako zawierająca sporo białka jest jako przetwór dość niebezpieczna. Wystarczy, ze zostanie niezbyt dokładnie zamknięta i zapasteryzowana, i istnieje niebezpieczeństwo rozwoju bakterii wytwarzającej jad kiełbasiany. Bezpieczniejsze jest środowisko kwaśne więc jeśli zamykać to raczej z dodatkiem czegoś kwasnego np. pomidorów. W starych poradnikach pani Gumowska pisze, ze powinno się słoiki pasteryzować przez kilka dni. Te informacje skutecznie zniechęciły mnie do przetworów z fasolki szparagowej choć ją uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyou Może tutaj coś będzie... :) 12.06.03, 09:02 www.kuchnia.com.pl/DiD/mrozonki.html <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Może tutaj coś będzie... :) IP: *.dialup.tiscali.it 12.06.03, 11:20 Fasolke mrozona nalezy wrzucac do wrzatku bez rozmrozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re utrwalanie warzyw przez pasteryzację 12.06.03, 11:29 Do utrwalania przez pasteryzację należy wybierać przede wszystkim produkty o dużej zawartości witaminy C. Ponieważ fasolka szparagowa witaminy C nie zawiera nie da się jej zapasteryzować bez zakwaszenia. Z warzyw bez zakwaszania można zapasteryzować pomidory lub paprykę i oczywiście owoce. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 12.06.03, 12:53 obcinam końce, pakuję do foliowych woreczków i do zamrażarki (ustawionej na kilka godzin przed na maxa). Do wrzątku wrzucam (jak wszystkie mrożonki) - zamrożoną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.spedpol.com.pl 12.06.03, 15:26 Najprostszy przepis na fasolkę na zimę fasolkę umyć, obrać i ułożyc w słoiki, Do każdego słoja wlać łyżkę octu i trochę soli i gotować zamknięte słoiki ok.20 min. Po otwarciu słoika wodę odlac i gotować do miękkości w osolonej wodzie.Nigdy mi się nie zepsuła. gotuje się tak długo jak ziemniaki.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.dialup.tiscali.it 12.06.03, 16:25 Z tym jadem kielbasianym to prawda. Wlosi uwielbiaja warzywa w oliwie i niestety od czasu do czasu ktos placi za to najwyzsza cene. Podobnie jad kielbasiany moze sie wytworzyc w "mascarpone", jesli nie bedzie zachowany tzw. lancuch chlodniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.8.186.* 16.06.03, 08:49 Sorry że nie odpowiadałam długo. Fasolka mojej mamy do słoików: zdrowe fasolki bez łyka, nie za cienka, zalewa się słoną wodą,do słoika wkładamy pionowo i gotuje się ok.40min.Po 24 godz pasteryzuje się jeszcze raz tez ok. 40min. Trzyma całą zimę, nie jest rozciapana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.de.ibm.com 16.06.03, 11:39 Dzięki! Chociaż po tym jadzie kiełbasianym, nie wiem, czy się odważę... :-( A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.17.46.* 17.06.03, 09:03 Ja jem od lat i nic mi nie jest.....na razie :-). Jak pasteryzujesz dwa razy to chyba jad kiełbasiany nie jest wielkim problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 17.06.03, 11:22 dzięki zrobie parę słoiczków,jak przeżyjemy to dam znać! Odpowiedz Link Zgłoś