Gość: Maurycy IP: *.Astral.Lodz.PL 12.08.03, 14:12 czy do cacykow dodajecie jakies specjalne przyprawy, czy tylko ogorek, czosnek, sol pieprz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariel23 Re: Cacyki 12.08.03, 14:14 Jeszcze mozesz dodac koperek i (niekoniecznie) kilka kropel octu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Cacyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 14:22 odrobina oliwki np. z winogron (1 - 2 lyzeczki) i ok. 1 lyzki soku z cytryny. Mozna podobno tez dodac swiezej miety, ale nigdy naie probowalam... bede miala okazje w weeeekend :) wiec dam znac. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessa Re: A co to takiego ?? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 14:23 ... bo nie slyszalam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: A co to takiego ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 14:41 Popularne Tzatziki, Cacyki, Tzaciki... jak zwal tak zwal... pyszny sosik z twarozku z zielonym ogorkiem, duza iloscia czosnku... do dan z grilla, ziemniakow pieczonych. Pochodzenie - Grecja, Turcja. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: A co to takiego ?? IP: *.Astral.Lodz.PL 12.08.03, 14:47 jednym slowem to jest PYCHA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: A co to takiego ?? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:05 No jasne - nie skojarzylam - Tzatziki - Cacyki, to juz wiem wszystko :-). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audi Re: Cacyki IP: 195.117.144.* 12.08.03, 14:52 bardzo proszę o dokladny przepis z góry dziekuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Cacyki IP: *.Astral.Lodz.PL 12.08.03, 15:04 Gość portalu: audi napisał(a): > bardzo proszę o dokladny przepis > z góry dziekuję:) skladniki: - jogurt naturalny - ogorki - czosnek - przyprawy ( wedle uznania, ja dodaje oregano, bazylie, sol, piperz) z ogorkow wydrazyc trzeba pestki, zetrzec na tarce posolic i poczekac az starte ogorki puszcza sok. odlac sok a odoreczki wymieszac z jogurtem, dodac czosnku (ile kto chce) przyprawic wymieszac, na troszke do lodowki i gotowe. czytalem tez ze mozna dodac troszke serka homogenizowanego w celu zageszczenia cacykow, ale ja wole bez oddawania serka. pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elina Re: Cacyki IP: 217.153.14.* 12.08.03, 15:23 a ja Cacyka robię na bazie majonezu, bo taki ostatnio jadłam "w gościnie" i był przeeeepyszny :) Gość portalu: Radek napisał(a): > Gość portalu: audi napisał(a): > > > bardzo proszę o dokladny przepis > > z góry dziekuję:) > > skladniki: > - jogurt naturalny > - ogorki > - czosnek > - przyprawy ( wedle uznania, ja dodaje oregano, bazylie, sol, piperz) > > z ogorkow wydrazyc trzeba pestki, zetrzec na tarce posolic i poczekac az starte > > ogorki puszcza sok. odlac sok a odoreczki wymieszac z jogurtem, dodac czosnku > (ile kto chce) przyprawic wymieszac, na troszke do lodowki i gotowe. czytalem > tez ze mozna dodac troszke serka homogenizowanego w celu zageszczenia cacykow, > ale ja wole bez oddawania serka. > pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Cacyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 15:05 1 opakowanie twarozku np. Campina 1 dlugi zielony ogorek 2 - 3 zabki czosnku 1 - 2 lyzeczki oliwy 1 lyzka soku z cytryny sol twarozek przerzucic do miseczki ogorka obrac i zetrzec na drobne wiorki, posolic, odcisnac wiekszosc wody czosnek wycisnac wszystko razem pomieszac, posolic, dodac sok z cytryny, oliwe, jeszcze raz pobeltac i gotowe!!! pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AT Re: Cacyki IP: 217.153.24.* 12.08.03, 15:10 Ja mieszam pol na pol jogurt naturalny z twarozkiem, wtedy konsystencja jest kremowa, nie za rzadka i nie za gesta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audi Re: Cacyki IP: 195.117.144.* 12.08.03, 15:11 mniaaammm dziekuję dobrzy ludzie,już się nie mogę doczekać jak bedę to jeść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Cacyki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 15:22 ja robię tak jogurt,starty ogórek,duuuuuzo czosnku(wycisniętego)duuuuzo koperku,drobniusiensko pokrojona rzodkiewka,sol,pieprz moze to nie wresja oryginalna,ale tez pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Tzatziki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 15:57 Pokroj ogórka, dodaj do tego serek homogenizowany, cebulkę, koper i czrny pieprz. Następnie odsatw do lodówki, a po 10 minutach wystaw, pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi1 Re: Cacyki 12.08.03, 20:24 Zawsze dodaje MIETE, czosnek, oliwe, ocet, sol, pieprz i troche cukru... Odpowiedz Link Zgłoś