Gość: justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 11:09 zaczęłam gotować zupę owocową z surowych wiśni. Jak długo ma się gotować? Co zrobić, zeby była rewelacyjna? Początkująca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Zagotowujesz i natychmiast zestawiasz z ognia. 26.06.07, 11:18 Przepis niemiecki: 500 g wiśni, 10 dag cukru, 1 szkl. wina czerwonego słodkiego 500 ml wody, 20 g maki, cynamon, goździki, skórka z cytryny. Wiśnie wrzucasz do garnka, zalewasz gorącą wodą, dodajesz cynamon, gożdziki i skórkę z cytryny, gotujesz około 10 min. Przecierasz owoce przez sito. Pestki rozgniatasz i gotujesz z winem, po przecedzeniu wino dolewasz do właściwej zupy. Zaprawiasz ją mąką, dodajesz cukier. Mieszając zagotowujesz i zestawiasz z ognia. Podajesz z biszkoptami. Zupa z wiśni 2 50 dag wiśni, 1 l wody, szkl śmietany, 15 dag cukru, 1 dag mąki ziemniaczanej, goździki, cynamon. Opłukane owoce zalewasz gorącą wodą i gotujesz z goździkami i cynamonem. Po przetarciu przez sito dodajesz cukier, zaprawiasz śmietaną z mąką, szybko zagotowujesz, natychmiast zestawiasz z ognia. Podajesz z grzankami lub makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Zagotowujesz i natychmiast zestawiasz z ognia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:24 dziękuję :-) a czy to prawda, ze mam nie solić makaronu do "owocówki"? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Ależ solić - wodę nie makaron i nie za wiele. 26.06.07, 12:30 I tak zasada mówi, że do słodkich dań dodajemy szczyptę soli a do słonych cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: jak długo ... 26.06.07, 12:30 Jeśli nie dodasz soli do makaranu - no, jak dla mnie wyjdzie Ci coś niezjadliwego. Solisz, tyle tylko, ze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: jak długo ... 26.06.07, 12:34 No Banita wyjaśnił to lepiej. Oczywiście- solisz wodę, w której będziesz gotować makaron. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: jak długo ... IP: 144.134.77.* 26.06.07, 12:55 a jak juz wyprobujesz przepis banity to sprobuj ponizszy wisnie nalezy zagotowac (dosc krotko) dodac sol (taka sama ilosc jak do normalnej nieowocowej zupy) dodac cukier (nie za duzo - zrownowazyc col i cukier tak samo jak w przypadku botwinki) zaprawic smietana rozbeltana z lyzeczka maki - zupa powinna byc lekko zawiesista podawac - !!UWAGA!! nie z makaronem ale z mlodymi ziemniakami, z koperkiem, i polanymi maslem Ta zupa przekona najzacieklejszych przeciwnikow zup owocowych - przeciez zazwyczaj jest to "kompot z makaronem" jak dla mnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: jak długo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 14:24 wielkie dzięki ... nie miałam pod ręką wina, ale i tak wyszła bardzo dobra :- ) ... nie wiedziałam, że tutaj działa takie ekspresowe pogotowie kulinarne ... dobrze wiedzieć :-)...pozddrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Qrczę - dla mnie też "kompot".)))Chyba wypróbu 26.06.07, 14:41 ję ten Twój. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia o to jest pomysl:) 26.06.07, 14:44 Zupy owocowe na cieplo to zmora przedszkolnych obiadow:)Tylko koperek sobie podaruje:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: zupom owocowym - stanowcze NIE! IP: 85.112.196.* 26.06.07, 16:14 O nieeee..... Zmusiłam się do przeczytania tych przepisów i na tym poprzestanę. Zupka owocowa nie nadaje się do spożycia. Zawsze zastanawiałam sie po co dodawać kluchy do kompotu i podawać go na ciepło. Sam widok takiej zupki...no dobrze, już nie kończę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin no to chyba nie zauwazylas... IP: 144.134.77.* 26.06.07, 22:55 ze moja jest z ziemniakami > Zupka owocowa nie nadaje się do spożycia. Zawsze zastanawiałam sie po co > dodawać kluchy do kompotu i podawać go na ciepło. Sam widok takiej zupki...no > dobrze, już nie kończę... zapewniam Cie, ze sie nadaje mysle, ze jesli nie jestesmy w stanie czegos przynajmniej raz sprobowac, nie powinnismy wydawac tak kategorycznych opinii :)) i jeszcze: dodatek do mojego przepisu (dla tych co tu zajrza)- zupa moze byc zjadana na zimno, jak chlodnik :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin ja tam moge na zimno :) IP: *.prem.tmns.net.au 27.06.07, 01:37 nawet to maselko nie przeszkadza :) ale cieple mlode z zimna zupa :)))... no wiesz, tak jak z siadlym mlekiem... pysznosci wlasnie zdalam sobie sprawe, ze z 10 lat juz nie jadlam wisniowej ... u nas kwasnych wisni nie uswiadczysz - nawet w sloikach :(( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupom owocowym - stanowcze NIE! 19.07.07, 20:46 Ja pamietam z Polski zupy owocowe na gesto i na zimno. W upal do przyjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe.bebe.be Re: jak długo ... 19.07.07, 19:53 Uwielbiam zupy owocowe. Wczoraj zrobiłam wiśniową, dziś gruszkową. Pytanie: z czego jeszcze oprocz wiśni, gruszek i jagód ugotować dobrą owocową zupę? Odpowiedz Link Zgłoś