Dodaj do ulubionych

masło orzechowe

04.07.07, 11:44
Witam może prochu nie wymyśliłam ale po kolejnej podwyżce na w/w produkt
ostatnio w auchan jest tylko za 12.99 znikło to za 6.99 postanowiłam zrobic
sama i wyszło super z półkg orzeszków ziemnych słonych wyszło mi 1 i 1/2 sł .
a przepis jest prosty 500gr orzeszków przemielić dwa razy przez maszynkę do
mięsa o mniejszych oczkach dodać 3 łyżki oleju np słonecznikowego lub
arachodowego utrzec mikderem i ubic ciasno w słoiku koszt 500gr orzeszków w
tesco 2zł 89 gr i to wszystko olej zaokrągla do trzech zł za 1 i 1/2 słoika no
i bez oleju palmowego ,który jest w orginale a jest szkodliwy tak mamy własne
zdrowe masło orzechowe zkawałkami orzchó jak ktoś chce wersje ligt to kupuje
orzeszki bez tłuszczu i soli pozdr. :))
Obserwuj wątek
    • fettinia olej palmowy szkodliwy? 04.07.07, 11:49
      A niby dlaczego?
      www.piekarnie.pl/info.php?page=art_maslo_czy_margaryna
      • linn_linn Re: olej palmowy szkodliwy 23.07.07, 12:03
        We Wloszech ostrzegano przed spozywaniem tego oleju. Nie tyle z uwagi na sam
        olej, a to, ze produkowany jest w krajach, gdzie kontrole jakosci wlasciwie nie
        istnieja. W zwiazku z tym uznano go za kiepski jakosciowo. Niestety jest on
        powszechnie uzywany w przemysle spozywczym: glownie na niska cene.
        Poza tym nie powinno sie go spozywac z powodow ekologicznych.
        www.cspinet.org/palm/
    • Gość: senin rozumiem, ze bez soli, ale bez tluszczu?? IP: 144.134.77.* 04.07.07, 12:48
      orzechy posiadaja sporo tluszczu... nie slyszalam jeszcze o kupowaniu
      odtluszczonych... czy wersji'light' ;DD

to wlasne z orzeszkow ziemnych wytlacza sie olej arachidowy

nie ma moim zdaniem powodu by dodawac olej do mielonych orzeszkow w procesie
      otrzymywania masla orzechowego

ja przyrzadzalam je w mlynku do kawy i bylo dosc oleiste samo w sobie

po co wiec ten olej palmowy?
      • iskial1 Re: rozumiem, ze bez soli, ale bez tluszczu?? 23.07.07, 11:46
        Olej palmowy tez zawiera szkodliwe tłuszcze trans w orginalnym masle orzechowym
        jest olej utwardzony zaleznie od firmy dodaja różne ja do masła orzechowego
        własnej produkcji tj mielonego w maszynce dodaje troche oliwy z oliwek i ucieram
        jak mi sie chce to miele dwa razy i wtedy nie dodaje już oliwy, tylko ucieram na
        masę . Wersja light w kupnych orzeszkach to ,że są prazone bez tłuszczu i bez
        soli ale ja kupuje normale solone w paczce .pozdr.:)
        • fettinia Re: rozumiem, ze bez soli, ale bez tluszczu?? 23.07.07, 11:57
          Ale ja kupuje wylacznie bio-maslo orzechowe:)I mam nadzieje,ze ten olej jest ok:)
          • iskial1 Re: rozumiem, ze bez soli, ale bez tluszczu?? 23.07.07, 12:02
            Nie wiem ja wolę sama smak ten sam a wiem co jem pozdr.:))
            • fettinia Re: rozumiem, ze bez soli, ale bez tluszczu?? 23.07.07, 12:03
              sprobuje twoj przepis-zobaczymy co dzieci powiedza:)
        • Gość: senin no wlasnie mowie... IP: *.bri.connect.net.au 23.07.07, 12:03
          ze ten olej w masle orzechowym, to olej 'wlasny' arachidowy
          nikt przy zdrowych zmyslach nie dodaje oleju palmowego do masla orzechowego -
          oczywiscie mam na mysli maslo otrzymywane w procesie pozaprzemyslowym, bo z
          przemyslowym nigdy nie wiadomo

