Gość: Malwina IP: *.cnb.com.pl 28.02.08, 10:11 u mnie w piątek nie jada się mięsa, mam pange jak ją mogę przyrządzić inaczej niz smażąc i podajac z ziemniaczkami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszukiwaczarmi Re: jutro piątek 28.02.08, 10:20 Przesmarować musztardą, ułożyć liście bazylii, posypać czosnkiem, zwinąć. Przesmażyć posypawszy solą i pieprzem. Sos: posiekane białe części pora przesmażyć, dodać bulionu, poddusić do miękkości, dodać kwaśnej śmietany, podprawić pieprzem, ew. solą, włożyć do środka roladki, potrzymać kilka minut na bardzo małym ogniu lub po prostu pod przykrywką. Słowem - ostro, konkretne smaki. Pandze trzeba nadać wigoru, jako że sama go nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr co prawda to smażenie 28.02.08, 10:54 ale panierowałam parmezanem (pycha) a zamiast ziemniaków było mnóstwo brukselki i brokułów. Odpowiedz Link Zgłoś
nikagda Re: jutro piątek 28.02.08, 11:22 Przepis z Wielkiego Żarcia Rybę włożyć do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Odlać wodę, która się zbierze, a filety posmarować sosem zrobionym ze śmietany, musztardy i drobno posiekanych korniszonów wziętych w równych ilościach (np. po 3 łyżki - zależy, ile jest ryby). Zapiec jeszcze 10 minut. Solić nie trzeba :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jutro piątek 28.02.08, 11:24 Upiec z pomidorami i fetą na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: jutro piątek 28.02.08, 11:35 Nie wiem co piątek ma mieć wspólnego, ale ja w piątki lubię jeść golonkę. A rybę można jeść w każdy inny dowolny dzień tygodnia. Jeżeli mam ochotę na rybę w niedzielę, a na golonkę w piątek, to to coś zmienia. Każdy dzień jest dobry, na jedzenie tego na co ma się akurat ochotę.Człowiek różni się od innych istot tym, że może jeść to na co ma ochotę,a nie to co musi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: jutro piątek 28.02.08, 11:38 piatek tradycyjnie w wielu domach jest dniem, w ktorym nie je się mięsa; i specjalnie mówię o tradycji domowej, a nie o tradycji religijnej, bo zdaje się, że obowiązkowy post piatkowy zostal przez Kościół zniesiony Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: jutro piątek 28.02.08, 15:32 bo zdaje się, że obowiązkowy post piatkowy zostal przez > Kościół zniesiony tylko się zdaje, bo nie został :o) Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: jutro piątek 28.02.08, 15:55 winoczerwone napisała: > piatek tradycyjnie w wielu domach jest dniem, w ktorym nie je się > mięsa; i specjalnie mówię o tradycji domowej, a nie o tradycji > religijnej, bo zdaje się, że obowiązkowy post piatkowy zostal przez > Kościół zniesiony Nie został. Ale nie nazywa się postem, tylko wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych. Post jest traktowany ilościowo, obowiązuje w Popielec i Wielki Piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Piątek jest dniem postnym, Jarku ;) 28.02.08, 11:44 W każdym razie - w tych bardziej religijnych domach. Pamiętam to z dzieciństwa - zawsze na klatce schodowej śmierdziało taką frytowaną rybą... Pani Matka chodziła po sąsiadach i edukowała, jak się otwiera okna w trakcie smażenia. ;D Back to the point!! ^_^ Ja kiedyś jadłam bardzo ciekawą pangę - panierowaną w ziarnach sezamu. Do kompletu była polenta z grzybami i sałata mieszana z oliwą. Polecam na zasadzie - mnie smakowało jak cholera. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Tradycja tradycją. dla mnie tradycją jest 28.02.08, 11:57 jedzenie tego na co mam ochotę. Ja nie mam tradycji KK. Kiedyś moja babcia skwapliwie przestrzegała tych tradycji. Ja byłem zmuszany do 2 klasy szk. podstawowej i nawet zostałem zmuszony do komunii, ale później zbuntowałem się i skończyło się to potężną awanturą. Rodzice szukali mnie kilka godzin, a ja u ciotki opychałem się kuskusem ( w początku lat 60-tych był to u nas chyba wyjątek) zrobionym na słodko z rodzynkami i korzennymi przyprawami, a do tego baranimi roladkami. Nigdy nie przestrzegałem żadnych postów, bo wynika to z mojego światopoglądu i nie będę tutaj od nowa przeprowadzał małpiego procesu, bo każdy robi jak uważa. Odpowiedz Link Zgłoś
winoczerwone Re: Tradycja tradycją. dla mnie tradycją jest 28.02.08, 12:00 dlatego podkreśliłam, że to tradycja DOMOWA, związana z tradycją KK lub nie związana no i to też jest czyjś wolny wybór: ty wybierasz na piatki golonkę, ktos inny wybiera przestrzeganie tradycyjnego postu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Dlatego serdecznie pozdrawiam, 28.02.08, 12:05 Bo wszelkim tradycjom KK mówię zdecydowane nie. Między innymi ze względu na rok 966. Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Przeczytałeś tylko temat, słońce Ty moje? 28.02.08, 12:12 jarek_zielona_pietruszka napisał: > Ja nie mam tradycji KK. [...] > Nigdy nie przestrzegałem żadnych postów, bo wynika to z mojego światopoglądu i > nie będę tutaj od nowa przeprowadzał małpiego procesu, bo każdy robi jak uważa. Czy zajrzałeś też do mojego posta? Napisałam - w tych bardziej religijnych domach. Nie ma się co dziwić. Każdy robi jak uważa i dla niektórych piątek zawsze będzie dniem rybnym. A co do mnie, to nie ma się co rzucać - ja akurat należę do grzecznych i etycznyh ateistów, poszczę tylko z czysto babskich powodów... ;) Nie przeszkadzało mi to pomóc szukać odpowiednich prztworów koleżance muzułmance nie znającej za dobrze szwedzkiego i nieafiszowanie się z lunchem, kiedy ona miała trzydniowy post. Każdemu, co lubi. ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Tradycja tradycją. dla mnie tradycją jest 28.02.08, 15:58 jarek_zielona_pietruszka napisał: > jedzenie tego na co mam ochotę. Ja nie mam tradycji KK. A jakie znaczenie mają twoje poglądu do tematu wątku? Kobieta prosiła o rady kulinarne, anie dyskusję na temat, co sądzisz o poście. Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: Tradycja tradycją. dla mnie tradycją jest 28.02.08, 23:30 Tak jest! Dominik ma rację. Ja tylko, żeby zamknąć temat oraz usta zuchwałe dodam niejako z boku: wczoraj przeczytałem opis książki o tym, jak okiełznać stres. Autor mówi o trzech warunkach podstawowych: 1. miłość do Boga, 2. miłość do siebie, 3. miłość do bliźnich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_go Re: jutro piątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 11:49 może jakieś curry rybne,jesli jadacie takie rzeczy. tu inspiracje: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57280329,57280329,0,2.html?v=2 robi się błyskawicznie. jesli nie masz wszystkich składników, na początek wystarczy gotowa pasta curry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nia Re: jutro piątek IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.08, 15:03 Do panierki dodaj np.wiorki z migdalow,lub migdaly posiekane i podaj z ziemniakami francuskimi(ziemniaki cienko pokroic,ulozyc w wysmarowanej maslem formie,posolic,popieprzyc,ew.dodac ulubione ziola,zalac smietanka z kilkoma zabkami czosnku,sola i pieprzem.Na gore ew.starty ser.Piec w 180-200stopniach ok.40min).Do tego micha mieszanej salaty z winegretem.Pycha!Robilam 2 dni temu i wszyscy sie zazerali;-))).No ew.ryba w sosie,przepisow znajdziesz b.duzo.Smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x masz szczęście, że niejaka ania_m jest nieobecna IP: *.PH-1511G-BSR64K-02.ish.de 28.02.08, 19:35 dostałoby się Tobie za jedzenie tego syfu (czyt. panga):DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nia Re: masz szczęście, że niejaka ania_m jest nieobe IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.08, 20:43 Moja ryba z przepisu to karmazyn,tak tylko;-)... Odpowiedz Link Zgłoś