Gość: Truda IP: *.adsl.alicedsl.de 13.05.08, 21:53 No wlasnie szukum jednego przepisu na takowy plocek ze startych zimiokow a potym jakos sie piece we piekarniku. Jakbyscie wiedzialy to dejcie mi znac. Piykne dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 13.05.08, 21:55 Pierynie jasny pomylalas sie, mialy byc dziolchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 02.06.08, 22:27 Kurde, a jak robicie dziolchy i chlpcy slunsko kopa? Bo jo robia z biszkoptu a niy z kokosu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Dzilochy 13.05.08, 22:03 A szukej se to jako babka zimniaczano. Abo babka kartoflano. Jo to robia tak: - kilo kartofli startych - szpek usmażony z cebulą (ale trza ostudzić) - majeranek, sól i pieprz - jajco surowe Razem to gichnąć i umieszać. Dać na wysmarowana blacha abo na papiór do pieczenia i piec w bratrurze kelo bez godzina. Potem dować ze sosem grzibowym, abo ze śmietanom. Jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 13.05.08, 22:09 Lo to mi sie rozchodzilo, piykne dzinki, a kas ty dziolcho sie urodzilas? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Dzilochy 13.05.08, 22:18 No kaj, Truda - nie rób śmichu - Ruda Ślonsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 13.05.08, 22:24 No wiysz jo nie jest tako mundro, ale piyknie bo jo zech sie urodzila kole Pszczyny, wiysz kaj to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 22:35 Pioskowianka Wos pozdrawia ! Musza wyprobować ta babka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 13.05.08, 22:42 Witum Cie piyknie, terozki ida se lygnunc bo jutro rychlo jada na lojcowizna a te boroki niech dalij sie mozum zeby cos lotczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Dzilochy 31.05.08, 21:31 Ja, i każe przez fojer na kole skokać ;) Tako to tresura. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Truda) 14.05.08, 10:46 Dyc Brunosch to nie dziolcha ino chop:D Ale warzic umi:) Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Prawda? Kocham gwarę śląską! 14.05.08, 10:25 Najchętniej jej słuchać. Ale, że jako nie mam okazji, czytanie też dobre. Dzięki dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Prawda? Kocham gwarę śląską! 14.05.08, 10:40 Mogemy se pogodac ino coby nam wontka nie wyciepli:PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 30.05.08, 20:06 Juz zech dziolchy i chlopcy przyjechala, myslalach se ze tu piyknie pisac bydziecie, a tu patrza niy ma nic. Chcialach sie pochwolic ino co zech mojej rodzinie sprawila bo mialach urodziny. Zrobilach lognisko na moim placu, a do tego prazuchy ino bez burokow i marchewki, saszlyki z kotleta i bocku, oczywiscie kielbaska na patyku itd. a nu i duzo piwa, ale wino tez dobre bylo. Godum Wum impreza sie udala. Piyknie Wos pozdrowium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 21:06 No piyknie żeś se to Trudka uznała :) My z moim chopym już som po urodzinach, ale dziecka bydom mieć urodziny w lecie i zrobia coś podobnego. Napisz Trudka co jeszcze fajnego warzisz, bo rada Cię czytom. Teroz się musza żegnać. U nos na Piosku momy jutro łodpust i leca fyrlac kremy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Dzilochy 31.05.08, 21:12 Oj, witejcie!!!!! Jak miło! Też najchętniej słucham, ale i poczytać przyjemnie! PS- Szopienice, Nikisz, Koszutka...a potem na drugi koniec Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 01.06.08, 00:41 a moze cos napisac po naszemu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Dzilochy 31.05.08, 22:08 Kim, zrób dzieckom szołdry (inaksze to godojom Murziny) W ciasto drożdzowe owiń mocno uwędzony wurszt. Owijej w ciasto, pomaluj rozgichanym jajkiem, posyp to kminkiem i grubą solą i zapiekej w bratrurze, na złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Dzilochy 31.05.08, 21:39 a na beztydzień zrób familiji karminadel ze śledziem, abo żur żeniaty. Tego sie nikaj nie robi, ino na Ślonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 01.06.08, 00:29 Swieto prowda. Amyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:47 A wiysz brunosch, że jo robia te murziny czynsto? Ino nie wiedziałach, że na to godają murziny. U nos to sie nazywo przismak bawarski. Dziecka się cieszom :) Zur żeniaty tyż poradza uwarzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 02.06.08, 23:41 jak zech byla w duma to zech zaczula wyndzic, sluchejcie bo to jest nie mozliwo sprawa jak mi sie to udalo, kurde wendzonka palce lizac. kazdymu polecum. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Dzilochy 03.06.08, 09:22 Kurde Trudka , a jo myśłała, że Ty chladosz recept na kapuśniok, taki placek ze ziymnoków, to bych to zaś wymamalasiła. pozdrowióm Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie dzieciom to yno szpajza :) 03.06.08, 09:47 a co momy dobrego na lato? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: dzieciom to yno szpajza :) 03.06.08, 11:38 Kolocki tysz mogom byc:)I kluchy na lachu ze jagodami:)Momy jeszcze przeca miodek majowy.Nie umia se teroski inkszych maszkietow przypomnic:D Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: dzieciom to yno szpajza :) 03.06.08, 21:37 Mosz Pouki co na wiesna: Zielono zupa Po garści szczawiu, lebiodki, pokrziwy i mlecza młodego ciepnąć do osolonego waru na krótko chwila, ale waru nie wylewać. Wyjąć i posiekać na drobno. Usmażyć to na maśle i dodać waru spod gotowanio. Abo dosz śmietany, abo nie, ale dodej na wierzch jajca uwarzone na twardo, posiekane w kostka. Omka jeszcze dowała trocha knoblochu. Doprawiosz solom a pieprzem i gotowe. Abo oberiba jako chcesz: - faszerowano warziwami, bo Ty frelka, mięsa nie jesz: Oberiba młodo sie znajdź, obgotuj ją we warze, liście też, wyjmij i wydrąż łyżką w nich wielko dziura. Do środka nakładź warziw wpierw duszonych, jakie lubisz: paprykę, tomaty, cebula, knobloch, z tym cożeś ze środka wyjęła. No i dej to do bratrury z sosem jaki lubisz (jo z tomatów i papryki) i uduś w sosie, aż bydom miękkie. Abo zupa z oberiby. Na Galeryji się znajdź przepis, Barba dowała i dziś jeszcze jako frelka tyż, to sie letko znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: dzieciom to yno szpajza :) 03.06.08, 21:50 Ale mi dzieciństwem zapachniało! A pamiętam, jak zadebiutowałyśmy z mamą na ryneczku na dalekiej północy. Wypatrzyłyśmy piękną kalarepę, mama pokazała palcem, a baba ukręciła liscie, wrzuciła je do smietniska za straganem i podała nam same kule. Pojąć nie mogła, ze na liściach nam bardziej zależało: - Pani, taz to dla zwierzyny! A na sznitbonową(?) zupę też przepis macie? No bo zaraz fasolka będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: dzieciom to yno szpajza :) IP: *.adsl.alicedsl.de 04.06.08, 11:34 Witejcie piyknie, jo dzisioj na lobiot robia szpinak zagynszczany jajkiym. Robicie tez tak? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: dzieciom to yno szpajza :) 04.06.08, 11:58 Jo tyz dzisioj tak robia:)Ale ino moje frelki szpinok jedzom-synek godo,ze lon nie hazok:P Odpowiedz Link Zgłoś
princess_ropucha Re: dzieciom to yno szpajza :) 04.06.08, 21:07 Jeruunie ślonko godka, żech sie nie spodziewała tukej usłyszec! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: dzieciom to yno szpajza :) IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.08, 14:23 Jo tysz se nie spodziwała ale miło sie wos czyto. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Fetti 05.06.08, 21:43 Twoj syn nie je hazok, ale jak bedziesz mieć richtik hazoka, to zrób w symfcie. Nojpierkszy to mięso posól a popieprz, potrzymoj w chłodzie ze dzień. A potym dej go na olej i smaż na złoto, podlej trocha wodą. Włóż do bratrury na mały gorunc tak ze 120*C. Trocha podlywoj wodą, potym tym sosem, a jak już bedzie na pół-miętki, to kładź na niego śmietano wymieszano z ostrym symfem. Na na sam koniec dowej sama śmietana do sosu, ale chudo 12%, abo jako tam mosz. Do tego guminklejzy... I tak wyglądo Himmelreich Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: Fetti 05.06.08, 22:57 Rada żech poczytała Wasze szkryflanie na tymat roztomajtego jodła. Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Fetti 05.06.08, 23:43 Hazoka to loni i bez papior nie tyknom:(Jo to mom ganc przerypano bo loni takie maszketne som:PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim hazok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 09:29 Jo zaczła warzić hazoka do najmnijszego bajtla. Ale starsze dziecka i chop tyż rade jedzom, wiync terozki durś mom hazoka w kulszranku. Chociaż on nima taki tani. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Tuste 07.06.08, 16:36 Dlo dziołszki, co szukała przepis na tuste: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=80549745 Trza se kupić po trocha gryfnego boczku i słoniny. Pokroić to w kostka, gichnąć do rondla na mały ogień. I mieszoć. Dugo, bo na małym ogniu to sie ma wytopić. A jak już skwarki bydom przejrzyste, to doć cebula i dalyj smażyć. Jak cebula bydzie miętko, to doć majeranku i zdjąć z ognia. Jak się przestudzi, kłaść w weki i jak Banita godo - obrócić na dekel. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Dzilochy 08.06.08, 07:31 Ziemniaczki trzeba zetrec na grubej tarce. Na smalcu usmażyc sporo cebuli i boczku. Można zamiast dac resztkę gulaszu, pieczeni, byleby bylo tluste. Wymieszac z ziemniakami, dodac jajo, majeranek, sól i mnóstwo pieprzu. Formę natłuści smalcem i piec w doś wysokiej temperaturze. Nie pamietam ile, ale wierzch ma by z taką zapieczona skórka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 10.06.08, 23:10 Sluchejcie co zech dzisioj na lobiot uwarzyla: niby golumpki bo z ryzu marchewki, seleru, poru i doprawilach to pieprzym a zawinulach to w chinsko kapusta a do tego zrobilach sos smietankowy i tak zech to dusila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.08, 20:41 Kaj zech jestscie dziolchy i chlopcy, to mum tak sama colki czos pisac? Dzisioj byly karminadle na lobiot, chlop zjot a synek niy. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dziolchy 14.06.08, 21:03 Karminadle byly we czwortek u nos:)A jutro ganc slonski lobiod-rolady modro kapusta i gumiklyjzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Dziolchy 14.06.08, 21:10 Mniam! A i tamte karminadle jo by za synka zjadła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.08, 21:16 Nu widzisz zebys ty byla mojum synowum (lo iles nie jest za staro) to bys sie miala jak punczek w masle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.08, 21:14 To tak jak u mie. Synek mo gryfno dziolcha z ukrainy i z poczuntku nie chciala jesc klusek a terozki ino by kluski chciala jesc z roladami i modrum kapustum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.06.08, 21:24 Widza ze jakos zodyn z nami pisac nie kce, ciekawe cymu? Ale jo chca ta naszo slunsko kultura kontynuowac! Bo za chwila sniknie jak tak dalyj pojdzie. Godum prowda czy niy? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dziolchy 14.06.08, 21:35 Jo terozki cos loglondom:)Byda pisac byda:) A prowda godosz Truda:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Dziolchy 14.06.08, 22:50 Gość portalu: Truda napisał(a): > Widza ze jakos zodyn z nami pisac nie kce, ciekawe cymu? > Ale jo chca ta naszo slunsko kultura kontynuowac! > Bo za chwila sniknie jak tak dalyj pojdzie. > Godum prowda czy niy? Coło prowda! Ino jo już tak gryfnie godać nie poradza, a i na synowo żech za staro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dziolchy IP: *.adsl.alicedsl.de 20.06.08, 00:09 Ewka szkoda zes jest za staro, ale to nic nie szkodzi zeby my se pisaly lo naszych slunskim jedzyniu. A mum pytani, jak robisz kopa? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Dziolchy 20.06.08, 19:20 No tyż załuja! Wydałabych się! A popy sama nie robia. Kiedyś jeżdziłach do babki na Nikisz, a terozki rzadko do kuzynki ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lubelska Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 20.06.08, 18:22 Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie i wszystkie śląskie dziouchy i chopów.Nie potrafię tak pięknie pisać,jak Wy,ale czytanie idzie mi tak doskonale,jakbym Was słyszała.Ktoś z Was wyraził wątpliwość, że wątek może zostać usunięty.Mam nadzieję,że tak się nie stanie.Przecież jest o gotowaniu i w jakiej pięknej formie a jaki sugestywny.Czytając Wasze przepisy zaśliniłam się na potęgę. Te przepiękne nazwy potraw i składników powodują,że zaczyna szwankować mój zmysł powonienia.Gotuję same ziemniaki a czuję w mieszkaniu aromat boczusia,słoninki itp.itd.mniam. Wielu nazw nie znam,niektórych się domyślam,ale ten wątek to dla mnie prawdziwe źródło inspiracji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 21:57 Ciesza sie Elzko że Ci się naszo ślonsko godka podobo . A zaś Ci musza pedzieć, że jak żech była na lubelszczyźnie - bydzie z dziesińć lot tymu nazad - to żech się ni mogła nachwolić Waszych lubelskich maszketów. Durś by je człowiek jod:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 21.06.08, 19:15 Tez bych chciala skosztowac tych lubelskich maszkietow, moza kieros z wos by podala jakis przepis, bo zech jest lokropnie ciekawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lubelska Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 03.07.08, 22:04 Cha,cha,cha fajnie tu u Was i bardzo ciekawie. Macie pojęcie ile się namęczyłam,żeby dowiedzieć się, co to są maszkiety?Pierwszy raz słyszałam to słowo. Strasznie się najeżyłam i zawstydziłam,że nie znam tej lubelskiej potrawy.I wiecie co,dopiero "moja nadzwyczajna inteligencja" pchnęła mnie do słownika i ulżyło mi.Dowiedziałam się,że maszkiety to po waszemu-słodycze.Czy to prawda? Jeśli tak,to może spóbuję i wrzucę jakiś przepis,ale proszę o namiary,co by to miało być.Oczywiście o ile sprostam temu zadaniu. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dzilochy 03.07.08, 22:22 Maszkiety som slodkie:P Dowej dziolcha co mosz my sie poczytomy i zrobiemy:)Jo ino do pieczenio jes ciynzka.Reszta se umia uwarzic:) .PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 04.07.08, 10:35 Jo bych zas wolala co innego zamiast maszkietow, bo jakos nie biere mie na slodki. Moze jakos tradycyjno potrawa jako tam u Wos jest. Czimejcie sie dziolchy i synki. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dzilochy 04.07.08, 10:54 Czim sie Truda:)A lobejrzimy co nom tu Ela do:)Niech dowo co mo:P Prazucha znom ino w lubelskim inoczej godali:)Lemieszka?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lubelska Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 04.07.08, 23:20 He,he,he. Mam kompleksy. Wy macie swoją piękną mowę,swoje przecudne nazwy na boczek, słoninkę itp.itd.... a ja sierotka jakbym na księżycu żyła. Gotuję to,co gotują wszystkie polskie kobitki. Tylko chyba nazwy i przyprawy się różnią. To,że zajrzałam tu do Was,spowodowało,że Wam zazdroszczę. Pielęgnujecie swoją tredycję. Właśnie uzmysłowiłam sobie,że tak naprawdę,to nie wiem, jakie są nasze tradycyjne,lubelskie specjały. Budżet mam napięty i prowadzę kuchnię na miarę możliwości.Kuchnię ogólnopolską,a więc kurczaki i resztę sobie dopowiedzcie. Gotować potrafię i pamiętam ,co gotowała moja babcia i słowo daję, jadłam lemieszkę i dopiero Wy uzmysłowiłyście mi,że to proste,smaczne i tanie danie jest w takim poważaniu gdzieś tam poza moim domem. Robię czasami,ale po prostu gotuję ziemniaki,gniotę ....i jemy. Takie to proste i powszednie,że nawet do głowy by mi nie przyszło,żeby podawać przepis. A więc do konkretów. 1 kg.ziemniaków ok.6-7 łyżek mąki sól do smaku Obrane ziemniaki zalać zimną wodą tyle,żeby tylko przykrywała,posolić i gotować na półmiękko.Odlać tyle wody,żeby zostało do 1/2 ziemniaków. Dodać mąkę,mieszać i jeszcze gotować mieszając.Gdy wchłonie się woda wyłączyć i utłuc na gładką masę. Łyżką formować na talerz kluski,polać stopioną słoninką ze skwarkami a resztę dopowiedzcie sobie same/sami. Uff.Jakoś dałam radę.Tak mi się przynajmniej wydaje. Będę do Was zaglądać.Polecam się na przyszłość.Jeśli mnie zaskoczycie jakąś potrawą lubelską,co nastąpi niechybnie bo kiepściunia jestem w te klocki,obiecuję przyznam się bez bicia. Pozdrawiam i przepraszam za to długie pisanie. Obiecuję poprawę. Ela lubelska Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dzilochy 05.07.08, 12:35 :)Dobrze na chwile przerwe gwarowa mowe:) Nie musisz miec kompleksow:)Kuchnia