lirio 18.10.07, 17:19 Wiem, że można nadziać fetą i szpinakiem. Podać ze smażonym boczkiem lub cebulką. A coś innego?? Dodam, że nie chcę klasyki - czyli z mięsem i sosem. No i broń boże na słodko. Coś dziwnego mi się marzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewajer Re: kluski śląskie 18.10.07, 20:04 podobno pyszne są pyzy nadziane soczewicą, może kluski śląskie też. Jeśli się uprzesz to możesz nadziać kapustą z grzybami, wszelkimi pastami warzywnymi. Na pewno dobre będzie nadzienie z cebulki i boczku, trzeba tylko pokroić drobniutko lub zmielić. Wszystko zalezy od smaku i wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: kluski śląskie 19.10.07, 11:20 Ziemniaki ugotować, wystudzić. Ugnieść - ja mam taką specjalną praskę. Włożyć do miski, podzielić na 4 części jedną część wyjąć, wsypać w dziurę po tej wyjętej ćwiartce mąkę ziemniaczaną, dołożyć wyjęte ziemniaki, posolić zagnieść. Cały manewr robi się po to, żeby mąki było 1/4 objętości ziemniaków. Dodałam do ciasta bazylii suszonej i wyszły bdb. Następnie ukulać z ciasta kulki wielkości kasztana, prawdziwy Ślązak robi kluski okrągłe bez dziurki. Wrzucić na osolony wrzątek z oliwą gotować jakieś 5-7 min. Dzidzior zjadł z masłem chyba z 7 sztuk ;) Teraz się zastanawiam z czym zjem - chyba jednak smażona cebulka z boczkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: kluski śląskie 19.10.07, 11:27 Gotowe wyglądają tak: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/400c78f1afb1c768.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab84bc0213bdaf7b.html Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kluski śląskie 19.10.07, 11:48 Lirio, przez ciebie umarłam ;)))) już wiem, co dzisiaj zrobię na obiad..do tego zesmazony na chrupko boczuś własnej roboty....nie mam pojęcia, kiedy schudnę :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kluski śląskie 19.10.07, 21:26 wyszły booooskie :)) tylko dosolić trzeba przy wyrabianiu ciasta, dałam bazylię, majeranek i tymianek - wszystko świeże...boskie, po prostu boskie :)) a do tej pory po prostu szłam do sklepu i kupowałam...zupełnie beznadziejnie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: kluski śląskie 21.10.07, 13:34 Ja często robie tradycyjnie po śląsku, tylko nie aż tak tłusto jak w oryginale ;). Ślazacy gotują boczek i robią do tego sos z dodatkiem powideł śliwkowych. Ja zmodyfikowałam, bo boczku nikt w domu nie tknie, robię chudy gulasz z sosem na bazie sosu własnego z mięsa (dodaję bulion wegetariański i zaklepuję mąką), na koniec do sosu dodaję kilka łyżek dobrych powideł śliwkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kluski śląskie 22.10.07, 09:56 powidła sliwkowe do sosy powiadasz?? ineteresujące... :)) spróbuję przy okazji :)) Odpowiedz Link Zgłoś
xysztov Re: kluski śląskie 22.10.07, 18:49 ja bardzo polecam powidła śliwkowe do sosów, i śliwki suszone, lekko pokrojone. lepsze sa oczywiście te polskie suszone, a nie wściekle słodkie śliwki kalifornijskie. mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
issima3 Re: kluski śląskie 25.10.07, 11:34 a ja z pieczarkami ślaskie zapodaje. mam pycha przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: kluski śląskie 25.10.07, 14:05 issima3 napisała: > a ja z pieczarkami ślaskie zapodaje. mam pycha przepis. no to dawaj go, a nie się przechwalasz :P Odpowiedz Link Zgłoś
issima3 Re: kluski śląskie 27.10.07, 12:07 przepis na kluski tak jak podała lirio: Ziemniaki ugotować, wystudzić. Ugnieść - ja mam taką specjalną praskę. Włożyć do miski, podzielić na 4 części jedną część wyjąć, wsypać w dziurę po tej wyjętej ćwiartce mąkę ziemniaczaną, dołożyć wyjęte ziemniaki, posolić zagnieść. Cały manewr robi się po to, żeby mąki było 1/4 objętości ziemniaków. Dodałam do ciasta bazylii suszonej i wyszły bdb. Wrzucić na osolony wrzątek z oliwą gotować jakieś 5-7 min. do tego smażymy pieczarki z cebulką i potem dodajemy koperek. solimy i pieprzymy do smaku. robimy dip z 2 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i 2 łyżek chrzanu. w dziurkę w kluskach nakładamy przesmażone pieczarki i maczamy w dipie. rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszka13 Re: kluski śląskie 26.10.07, 18:57 no szczesliwie sie zlozylo, ze zajrzalam do tego wacika :) wlasnie mam pozostalosci ziemniakow z wczoraj, hurrrrrrrrrrrrrrrra Odpowiedz Link Zgłoś