Dodaj do ulubionych

gorzka kapusta z grzybami

IP: *.chello.pl 16.12.07, 13:45
jak w temacie, da się ją jakoś uratować, czy może lepiej nie
próbować, bo to wina jakiegoś niepewnego grzyba? :((
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: gorzka kapusta z grzybami 16.12.07, 14:07
      Nie grzyba a kapusty. Dodaj normalnej słodkiej - powinno pomóc.
    • wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 16.12.07, 16:02
      jeśli Ci się zaplątał goryczak, nic nie pomoże
      • Gość: aga77 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:00
        niestety, to była wina grzybów - już wywar był gorzkawy ....
        wywaliłam, nie dało się niczym tego zneutralizować.
        • wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 14:38
          tak jak wspomniałam, jeśli w grzybach się zaplącze goryczak, nic nie pomoże,
          niestety
          • Gość: Gosc987 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 17:31
            Niech powie lepiej prawdę kapustę gotowała przykryta pokrywka.
            Kapustę gotuje się bez pokrywki albo z pokrywka gdzie para wraz z olejkami
            eterycznymi automatycznie wychodzi na zewnątrz, t.z. tak przykryty garnek gdzie
            miedzy garnkiem a pokrywka jest szpara pozwalająca na wolne uchodzenie z garnka
            pary.
            Suszone grzybki maja zawsze smak słodkawy, wiec nie może ta gorycz pochodzić z
            grzybków, chyba ze grzybki suszyłaś w piekarniku i je za mocno przypaliłaś.
            • chicarica Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 17:35
              Oczywiście że może, jeśli wśród grzybów był goryczak żółciowy. Wygląda taki
              grzybek jak borowik, tylko ma lekko zażółconą nóżkę, łatwo przeoczyć, a ususzony
              wygląda jak inne grzyby. Niestety, nawet 1 kawałek goryczaka potrafi zepsuć np.
              całą zupę albo cały bigos.
              • Gość: Gosc987 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 18:07
                Kto zbiera grzyby niepewne jest sam sobie winny. Przecież ten grzyb jest
                niejadalny.
                www.grzyby.pl/gatunki/Tylopilus_felleus.htm
                • chicarica Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 18:13
                  Oczywiście że jest niejadalny, ale uwierz mi, łatwo go pomylić z borowikiem,
                  naprawdę. Wiele razy zdarzyło mi się go znaleźć.
                  A trujący nie jest, niejadalny jest właśnie ze względu na gorzki smak.
            • wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 19:53
              zawsze gotuję przykrytą...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka