Gość: lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.03, 15:39 Wróciłam z lasu z jagodami, co z nimi zrobic poza: pierogami, naleśnikami, moze zupa?Prosze o przepis. Czy moge je zamrozic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniutek Re: co z jagód 05.07.03, 16:21 koktajl mleczny :) jagody + mleko ( lub jogurt, smietana, kefir, maslanka co kto lubi) + cukier do mixera - pyszne :::)))) albo posypac jagody cukrem i zjesc ( dobre z bita smietana ) Odpowiedz Link Zgłoś
civic_vtec Re: co z jagód 05.07.03, 16:56 Gość portalu: lola napisał(a): > Wróciłam z lasu z jagodami, co z nimi zrobic poza: pierogami, naleśnikami, > moze zupa?Prosze o przepis. Czy moge je zamrozic? Oto co przyszlo mi do glowy: - Pierogi i nalesniki - jak rozumiem to masz opanowane - Koktajl juz byl - Makaron ze swiezym twarogiem i smietana powinien zyskac po uzupelnieniu jagodami - Zupa - przepis ogolny, bo w przypadku takim jak ten gotuje intuicyjnie a nie wg zasady lyzka tego i szklanka tego: Umyte i przebrane jagody zagotowac (dodac wody!) dodajac troche cukru (nie przeslodzic) - jak na kompot. Gotowac krociutko, by jagody sie nie rozpadly. Dodac smietane (wiesz jak by jej nie zwarzyc?) i jesli lubisz zupy ciut gesciejsze troche maki ziemniaczanej wymieszanej z zimna woda (to jak z kislem). Jeszcze raz doprowadzic do wrzenia. Podawac na goraco lub po schlodzeniu z makaronem taki jaki lubisz (lub jaki masz). - Ciasto z galaretka - biszkopt pod spod (wlasnej roboty lub gotowy ze sklepu - taki z rantem, zeby sie nie wylalo), na to jagody i galaretka (musi byc przechlodzona, taka tuz przed stezeniem, bo inaczej wsiaknie w biszkopt i bedzie dobre ale bez efektu). Galaretke dobierz wg smaku, moze nawet znajdziesz gdzies jagodowa. Ja lubie zestawiac rozne smaki i proponuje cytrynowa - jej kolor nie przeslania owocow, a kwaskowy smak powinien podkreslic smak jagod). Aha, dobrze jest zrobic galaretke z mniejszej ilosci wody niz podaja na torebce, jakies 3/4, to szybciej zwiaze i bedzie sie lepiej kroic. - Wszelkie wariacje typu racuchy (nie tylko nalesniki), bliny itp. ze smietana i jagodami - Mrozic? Jak najbardziej. Wazne by jagody byly suche (nie wysuszone tylko bez wilgoci na skorkach) bo zrobi Ci sie jagodowo-lodowa brylka - Konfitury i dzemy. Proponuje posluzyc sie zel-fixem lub jakims cukrem zelujacym (sa takie wynalazki w sklepach), na opakowaniu znajdziesz dokladny przepis - Jagodowy sok (na zime) - wsypac do balonu lub duzego sloja, zasypac cukrem (oj, nie podam proporcji bo nie pamietam a pod reka pustki), przykryc czysta szmatka (moze byc kilka warst gazy opatrunkowej) by byl dostep powietrza a muszki nie wlatywaly i zostawic na kilka tygodni w slonecznym miejscu. - Jagody suszone - do wykorzystania zima na kompot lub jako naturalny srodek przeciw (hm... w tym miejscu i w tym temacie) lekkim biegunkom. A i tak najlepsze jagody sa same z cukrem i bita smietana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: co z jagód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.03, 21:46 Dziekuje wam, zrobie dzis koktail, jutro zupe, a reszte do zamrazary Odpowiedz Link Zgłoś