joannamichal 17.09.07, 15:13 Witam' Czy znacie jakieś niedrogie dania, które mogłabym zaserwować swojej rodzinie i przyjaciołom. Czekam na propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re:Znamy - tylko za diabła nie można się 17.09.07, 15:15 domyśleć jakim sprzętem kuchennym dysponujecie. Forumowy jasnowidz wziął sobie wolne.))) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re:Znamy - tylko za diabła nie można się 17.09.07, 20:17 To ja się pobawię w jasnowidza. Wieszczę, ze dysponują nożami, deskami do krojenia, garnkami i patelniami. W mojej wizji nieśmiało majaczy piekarnik, ale za niego nie ręcze. Teraz ci łatwiej? Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: tanie przepisy na parapetówke 18.09.07, 11:22 Chciałabym dopowiedzieć, że posiadam również 2 sprawne ręce ze wszystkimi palcami. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: tanie przepisy na parapetówke 18.09.07, 11:51 W Galerii Potraw ciagle popularny: prosty i efektowny schab. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66750904.html Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: tanie przepisy na parapetówke 29.10.07, 21:04 smalczyk, dobry chleb + ogóreczki kiszone, podsmażane pierożki, Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja z soczewicy 29.10.07, 21:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15157549&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: z soczewicy 29.10.07, 21:12 ja bym zrobila min. fondue :) moze same skladniki do najtanszych nie naleza (bo i trzeba dobre sery kupic i dobre biale wino) ale sama potrawa jest potwornie zapychajaca i sycaca i wzglenie niewielka iloscia mozna zaspokoic apetyty gosci No i takie wspolne jedzenie z jednego gara choc moze nie do konca higieniczne (a tam! alkohol zdezynfekuje :)) bardzo buduje miła atmosfere :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: z soczewicy IP: *.pools.arcor-ip.net 29.10.07, 22:34 chili con carne, wegierska zupa gulaszowa, makaron z sosami roznymi, enchiladas do samodzielnego zlozenia, czyli podgrzane miekkie tortille, salata lodowa, pomidaory, cebula, ostry sos salsa, kwasna gesta smietana i jakies miesko (kurczak, mielone, krewetki), i/albo czerwona fasola w gestym sosie w osobnych miskach i kazdy zwija sobie placka wg uznania i zajada. zupa - ejnopf z porow, ziemniakow, serka topionego i miesa mielonego - dla mnie osobiscie brr, ale sa rozne gusta. w przypadku posiadania na nowym mieszkaniu juz dzialajacego piekarnika pieczywo czosnkowe, samorobna pizza z roznosciami, pieczone ziemniaki z dipami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iva Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 23:50 A może mięsko i kolorowe warzywa w galarecie {mięsko to może być np. kurczak albo ryba} Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 04:21 proste i nie wymaga sztuccow: watrobki zawijane w boczku. Watrobki kurze obtaczany pasterkiem boczku, pieprz, sol, ostra papryka do smaku. Wkladamy na ruszt w piekarniku. Piekarnik na maximum, po pieciu minutach obracamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pitcher Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 04:22 dr_pitcher napisał: > proste i nie wymaga sztuccow: > > watrobki zawijane w boczku. > Watrobki kurze obtaczany pasterkiem boczku, pieprz, sol, ostra papryka do smaku > . i jeszcze dodam, ze wbija sie to na wykalaczki (przed pieczeniem) wykalaczki nalezy uprzednio nasaczyc w wodzie (okolo 30 minut) - wtedy nie powinny sie spalic > Wkladamy na ruszt w piekarniku. Piekarnik na maximum, po pieciu minutach obraca > my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L&M Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:14 Hehe, to ja może zaproponuje coś taniego. Sprawdzają się zawsze na takich imprezach pieczone skrzydełka. Wersja mniej ekskluzywna - w musztardzie i majeranku i trochę droższa - w sosie sojowym, imbirze i miodzie (powinny jakiś czas się pomarynować a miodu nie powinno być przesadnie dużo, nie podaję proporcji, bo to trzeba sobie samemu wysmakować). Trzeba je tylko odpowiednio pokroić. Odciąć część z pazurem a to co zostanie jeszcze raz podzielić na dwie części, tnąc tam gdzie jest chrząstka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasEl BIGOS !! IP: *.crowley.pl 30.10.07, 08:27 Jeśli ma być wyjątkowo tani - to w wersji "limited" - bez drogich mięs, migdałów i takich tam.. Sprawdzony, dobry bo skuteczny podkład do większego picia. I można spokojnie parokrotnie podgrzewać, co przy okrojonym menu jest ważne. Niech Wam czas w nowym domku odmierzają szczęśliwe zegary !! J. Odpowiedz Link Zgłoś
wejka Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 08:28 Placki z serem, do tego jakas salatka. Placki z serem: kilo mąki, 5 dkg drozdzy, sol, woda, porzadnie zagnieść ciasto, jak urośnie (2-3 godziny), rozwalkowac, wycinac szklanka kolka, na kazdym polozyc kupke wiorkow zoltego sera. Placki leza na papierze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 180 stopni, widac, że sa upieczone jak ciasto nie jest juz takie biale (mniej wiecej 20-25 minut - wkladamy do nagrzanego piekarnika. To taka niby "pizza dla ubogich", ale super do salatek i do winka. Zycze milej parapetowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.malopolska.mw.gov.pl 30.10.07, 09:29 Fajna przekąska do piwka: parówki w cieście francuskim. kupujesz parówki i kupujesz mrożone ciasto francuskie. Każdą parówkę zawijasz w ciasto i kroisz na plasterki o grubości ok.1cm. Na blaszkę i do piekarnika - gotowe, jak ciasto się upiecze. Podawać na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcioo Re: tanie przepisy na parapetówke IP: 62.87.185.* 30.10.07, 11:34 -nalesniki z roznym wkladem pokrojone na male kawalki... - parowki zapiekane zoltym serem, - kawalki szynki, papryki, sera, oliwek, zapieczone w makaronie jak do lasanii, podgrzac w piekarniku i pokroic na kawalki. - salatka z jajka, zoltego sera, poru, mozarelli i inne ciamciaramcia do wkladu... - chleb + smalec + ogorek + kilka flaszek czegokolwiek z procentami. - chleb + tarty ser zolty + szynka + cos jeszcze - podgrzac w mikrofali i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
trinapapisten Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 11:23 Szybkie i oryginalne pod warunkiem ze wszyscy lubia banany. Banany obtaczamy w curry, owijamy szynką i smażymy. Podajemy na ciepło. Jak masz czas to mozesz kostkę cukru polac spirytusem i podać z efektami świtlnymi. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~basia Re: tanie przepisy na parapetówke IP: 193.108.194.* 30.10.07, 11:54 kiedyś byłam na takiej parapetówce, gdzie do wódki podano słoninę: soloną i paprykowaną. następnie plastry tej słoniny piecze się na patelni nie za bardzo, tak aby wyglądała jak wysmażony plasterk szynki; i takie gorące danie jest fantastyczne, nic tak nie zwala z nóg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burencja Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.pp.com.pl 30.10.07, 12:07 ja zawsze korzystam z podpowiedzi mojej przyjaciólki, która ma swietne pomysły. Zobacz fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,53977511,53977511.html? f=777&w=53977511&a=53977511 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAROLA12341 Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 13:06 U mnie w domu królują gdy brak kasy, pomysłu i czasu pierśi z kurczaka z serem pyszne, już podaje przepis!!! Dwie duże piersi z kurczaka pokroic w kostki (takie 1,5x1,5 cm) trzy łyżki starego żółtego sera, trzy łyżki majonezu, łyżka wegety albo kucharka ;)trzy łyżki mąki i trzy jaja, wszystko powinno się ładnie zlepić podczas mieszania, następnie łyżką bierzesz jedną porcj i na patelnie, nie trzeba formować tylko ciach na ptelnie następny smażyć aż będą złote i nie surowe :) to porcja na rodzine pięcioosobową wieć na parapetówkę, trzeba dać wszystkiego więcej, pamiętam, że pierwszy raz to jadałam na mojej osiemnastce parę lat temu, ponieważ mama też potrzebowała przepisu tanio szybko i wygodnie i PYSZNIE, przepis przetrwał lata i cała rodzina już go przejęła wiec ja już tego nie robię :) MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robson.wawa Re: tanie przepisy na parapetówke IP: *.chello.pl 30.10.07, 13:34 woda lub biopaliwo zalezy co macie, deska serów, smalec, chcleb, prazona kukurydza, ppodsmazane pestki dyni i standart, to ma byc parapetówka a nie obiad u mamuski chyba, bo parapetowke to ruzmiem w jeden sposob Odpowiedz Link Zgłoś
chinagirl Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 13:58 Po podlasku potrawy z pyr, czyli gruli: babka lub kiszka ziemnaczana (starte, surowe, odcedzone ziemniaki, mleko, troszkę mąki, sól,majeranek!!!, tymianek, jajko, cebulka, podsmażony boczek lub kiełbasa,można dodać troszkę kaszy manny, czyli dla tych nie z Kongresówki - grysiku, do tego ogóras kiszony pod wódeczkę), ew. bigos z młodej i kwaśnej kapuchy (dodac pod koniec konc. pomid. i cukru), ew. krążki cebuli w cieście naleśnikowym (smażone w oleju), ew. frytki, ale z wściekłym majonezowym sosem czosnkowym (2 ostatnie przepisy z białostockiej tawerny Ryczące 40-ki). Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
chinagirl Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 14:03 Tak się rozmarzyłam o tej babce (bez podtekstów!), że napisałam: "odcedzone", a powinno być "odciśnięte" surowe ziemniaki. Jak mawia mój idol:"Mam problem z piciem. Dwie ręce, a tylko jedna gęba" - Keith Richards Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: tanie przepisy na parapetówke 30.10.07, 20:29 Ja od miesiaca morduje Brushette. Zarazilam nia juz pol rodziny i znajomych :) Brushetta jest pyszna, szybka i ekonomiczna a pomidory teraz na nia najlepsze (polecam malinowki) Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: tanie przepisy na parapetówke 01.11.07, 10:04 blee, bruschetta to tylko na dobrym chlebie :)) Odpowiedz Link Zgłoś