Gość: basia IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.08, 16:24 Będę robić pierwszy raz w życiu mazurka i w różnych przepisach różnie piszą na temat polewy. Otóż nie wiem czy polewa sie spód jeszcze gorący czy mozna to zrobić później, np. na drugi dzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominikjandomin Re: dylematy mazurkowe:) 19.03.08, 17:00 Gość portalu: basia napisał(a): > Będę robić pierwszy raz w życiu mazurka i w różnych przepisach różnie piszą na > temat polewy. Otóż nie wiem czy polewa sie spód jeszcze gorący czy mozna to > zrobić później, np. na drugi dzień? Tylko - jakiego mazurka? Sam z głowy zrobię kilka, a z ze zbiorów to się chyba z setka róznych przepisów uzbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: dylematy mazurkowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 17:47 dla mnie np "mazurek" kojarzy sie najczesciej z kruchym ciastem z polewa, np czekoladowa. jesli o taki chodzi, bez problemu. same pieczemy z mama mazurki w czwartek lub piatek a polewamy w sobote wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: dylematy mazurkowe:) IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.08, 17:58 Kajmakowy ma być na spodzie kruchym zastanawiam się czy właśnie nie upiec go w piątek a polewą zająć się w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: dylematy mazurkowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:06 absolutnie nie widze problemu, choc sama kajmakowego nigdy nie robilam. wydaje mi sie, ze ogolnie ciasto kruche lepiej jest nawet przed nalozeniem polewy przestudzic Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: dylematy mazurkowe:) 19.03.08, 18:13 mam problem z przepisem na mazurek, ktory zawsze robiono u mnie w domu, a jedyna osoba, ktora ma ten przepis, niestety wyjechala na swieta. szlo to mniej wiecej tak: pol kilo maki, pol kilo cukru, iles tam jaj (no wlasnie ile?). jaja ucierało sie z cukrem na "kogel mogel", potem dodawało sie mąkę i bakalie i sie piekło (ile, w jakiej temperaturze?), wychodziło tego mnostwo, na całą blache dużą. jaj było sporo nie wiem, czy 18 czy 16,cos w ten desen. czy zna ktos ten przepis? bede wdzieczna za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: dylematy mazurkowe:) 19.03.08, 19:43 polecam mój wpis poniezej - tam wszystko tyczace mazurkow ja robie kajmakowy z tego przepisu, nie wiem tylko czy Cie to zadowoli, bo jest jednak inny niż piszesz i myślę, ze na dużą blachę trzeba podwoić proporcje: Składniki: - 35 dag mąki (najlepiej krupczatki) - 10 dag cukru - 20 dag masła - 1 łyżka gestej śmietany - 2 żółtka Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żótka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem (wersja wielkanocna). Upiec na jasnozłoty kolor. Piekłam w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit bobralus: 19.03.08, 20:22 To troche brzmi jak mazurek cyganski: adamczewscy.pl/?p=1914 serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,2611605.html Nawet, jesli to nie to, to mazurek cyganski jest jednym z najlepszych mozliwych na swiecie - mnostwo bakalii i delikatne jajeczne ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: dylematy mazurkowe:) 19.03.08, 18:31 mazurek polewa sie kiedy jest gorący, pozdrawiam Wesołych Świąt ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: dylematy mazurkowe:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 18:44 jak widac nie tylko :) u mnie ZAWSZE polewa sie czekolada zimne ciasto kruche Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 jesli sie myle niech ktos poprawia 19.03.08, 19:07 kajmak na garacym ciescie długo tezeje , Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia mazurkowa skarbnica wiedzy 19.03.08, 19:40 przynajmniej dla mnie fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59572830,59572830,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mazurkowa skarbnica wiedzy 20.03.08, 09:04 Otoz to... Zamiast 20 watkow i pytan, jeden cenny link. Odpowiedz Link Zgłoś