justii00 12.11.07, 11:38 prosze o jakis fajny przepis na salatke,w srode odwiedza mnie kolezanka i mysle czym ja uraczyc......pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamapka21 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 11:46 Nie wiem czego konkretnie szukasz ale na weekend zrobilam prostą sałatkę makaronową- w zasadzie wszystko "na oko", z pół paczki makaronu świderki, puszka kukurydzy, kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę i z 20 dag mortadeli tez pokrojonej w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać majonezu, do smaku soli i pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamapka21 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 11:50 Ale jeszcze lepsza: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54456377,60747672,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:04 W niedziele jadlam pyszna, moja siostra zrobila. Przepis bajecznie prosty, salatka niebanalna. 2 kopry wloskie - kroisz na sredniej wielkosci kawalki Krewetki krolewskie, ugotowane, ile lubisz 2 lyzki majonezu, 2 lyzki jogurtu naturalnego mieszasz i dodajesz paste wasabi do uzyskania ostrosci, ktora Ci odpowiada. Smak wasabi jest genialny w polaczeniu z anyzkowo pachnacym koprem, a do tego chrupiacego kopru masz skontrastowane delikatne krewetki. Pyszna byla i nie za ciezka :) Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:21 dziekuje wam bardzo,a oprocz salatki co mozna podac jak spodziewam sie kolezanki o 11 godzinie?prosze o propozycje-czym Wy byscie ugoscily? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:25 Zobacz jak Nobull przepieknie ugoscila kolezanki o godz. 11 :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66399674.html Moze Cie to zainspiruje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: przepis na srode :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 12:20 Ale chcesz ją podjąć na zimno czy ciepło? Bo jeśli bez gotowania to fajna jest taka jesienna: cykoria z winogronami /dresingu nie pamiętam, jeśli chcesz prześlę pózniej/ do tego kilka rodz. serów, bagietka. Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:32 ha ha super te wasze pomysly tylko blagam o cos prostego bo w kuchni na lezaczku lezy 5 mies Kuba a w pokoju halasuje 6 letni Mati Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:50 Ugotowana fasole szparagowa wsadz do miski z lodowata woda, aby nie stracila zielonego koloru. Pomidory bez nasion pokroj w kostke, dodaj do odcedzonej zimnej fasoli, posyp orzechami nerkowca i rodzynkami. Przygotuj sos: oliwa + sok z cytryny + czosnek. Polej sosem pozostale skladniki, schlodz przed podaniem. Inna z wieksza iloscia skladnikow, ale nadal prosta: Pokroj selera naciowego, dodaj suszone pomidory z oliwy, orzechy nerkowca, rodzynki, fasolke mung z puszki, poszarpana swieza bazylie i fasole czerwona z puszki. Polej sosem jak wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 12:55 Tak mi sie przypomnialo, ze pisalam juz o tej salatce kiedys, oto pelna lista skladnikow: mala puszka czerwonej fasoli, mala puszka fasoli mung, kilka suszonych pomidorow z oliwy, 2 kawalki selera naciowego, 1 papryka swieza, garsc rodzynek, orzechow nerkowca, pestek slonecznika i dyni, kilka listkow swiezej bazyli. Do tego dressing: sok z polowy cytryny, kilka lyzek oliwy, dwa zabki czosnku, sol, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 13:03 czy te orzechy nerkowca sa drogie? Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 13:06 Nie wiem :) Tzn. nie wiem ile w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: przepis na srode :) 12.11.07, 13:08 Ile w Polsce kosztuja mialo byc. Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 13:09 Tanie nie są. Nieduża paczka kosztuje ok. 10 zł Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: przepis na srode :) 12.11.07, 13:16 Możesz upiec muffinki na słodko lub wytrawne. Możesz także zrobić bagietkę nadziewaną twarożkiem. Dzien wcześniej przygotuj sobie taki twarożek: biały półtłusty ser, jogurt naturalny, ogórek konserwowy, papryka czerwona i zielona, czerwona cebula, zioła prowansalskie. Warzywa pokrój w drobna kostkę, wymieszaj z serkiem i jogurtem, dopraw. Bagietkę przekrój na pół, wydrąż środek i napełnij twarożkiem. Następnie pokrój ją na kawalki. Wygląda efektownie i fajnie smakuje. Możesz też zrobić sałatkę: kurczak gotowany pokrojony w kostkę, ananas pokrojony na kawałki, puszka kukurydzy, wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i curry. Zamiast ananasa i kukurydzy możesz zrobić podobna sałatkę z selerem naciowym pokrojonym w kawałki, lekko podgotowanym i makaronem sojowym zalanym wrzątkiem. Możesz też podać sałatkę caprese (pomidory + mozarella) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: przepis na srode :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 14:10 W listopadowe południe podjęłabym koleżankę czymś ciepłym koniecznie - najchętniej tartą na słono, np.z brokułowo-pieczarkową. Do tego ewentualnie filiżanka czystego barszczu, choć sama tarta wystarczy. Możesz przygotować wcześniej i tylko odgrzać. Jeśli wolisz przyjąć koleżankę serwując coś słodkiego- proponuję szarlotkę na ciepło, wzbogaconą imbirem i kardamonem plus gałka lodów waniliowych. Sałatki solo raczej rezerwuję na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: przepis na srode :) 13.11.07, 14:49 dzieki za przepisy,jak ktos cos jeszcze dopisze bede wdzieczna...jeszcze mam troche czasu Odpowiedz Link Zgłoś
kkaren Re: przepis na srode :) 13.11.07, 17:50 proponuję Ci zrobić paszteciki z farszem mięsnym lub z kiszonej kapusty z grzybami i do tego barszczyk lub super zapiekankę którą robię dla niespodziewanych gości: www.cincin.cc/index.php?showtopic=3060 ja dodaję jeszcze boczek pokrojony w kostkę. Ja też myślę że w takie zimne dni koleżanka bardziej będzie Ci wdzięczna jeżeli poczęstujesz ją czymś ciepłym. Myślę że nie obraziłaby się jakbyś zaserwowała jej swoją popisową piccę. :-)) pozdrawiam i życzę udanego spotkania Odpowiedz Link Zgłoś