Gość: a_to_ja IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.07.07, 22:20 Moje ogórki z ogrodu są gorzkie. Czy ktoś wie co z nimi można zrobić, żeby je tej goryczy pozbawić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tekisk Re: gorzkie ogórki 19.07.07, 06:42 Gość portalu: a_to_ja napisał(a): > Moje ogórki z ogrodu są gorzkie. Czy ktoś wie co z nimi można zrobić, żeby je > tej goryczy pozbawić. Z moich prób : Często sprawdzam ogórki odcinając piętkę z ciemnej strony . Czasem ogórek jest gorzki , odcinam następny plasterek i znowu próbuję . Okazuje się , że dalej ogórek już nie jest gorzki . Jeśli obierasz ogórki bez sprawdzania , rozprowadzasz tę gorycz po całym ogórku i reszta mizerii gorzknieje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy08 Re: gorzkie ogórki IP: *.chello.pl 19.07.07, 16:48 Przede wszystkim obierać ogórki od strony kwiatu, a nie ogonka:)Inaczej wszystkie są gorzkie i sprawdzanie nie pomaga:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak myślę Re: gorzkie ogórki IP: 80.54.10.* 19.07.07, 18:38 Ale , jak nie sprawdzisz i obierzesz gorzki ogórek - wszystko będzie gorzkie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atoja Re: gorzkie ogórki IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.07.07, 11:00 Dzięki za rady. A co z kiszeniem? Czy w zimie nie będzie tej goryczy? Bo przecież do słoika ich nie kroję tylko wkładam w całości. Przeczytałam też gdzieś w starej książce, żeby je przed kiszeniam moczyć przez parę godzin w wodzie, dlatego szukam potwierdzenia. Może ktoś to sprawdzał? I czy może się podzielić doświadczeniem w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: gorzkie ogórki 20.07.07, 11:32 Nie, jeżeli pociągasz nożem od kwiatu do ogonka. Jak w przeciwną stronę, to rozwleczesz gorycz na cały ogórek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzki ogorek Re: gorzkie ogórki IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.07, 11:47 Odcinam koncowke ciemna, od strony lodygi, obieram od jasnej strony, a i tak ogorki sa gorzkie. Lezaly w wodzie przed obieraniem, po obraniu odlezaly w lodowce, a sa gorzkie (a jak obrane odwrotnie, to juz w ogole nie sa zjadliwe). Jak je uratowac? Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: gorzkie ogórki 23.07.07, 12:08 Gość portalu: gorzki ogorek napisał(a): > Odcinam koncowke ciemna, od strony lodygi, obieram od jasnej strony, a i tak og > orki sa gorzkie. Lezaly w wodzie przed obieraniem, po obraniu odlezaly w lodowc > e, a sa gorzkie (a jak obrane odwrotnie, to juz w ogole nie sa zjadliwe). Jak j Jeszcze raz , uważnie przeczytaj odpowiedź odpowiedź " tekisk " !!! > e uratowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednak gorzki Re: gorzkie ogórki IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.07.07, 14:19 smutas, czytalem i rozumiem, ale u mnie naprawde caly ogorek jest gorzki, wiec odcinanie po trochu nic nie da, bo po prostu nic z niego nie zostanie. autentycznie za pierwszym razem odcialem plasterek po jasnej stronie i w pierwszym momencie pomyslalem, ze zle pamietam i od ciemnej strony jest mniej gorzki. odcialem od drugiej i az mnie skrecilo z tej goryczy. tak czy siak, wszystkie ogory z ogrodu sa gorzkie, a wyrzucac szkoda, bo nie po to tyle nad nimi wisialem, chwasciory wyrywalem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś