Gość: aga77 IP: *.chello.pl 16.12.07, 13:45 jak w temacie, da się ją jakoś uratować, czy może lepiej nie próbować, bo to wina jakiegoś niepewnego grzyba? :(( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: gorzka kapusta z grzybami 16.12.07, 14:07 Nie grzyba a kapusty. Dodaj normalnej słodkiej - powinno pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 16.12.07, 16:02 jeśli Ci się zaplątał goryczak, nic nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga77 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:00 niestety, to była wina grzybów - już wywar był gorzkawy .... wywaliłam, nie dało się niczym tego zneutralizować. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 14:38 tak jak wspomniałam, jeśli w grzybach się zaplącze goryczak, nic nie pomoże, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 17:31 Niech powie lepiej prawdę kapustę gotowała przykryta pokrywka. Kapustę gotuje się bez pokrywki albo z pokrywka gdzie para wraz z olejkami eterycznymi automatycznie wychodzi na zewnątrz, t.z. tak przykryty garnek gdzie miedzy garnkiem a pokrywka jest szpara pozwalająca na wolne uchodzenie z garnka pary. Suszone grzybki maja zawsze smak słodkawy, wiec nie może ta gorycz pochodzić z grzybków, chyba ze grzybki suszyłaś w piekarniku i je za mocno przypaliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 17:35 Oczywiście że może, jeśli wśród grzybów był goryczak żółciowy. Wygląda taki grzybek jak borowik, tylko ma lekko zażółconą nóżkę, łatwo przeoczyć, a ususzony wygląda jak inne grzyby. Niestety, nawet 1 kawałek goryczaka potrafi zepsuć np. całą zupę albo cały bigos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: gorzka kapusta z grzybami IP: *.pools.arcor-ip.net 17.12.07, 18:07 Kto zbiera grzyby niepewne jest sam sobie winny. Przecież ten grzyb jest niejadalny. www.grzyby.pl/gatunki/Tylopilus_felleus.htm Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 18:13 Oczywiście że jest niejadalny, ale uwierz mi, łatwo go pomylić z borowikiem, naprawdę. Wiele razy zdarzyło mi się go znaleźć. A trujący nie jest, niejadalny jest właśnie ze względu na gorzki smak. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: gorzka kapusta z grzybami 17.12.07, 19:53 zawsze gotuję przykrytą... Odpowiedz Link Zgłoś