orzechy maja wystarczajaco duzo oleju... mozna go nawet 'odcedzic' ;) po co
          dodawac jakikolwiek olej

a juz zupelnym pomieszaniem jest zalecanie kupowania orzeszkow 'lite' i
          polecanie dodania oleju (jaki by on nie byl)

a olej z oliwek, to juz zupelnie bez sensu - po co wprowadzac nowy zapach/smak
          do 'smakowego' masla?!
          • fettinia Re: no wlasnie mowie... 23.07.07, 12:05
            hmm no na moim napisalo "tluszcz palmowy"-czyli niekoniecznie olej:)
            • Gość: senin wiesz fettino.. IP: *.bri.connect.net.au 23.07.07, 12:15
              przemyslowo produkowane maslo zawiera pewnie wiele skladnikow ;), o niektorych
              wolelibysmy nie wiedziec

ja z racji zaangazowania w produkowanie sosu fistaszkowego do malajskich sate
              na skale troche wieksza niz domowa, zakupowalam kilogramami maslo fistaszkowe w
              sklepie z produktami organicznymi - przyrzadzane bylo swieze, na moich oczach

i zapewniam Cie niczego tam nie dodawano, orzechy mielone byly w specjalnej
              maszynce z ktorej wylatywalo swiezutkie maslo - smooth lub crunchy w zaleznosci
              od tego, co sobie zazyczylam..

maslo bylo tluste - przyrzadzajac sos uwazac nalezalo by nie wytracal sie olej -
              a bylo go duzo :))

po co dodawac olej do czegos co z natury jest tluste..??
              i jeszcze :DD Po co kupowac "light" po to by dowalac wiecej tluszczu - no nie
              pojmuje zupelnie :::
              • fettinia wiesz Senin:) 23.07.07, 12:18
                Zaczne sama produkowac:D
                • Gość: senin a dlaczego nie !? :)) nt IP: *.bri.connect.net.au 23.07.07, 12:24
                  • kocia_noga Re: a dlaczego nie !? :)) nt 23.07.07, 12:32
                    Ja od dawna produkuję sama,tez w młynku do kawy, ale rzadko potrzebuje i w
                    małych ilościach, bo niemożebnie tuczy :(
                    • fettinia Re: a dlaczego nie !? :)) nt 23.07.07, 12:35
                      moje dzieci zjedza kazda ilosc i wcale nie tyja:D
                      • iskial1 Re: a dlaczego nie !? :)) nt 23.07.07, 13:02
                        Ja zacznę mlec w młynku i tez nie trzeba będzie dodawać oliwy ale w maszynce do
                        miesa troche trzeba dodac bo sie nie utrze. Dzisiaj zrobiłam razem z kaimakem
                        super, snikers wysiada oczywiscie kajmak z słodkiego mleka puszkowego i do
                        słoika warstwa kajmaku i warstwa masła orzechowego na przemian do wyczerpania
                        składników do tego świezy tost i znowu dwa centymetry wiecej , mniam.:))
                    • linn_linn Re: a dlaczego nie !? :)) nt 23.07.07, 13:46
                      Wbrew pozorom nie ma tak ogromnej ilosci kalorii: zalezy ile go zjadasz. No ale
                      tak jest ze wszystkim.
    • mayus007 Re: masło orzechowe 23.07.07, 18:57
      ja produkuję sama już od dawna, kupuję kilogramowe paczki solonych orzeszków
      ziemnych, do robota wrzucam bez żadnych dodatków. smakuje jak sklepowe, a
      kosztuje mniej niż połowę.
      • Gość: beksa Re: masło orzechowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 20:52
        To prawda a o miebo lepsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka