Gość: Anka IP: *.adsl.alicedsl.de 31.10.07, 21:13 Jak przygotowac karpia na wigille, interesuja mnie wszystkie obcie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: Podaj adres @ to przyślę komplet przepisów.nt 05.11.07, 09:50 podaj dobra rezepte albo nie pisz zawsze tego samego Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Karp 31.10.07, 21:47 ja karpia po prostu smaze bo takiego uwielbiam. A ze jedyna jem go w wigilie to jestem w pelni szczesliwa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolena Re: Karp 03.11.07, 22:31 Najlepszy jest najprostszy. Pomoczyć dzwonka w mleku. Posolić, popieprzyć, panierować lekko w samej mące i smażyć na oleju. Pyyyyyyyyyychaaaaaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
jolena Re: Karp 11.11.07, 23:12 Moczę w mleku, ale nie koniecznie. Po prostu kiedyś czytałam opinie, ze ludzie nie lubia karpia, bo czuć go mułem (ja osobiscie nie czuję). I w odpowiedzi było podane aby pomoczyś w mleku, które zniweluje ten posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Karp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.07, 00:05 to chyba właśnie dlatego mułu nie czujesz , bo zgodnie z zaleceniami najpierw moczysz karpia w mleku, co ? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie odróżniają karpia hodowlanego bez posmaku 29.11.07, 11:44 mułu od dzikiego sazana "pasącego" się tradycyjnie czyli żerującego przy dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Karp 04.11.07, 22:49 Ja lubie pieczonego, w sosie chrzanowo-grzybowo-kaparowym. Sosem zalewam na kilka minut przed wyjeciem z piekarnika. Już mi cieknie ślina... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Karp 05.11.07, 10:12 posolic popieprzyc wlozyc do srodka cale ziemnaki przygotowac wywar z wody,soli warzyw(marchewka cebulka pory selery pieprz piment ocet i troche cukru jak sie zagotuje postew tego karpia na dnie i po malu na malej temperatuze ok 30min parzyc zalezy jaki on jest to przepis na karpia ok 2kg a do tego kapuste czerwona najlepiej smakuje jak sie ja tak zakisi jak kapuste kiszona biala i potem udusic Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 polowa karpia pieczona na "wysokim tluszczu" 11.11.07, 23:28 Przekroic karpia na pol po dlugosci kregoslupa-wymoczyc w zimnej posolonej wodzie okolo 3 godz. potem posolic i popieprzyc,przygotowac ciasto nalesnikowe na piwie (zamiast mleka i wody),tluszcz (najsmaczniejsze maslo klarowane)moze byc olej z dodatkiem masla -dobrze rozgrzac ,polowke karpia obtoczyc w ciescie nalesnikowym i klasc na tluszcz ,j.w.karp musi w tym tluszczu plywac -tym samym nie trzeba go przewracac ,najlepiej nadaja sie karpie sredniej wielkosci zeby sie zmiescily na patelnie.Po upieczeniu mozna go przyprawic grubo zmielonym kolorowym pieprzem ,dodaje ostrosci i aromatu Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Wpychasz rybę do solanki i potem jeszcze chcesz 12.11.07, 10:09 ją solić? To chyba jakieś nieporozumienie albo karp a'la Wieliczka. Po za tym już widzę tego karpia ociekajacego tłuszczem i próbę "spokojnej" walki z ośćmi, z których ta ryba jest znana. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re:Wpychasz rybę do solanki i potem jeszcze chces 12.11.07, 11:42 dzwonka można przełozyć talarkami cebuli zeby straciło aromat błotka. tak nockę przechować. a poza tym sól,mąka, na patelnie-moze być olej. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re:Wpychasz rybę do solanki i potem jeszcze chces 12.11.07, 19:52 hej masz ostry jezyk jak osci karpia....sprobuj najpierw a pozniej krytykuj...P.lina (już widzę tego karpia ociekajacego tłuszczem i próbę "spokojnej" walki z ośćmi) a w dzwonkach nie masz osci???? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria karp pieczony 12.11.07, 22:09 Karp z pieczarkami pieczony w winie. Pieczarki podsmazyc z cebula, podlac smietana, doprawic. Nadziac sprawionego karpia, zaszyc lub spiac wykalaczkami. Ulozyc w naczyniu do zapiekania, polac bialym wytrawnym winem. Pod koniec pieczenia dodac smietanke wymieszana z maka ziemniaczana lub kukurydziana, piec jeszce ok. 10 min. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re:Wpychasz rybę do solanki i potem jeszcze chces 29.11.07, 00:54 Przekroic karpia na pol po dlugosci kregoslupa-wymoczyc w zimnej posolonej wodzie okolo 3 godz. potem posolic i popieprzyc,przygotowac ciasto nalesnikowe na piwie (zamiast mleka i wody),tluszcz (najsmaczniejsze maslo klarowane)moze byc olej z dodatkiem masla -dobrze rozgrzac ,polowke karpia obtoczyc w ciescie nalesnikowym i klasc na tluszcz ,j.w.karp musi w tym tluszczu plywac -tym samym nie trzeba go przewracac ,najlepiej nadaja sie karpie sredniej wielkosci zeby sie zmiescily na patelnie.Po upieczeniu mozna go przyprawic grubo zmielonym kolorowym pieprzem ,dodaje ostrosci i aromatu hahaha...wedlug opisu czynnosci zrozumialam, ze autorka, chciala karpia wyfiletowac a nastepnie umoczyc w ciescie piwnym...i usmazyc na oleju... Hmmm.. Jak jej to smakuje? Hmmm... Ba_nita, zapraszam na filet z Karpia, nie ociekajcego tluszczem, bez osci...nie przesolony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lusia Pieczony karp? IP: *.aster.pl 12.11.07, 22:30 A czy karpia można upiec w piekarniku albo mikrofalówce? Czy to będzie zgodne z tradycją? Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Pieczony karp? 12.11.07, 23:09 pieczony karp był jednym z dań wigilijnych w moim domu rodzinnym, niestety nie zapisałam wówczas dokładnego przepisu, a wszystkie trzy kobiety, które go przyrządzały, juz nie żyją...w każdym razie karp w całości był faszerowany nadzieniem z chałki, migdałów i zielonej pietruszki, i pieczony powoli, zdaje się, ze polewany masłem z tym samym nadzieniem pieczone były czasem bardzo duże pstrągi, czesto na Nowy Rok oj czuje, że spróbuję cos zrobic z tym niedokładnym przepisem w tym roku; a może u kogoś sie jada podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Pieczony karp? 12.11.07, 23:10 aaa no i nie wiem, czy to zgodne z ogólnie pojeta tradycją - na pewno zgodne z moją własną tradycją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pieczony karp 13.11.07, 06:30 Po serbsku I 800 g karpia, 100 g pieczarek, natka pietruszki, natka selera korzeniowego (spokojnie naciowy też może być), oliwa lub masło do pieczenia, sól, pieprz biały, czosnek i sok z cytryny. Karpia osypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 2 godz. Pieczarkipokroić w kostkę i naszpikować rybę (tak jak pieczeń ząbkami czosnku). Zieleninę posiekać, wymieszać z pozostałymi pieczarkami, doprawić, włożyć do jamy brzusznej. Rybę ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą lub masłem, polać oliwą i upiec. Piekarnik 180'c około 30-40 min. Jak pisałem wcześniej - więcej przepisów na karpia mogę wysłać mailem bo wklepywanie około 60 przepisów na tę rybę nie uśmiecha mi się i z pewnością tego nie wykonam w najbliższym cwierćwieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
deanke Re: Pieczony karp 23.11.07, 21:15 ja poprosze te przepisy na karpia deanke@gazeta.pl z gory dziekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Pieczony karp 28.11.07, 12:01 nie wiem dlaczego nigd nie zna karpia w wywaze(wazywa rozne) z uduszona czerwona kapusta i ugowanymi ziemniaczkami(kartofelkami) polane maselkiem i posypane koperkiem dodatkowo gorace maselko osobno kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Pieczony karp 29.11.07, 11:28 no widzisz jak mozesz innym podac rezepte ich nie lubisz i krytykujesz a karpia z czosnkiem nigdy bym nie jadla bo nie pasuje dlaczego mam smak KARPIA tym niszczyc Odpowiedz Link Zgłoś
kumpelstefcia Re: Pieczony karp 17.11.07, 09:27 Od lat pieczemy karpia à la Pozarski, przepis byl z mies. " Kuchnia ". A wiec nadziewany pieczarkami i pieczony w smietanie, podobnie jak podala Wanda, tylko bez wina. Wczoraj sprobowalismy z winem, rewelacja ! Smak ryby jest subtelniejszy, ciut maki, aby sos nie byl za rzadki, do tego ziola, poezja ! U znajomych jadamy rowniez karpia czosnkowego pieczonego z winem. Karpia nadziewaja posiekanymi zabkami czosnku, dodaja ziola, doprawiaja, polewaja bialym winem, a wierzch daja pikantna oliwe. Pieka w piekarniku ok. 40 min. Polecam te dwa przepisy, jest to moja " rzeczowa odpowiedz ". Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: Pieczony karp 20.11.07, 22:55 Ciesze sie z tego, przynajmniej jednemu to smakowalo ! Jest to przepis mojej sp francuskiej tesciowej. Karp nie jest tutaj popularna ryba, ale w tej wersji wszystkim smakowal. W ten sam sposob przyrzadzala takze pstragi. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: ba_nita prosze o przepisy:) 29.11.07, 11:43 fraenkisches Krapfen www.food-from-bavaria.de/de/reg_spez/einzelprodukt.php?an=188 Odpowiedz Link Zgłoś