slaska to raczej byla kuchnia uboga-ot troche chleba i czosnku i smalcu i jest wodzionka,kalarepka z liscmi i jest zupa,kroliki i kury przewaznie hodowane przy familokach i bylo mieso.Zreszta mlodsze pokolenie slaskie tez juz nie potrafi ani godac ani typowych potraw gotowac. A to,ze w tym watku sobie godomy to wyjatkowy ewenement w Kuchni-ciesze sie,ze nam watku nikt nie usunal:) Prazuche-lemieszke znam bo moj dziadek pochodzil z lubelskiego i mama zawsze milo wspominala to danie.Postanowilam i ja sprobowac:) Kuchnie regionalne przewaznie opieraja sie na prostych,przasnych potrawach. Zobacz-nawet festiwal lubelskich potraw byl:) www.nawidelcu.pl/dzialo-sie/festiwal-smaku/kuchnia-lubelska---eliminacje,1,1,1086 Czim sie dziolcha i zajrzij zas do nos:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Ela:) 05.07.08, 12:44 Mosz dziolcha wodzionka:P fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76554441,76554441.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lubelska Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 06.07.08, 18:26 Wiem,że Wasza kuchnia przeróżnymi kluskami słynie, ale może i ja Was zaskoczę a może i nie.Zobaczymy. Knedle łatwe i pyszne. 1kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 jajo 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek kaszy manny 5 łyżek masła(ja robię bez) 1-2 małe bułki kajzerki sól Bułkę pokroić w drobną kostkę.Zrumienić na złoto w piekarniku lub na patelni.Obrać ziemniaki,przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków dodać jajo,zimne miękkie masło(lub bez masła), mąkę,kaszę mannę.Posolić wedle uznania.Dobrze wyrobić. Dodać zrumienione kostki bułki i dokładnie wymieszać. Formować podłużne knedliki,wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 20 min. Są pyszne jako dodatek do pieczonych mięs,ale jeszcze lepsze jako samodzielne danie,polane stopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą lub okraszone słoniną ze skwarkami. I to by było na tyle.Ciekawa jestem,co Wy na to. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lubelska Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 06.07.08, 18:30 Ło jejku,skleroza mnie napadła.ZAPOMNIAŁAM. TRZEBA KONIECZNIE DODAĆ: 2-4 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ ------------------------- Nio ,teraz z czystym sumieniem pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dzilochy 06.07.08, 18:32 Slonskie to lone nie som:P Ino ja w Bawarii mieszkom i je znom:DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:43 Elu lubelska, jutro wypróbuję Twoje knedle. Czy możesz podzielic się przepisami na dwa dania lubelskie, które śnią mi się po nocach a nie wiem jak zrobić: 1.Specjał nazywany pierogami z kaszą, były to bułeczki wypiekane w piekarniku, nadziewane kasza gryczaną i kapustą. 2.Nie wiem jak się nazywa ta potrawa, placek z ciasta drożdżwowego (takim a la pizza) na który nakłada się masę z maku i cebulki. Pycha. ten drugi przepis usiłowałąm odtworzyć na nosa, ale danie wyszło mi dwa razy za suche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:45 A jeszcze pytanie o Twoje knedle: czy ziemniali przepuszcza sie pzrez praskę jeszcze ciepłe, czy się je studzi najpierw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 07.07.08, 15:40 Kim, jeśli idzie o ziemniaki do knedli,to spokojnie możesz przepuścić ,jak są zimne i gorące,abyś tylko "śląskich" paluszków nie poparzyła.Ważne żeby nie na drugi dzień,bo ziemniaki ściemnieją. Ło matko,a teraz się bojam,bo nie chcę,żeby Cię zmory nocne męczyły. Jeśli chodzi o placek drodżowy z makiem i cebulką to mogę tylko podpowiedzieć,że może ciasto ,na które wykładasz masę,posmaruj oliwą.No i koniecznie,cebulę trzeba wcześniej zeszklić na oliwie na patelni.Z doświadczenia wiem,że surowa cebula ułożona na cieście niechętnie puszcza sok.A teraz powiem,że robię ciasto drożdżowe,pizzę na drożdżowym spodzie i bułeczki drożdżowe,ale nie jadłam nigdy i nigdy nie robiłam z makiem.Zafascynowałaś mnie.Będę kombinować. Nio ,a teraz to co najtrudniejsze. Pierogi,to dla mnie ciasto z mąki,wody i soli,wyrobione,rozwałkowane na stolnicy,wycięte w kółka szklanką i nadziewane różnymi farszami i uwaga: gotowane nie pieczone. Jeśli ciasto drożdżowe i pieczone,to nazywamy je pasztecikami. Może to też być kulebiak,czyli to o czym Ty mówisz,ale nie w formie pojedyńczych bułeczek,tylko pieczone jako jedna wielka buła. Czyli ,ciasto drożdżowe rozwałkowane na prostokąt.Na to farsz- właśnie z kapusty i kaszy gryczanej i zwinięte w roladę i pieczone w keksówce.Po upieczeniu krojone w grube plastry.Można jeść na zimno i na gorąco. Ale się nawymądrzałam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Dzilochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 21:52 Dzięki za szczegółowa odpowiedź. Co do pierogów, zgadzam się całkowicie z Twoją ich definicją, ale te które jedlismy na lubelszczyznie na 100% były bułeczkami pieczonymi w piekarniku :) rodzina która nas gościła nazywała je właśnie pierogami.Pieczono je tam czesto, jedzono i na zimno i na ciepło, pycha po prostu, lekko chrupkie a zarazem wprost rozpływająca się w ustach :) poezja po prostu :) Co do tej pizzy lubelskiej z cebulką i z makiem, cebulkę podsmażam najpierw na patelni jak radzisz, ale nie wiem jak przygotowac mak aby nie był suchy i chrzęszczący w zębach. I góra (mak +cebulka) powinna sie "trzymac" ciasta po upieczeniu, a mnie się nie trzyma niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 08.07.08, 15:10 Kim,ta zmora to mnie dusiła zamiast Ciebie. Wymęczyła,aż olśnienia dostałam,bo z tą pizzą to chyba chodziło Ci o tzw. cebularze. Ja szklę na oliwie cebulę pokrojoną w krążki.Pod koniec solę i dodaję majeranku.Wykładam na drożdżowe placki i posypuję makiem.Oczywiście placki smaruję oliwą,żeby właśnie nie były suche. Nie wiem,czy taka wersja Cię zadowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 08.07.08, 21:11 Mam pytanie. Co to jest bratrura? I ciekawa jestem,czy ja to znam,tylko pod inną nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 08.07.08, 21:16 I jeszcze jedno. Kluski śląskie.Znam robię,ale męczy mnie,czy to ,to samo co u Was.Takie okrągłe,ziemniaczane i z dziurką w środku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 08.07.08, 23:20 Kochano dziolszko, to sum te same kluski a poczymu te dziurki na srodku, tego nie wiym ale jedno wiym ze tak robium za wislum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 09.07.08, 09:07 a może te dziurki są po to,by baby śląskie i jak widać nie śląskie tylko, miały więcej roboty i chłopom na głowy nie właziły.To może być ich sprawka. A może to jednak nasz kobiecy spryt,by pyszne sosy na kluchach zatrzymać. No i patrzcie jak na takiej małej dziurce w kluskach śląskich piękny wątek się rozwija. Mam przeczucie,że "dzilochy"nie tylko nie znikną z forum a takie były wątpliwości,ale na początku listy jeszcze będą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Dzilochy 09.07.08, 09:26 Lone som po to coby sie sos zatrzimol:)A bratrula to je piekarnik:) Nie frasuj sie-dziolchy i synki lostanom:P Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie dziury są po to żeby się sos trzymał! :) 09.07.08, 09:41 a przepis ela dobry mosz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela lub. Re: Dzilochy IP: *.lublin.mm.pl 20.07.08, 16:24 No i co kochane śląskie kobitki? Taka ciszaaaaa.... Proszę gadajcie po śląsku.To naprawdę było piękne. Jeśli się wcięłam,to sorry. Nie będę gadać,ale miło by było Was posłuchać. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 20.07.08, 16:40 A jakos zech czasu niy miala, bo przeca w chalpie caly czos jest robota. Co by Ci tu dziolszko piyknego napisac, kieros tu pisala o jakis dobrych pierozkach, no nie powiym zrobilo by cos takigo ino jak. Ciekawe jak by wyszly pierogi smazone na glymbokim loleju? Robila tak kieros? Za niedlugo zas jada z chalpy do dum, i sie juz ciesza bo to jedzyni mi juz lobrzydlo, wienc jada se co dobrego zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truda Re: Dzilochy IP: *.adsl.alicedsl.de 20.07.08, 16:41 Chyba sie juz starzeja bo zech innego autora wpisala zamiast sie. Odpowiedz Link Zgłoś