Gość: krychas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 23:38 Witam,potrzebuje pilnie sos do pieczonej szynki ostry na gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Masz naturalny sos spod pieczeni, 07.09.07, 09:32 wyjmujesz mieso lub zlewasz caly sos na patelnie. Dodajesz masło, pół szklanki wina lub bulionu, doprawiasz na ostro i na duzym ogniu odparowujesz caly czas mieszajac. Ja wole cierpliwie odparowac do potrzebnej postaci, ale mozesz zagescic na koncu troche mąką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychas Re: Masz naturalny sos spod pieczeni, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.07, 16:58 Bardzo dziękuję.Sos na pewno smaczny,ale tym sosem nie zabłysnę.Wymyśliłam sos śliwkowy,wyszedł rewelka,wszyscy się zajadali,nawet faceci,bo jak wiadomo oni wolą Twój sos.Mogę zdradzić przepis,tylko za 2 tygodnie ,bo jadę na urlop.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: sos do pieczeni na gorąco 10.09.07, 17:09 Chrzanowy: Cebulę zeszklić na maśle, dolać piwa. Do tego listek laurowy i ziele angielskie Gotować chwilę. Dodać śmietanę i chrzan. Jak jest to jeszcze sosu z pieczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: sos do pieczeni na gorąco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 13:25 Z piwem. Nadaje sie do wieprzowiny, do golonki, białej kiełbasy. Wziąć sos który się zrobił podczas pieczenia pieczeni. Jeśli go jest zbyt mało - dodać bulionu, ostatecznie z kostki. (Z doswiadczenia wynika, że na 4-5 osób potrzeba ok. szklnkę tego sosu-bazy. )Przysmażyć pokrojane w kostkę; cebulkę i ząbek czosnku. Połączyć z sosem-bazą, dodać łyżkę miodu, przypraw jakie lubicie (np. pieprz, gorczyca, ziele, listek, kminek, cząber) i taką samą ilość piwa jaka była sosu- bazy i ewentualnie posolić. Zagotować i parę minut pogotować, a następnie rozbić blenderem, thermomixem albo nasadką miksera ręcznego i wszystko przetrzeć przez sitko, zalewając poporcjowną pieczeń. Na koniec, przed podaniem, zapiec w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś