Dodaj do ulubionych

jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę

IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 11:52
uwielbiamy ją ale szybko się kończy a ta mrożona ze sklepu nie smakuję,bo
zwylke ma łyko,zrobiłabym do słoików tylko jak?
pomożecie??
Obserwuj wątek
    • koko8 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 11.06.03, 12:04
      Gość portalu: Kojka napisał(a):

> uwielbiamy ją ale szybko się kończy a ta mrożona ze sklepu nie smakuję,bo
      > zwylke ma łyko,zrobiłabym do słoików tylko jak?
      > pomożecie??
      moim zdaniem samemu zblanszowac i zamrozic
      • Gość: sz Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 12:55
        mrożone mysle ze jednak lepsze kupne
        nie ma szans by w domu szokowo - natychmiastowo fasolke na minus 20 polozyc

w słoiku miernota ... sypie
        jedynie w sosie pomidorowym (bo kwasny) w modułę bałkańską
        robił - jest OK
        • marbor1 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 11.06.03, 13:03
          Domowym sposobem fasolki nie da się zapasteryzować. Chyba, że zakwasisz lub
          dodasz benzeosanu, ale tego nie radzę robić.
          Maria
          • Gość: sz zakwasisz w kwasnym soku pomidorowym IP: *.atr.bydgoszcz.pl 12.06.03, 10:11
            inaczej rzeczywiscie nie wyda
      • Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 13:00
        próbowałam blanszować i mrozić,ale packa się robi,tzn taka miękka ta fasolka i
        ciągnąca..
        • Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.8.186.* 11.06.03, 13:38
          Moja mama robi do słoika i jest bardzo dobra. Na pewno jest w słonej zalewie i
          się nie rozlata, sekret chyba polega na tym polega że się ją krótko
          gotuje.Jeżeli chcesz to się dowiem dokładnie, ja takie słoiki w zimie otwieram
          i podaje z maselkiem.Pycha.
          • Gość: Annette Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.de.ibm.com 11.06.03, 13:58
            To ja się podłączam z prośbą o przepis!
            A.
        • Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 11.06.03, 21:35
          poprosze ten przepis!
    • kathy38 Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 12.06.03, 09:00
      Fasolka jako zawierająca sporo białka jest jako przetwór dość niebezpieczna.
      Wystarczy, ze zostanie niezbyt dokładnie zamknięta i zapasteryzowana, i
      istnieje niebezpieczeństwo rozwoju bakterii wytwarzającej jad kiełbasiany.
      Bezpieczniejsze jest środowisko kwaśne więc jeśli zamykać to raczej z dodatkiem
      czegoś kwasnego np. pomidorów. W starych poradnikach pani Gumowska pisze, ze
      powinno się słoiki pasteryzować przez kilka dni. Te informacje skutecznie
      zniechęciły mnie do przetworów z fasolki szparagowej choć ją uwielbiam.
    • onlyou Może tutaj coś będzie... :) 12.06.03, 09:02
      www.kuchnia.com.pl/DiD/mrozonki.html <-
      • Gość: Linn Re: Może tutaj coś będzie... :) IP: *.dialup.tiscali.it 12.06.03, 11:20
        Fasolke mrozona nalezy wrzucac do wrzatku bez rozmrozenia.
      • marbor1 Re utrwalanie warzyw przez pasteryzację 12.06.03, 11:29
        Do utrwalania przez pasteryzację należy wybierać przede wszystkim produkty o
        dużej zawartości witaminy C. Ponieważ fasolka szparagowa witaminy C nie
        zawiera nie da się jej zapasteryzować bez zakwaszenia. Z warzyw bez
        zakwaszania można zapasteryzować pomidory lub paprykę i oczywiście owoce.
        Pozdrawiam - Maria
    • aankaa Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę 12.06.03, 12:53
      obcinam końce, pakuję do foliowych woreczków i do zamrażarki (ustawionej na
      kilka godzin przed na maxa). Do wrzątku wrzucam (jak wszystkie mrożonki) -
      zamrożoną
    • Gość: beata Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.spedpol.com.pl 12.06.03, 15:26
      Najprostszy przepis na fasolkę na zimę
      fasolkę umyć, obrać i ułożyc w słoiki, Do każdego słoja wlać łyżkę octu i
      trochę soli i gotować zamknięte słoiki ok.20 min.
      Po otwarciu słoika wodę odlac i gotować do miękkości w osolonej wodzie.Nigdy mi
      się nie zepsuła. gotuje się tak długo jak ziemniaki.Pozdrowienia.
      • Gość: Linn Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.dialup.tiscali.it 12.06.03, 16:25
        Z tym jadem kielbasianym to prawda. Wlosi uwielbiaja warzywa w oliwie i
        niestety od czasu do czasu ktos placi za to najwyzsza cene. Podobnie jad
        kielbasiany moze sie wytworzyc w "mascarpone", jesli nie bedzie zachowany tzw.
        lancuch chlodniczy.
        • Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.8.186.* 16.06.03, 08:49
          Sorry że nie odpowiadałam długo.
          Fasolka mojej mamy do słoików: zdrowe fasolki bez łyka, nie za cienka, zalewa
          się słoną wodą,do słoika wkładamy pionowo i gotuje się ok.40min.Po 24 godz
          pasteryzuje się jeszcze raz tez ok. 40min.
          Trzyma całą zimę, nie jest rozciapana.
          • Gość: Annette Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.de.ibm.com 16.06.03, 11:39
            Dzięki!
            Chociaż po tym jadzie kiełbasianym, nie wiem, czy się odważę... :-(
            A.
            • Gość: Ania Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: 217.17.46.* 17.06.03, 09:03
              Ja jem od lat i nic mi nie jest.....na razie :-).
              Jak pasteryzujesz dwa razy to chyba jad kiełbasiany nie jest wielkim problemem?
          • Gość: Kojka Re: jak utrwalić fasolkę szparagową?na zimę IP: *.kom / 10.104.36.* 17.06.03, 11:22
            dzięki zrobie parę słoiczków,jak przeżyjemy to dam znać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka