st.filip 10.09.03, 13:38 Poszukuje dobrego przepisu na wątróbke wieprzową.Ostatnio jak zrobiłem to wyszla twarda i gumiasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: babeczka Re: wątróbka wieprzowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 16:06 kochany ja robie tylko wieprzową a mój mąż zaczął jeść wątróbke od kiedy jest moim mężem, wcześniej nie dało rady. Moj przepis, zreszta mojej kochanej Mamy i Babci to: Swieżutka wątróbka,mąka, cebulka, olej, może być zamiast oleju smalec, sól pieprz. Wykonanie: Opłukujesz wątróbkę i kroisz ją pod skos,w cienkie plastry, wtedy masz plastry wielkości małego kotlecika, obtaczasz w mące i wrzucasz na rozgrzany tłuszcz, smażysz na złoto, potem na innej patelni lub rondelku rozgrzewasz tłuszcz i wrzucasz pokrojona cebulę, smażysz i dusisz bo puści wodę. Następnie do tej cebulki już uduszonej wrzucasz usmażoną wątróbkę i...dopiero teraz solisz i pieprzysz, cała tajemnica w tym, że solimy pod koniec. W przeciwnym razie wątróbke jest twarda i gumiasta, powodzenia, A swoją drogą bardzo dobre jedzonko, co? Odpowiedz Link Zgłoś
st.filip Re: wątróbka wieprzowa 12.09.03, 21:08 Zrobilem wedlug Twojego przepisu.PYCHOTKA:):)Wczesniej chyba za wczesnie solilem i moze dlatego twardniala ,tak jak powiedzialas. Odpowiedz Link Zgłoś