Dodaj do ulubionych

Zielony groszek konserwowy

16.07.07, 20:39
Witam poszukuję przepisu na groszek konsewowy. Prosze o pomoc bo mam go w
bardzo dużych ilościach a nie chciałabym zeby się zmarnował.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: Zielony groszek konserwowy IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.07, 20:49
      a nie chcialabys lepiej po prostu zamrozic? zawsze taki jest bardziej
      "wielofunkcyjny" niz konserwowy
      • gosienka_29 Re: Zielony groszek konserwowy 16.07.07, 20:58
        Nie bardzo mi mrożony smakuje.
        • ba_nita Re: Wysłałem na gazetową pocztę.nt 17.07.07, 20:30

• Gość: Bożena Re: Zielony groszek konserwowy IP: *.akashanet.pl 17.07.07, 20:09
      Ja zawsze robie groszek zielony w słoikach.Oto przepis:Groszek należy
      zblanszowac przez ok.3 minuty/zagotowac/.Zalewa do groszku jest następująca:Na
      1 litr wody -3dkg cukru,2 dkg soli oraz 8 g kwasku cytrynowego.Jak każdą zalewę
      należy gotować 15 minut aby zniszczyć drobnoustroje znajdujące się w wodzie i
      dodatkach/ja tak długo nie gotuję/.Gorący groszek należy nałożyć do słoików i
      zalać również gorącą zalewą.Pasteryzować należy dość długo,półlitrowe słoiki
      około 80 minut w temperaturze bliskiej wrzenia a litrowe około 100 minut, można
      też pasteryzować 2 razy ,drugi raz po 24 godzinach przez 30 minut.Przepis
      podaję z książki Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach".
      • thiessa Re: Zielony groszek konserwowy 17.07.07, 21:07
        Jak tam wolisz. Mrozony jest pyszny i mozna go przyrzadzic na wiele sposobow.
        Konserwowy smierdzi skarpetami, coz ale sery tez smierdza.
        Z puszki uzywam tylko i wylacznie po to, zeby zrobic awaryjna paste do chleba,
        skadinad pyszna.
        Groszek przepuszczamy przez maszynke, dodajemy podsmazona cebule, sol, pieprz i
        dowolne przyprawy. Ja osoboscie najlepiej lubie z pieprzem ziolowym.
        • winoczerwone Re: Zielony groszek konserwowy 17.07.07, 21:11
          głupie pytanie, wybaczcie: jak się mrozi groszek? trzeba go blanszować przed
          zamrożeniem?

do autorki wątku: wybierz mrożony, mozna go wykorzystac tak, jak konserwowy
          plus daje dodatkowe mozloiwości; o przewadze smaku (i wartoścvi odżywczych) już
          nie wspomnę
          • Gość: Bożena Re: Zielony groszek konserwowy IP: *.akashanet.pl 17.07.07, 21:16
            Mrożony groszek też trzeba blanszować.
            • Gość: Bożena Re: Zielony groszek konserwowy IP: *.akashanet.pl 17.07.07, 21:17
              Miało być groszek do mrożenia trzeba blanszować,sorki !!!!!
              • winoczerwone Re: Zielony groszek konserwowy 17.07.07, 21:25
                hmmm no to chyba w dALSZym ciagu bedę kupować groszek zimą:-) więcej miejsca na
                śliwki w zamraqżarce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka