kasiunia62 09.06.08, 06:54 jak gotować? czy zalać zimną wodą i na gaz, czekac az zacznie sie gotować i wtedy zmniejszyć ogien i gotować jakies 15 min czy wrzucić do wrzątku i gotować ileś tam minut? jakie proporcje do posypki- ile bułki,ile masła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: teraz pytanie o sam kalafior 09.06.08, 08:12 Gotować najlepiej na parze, po co z wodą wylewać całą dobroć w postaci witamin i mikroelementów i karmić nią zlew? Z zasmażkami wszelkiego rodzaju jest zasada - 1:1. Jaka ilość tłuszczu taka drugiego składnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 13:11 > 1:1. Jaka ilość tłuszczu taka drugiego składnika. Wszelkiego rodzaju tak samo? Z mąki też? Chyba to jakiś zlep wyjdzie, ale może się nie znam (ja zawsze sypię "na oko" do uzyskania pożądanej konsystencji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.06.08, 08:12 Ja kalafior wkładam do posolonego wrzątku, gotuję aż różyczki zmiękną ale łodyga jest jeszcze jędrna. Jak masz możliwość to ugotuj go na parze, jest smaczniejszy. Można to zrobić albo w parowarze, albo włożyć kalafior do garnka i nalać tyle wody, by łodyga była zanurzona a kwiat wystawał nad powierzchnię.Garnek trzeba wówczas przykryć. Soli sie po ugotowaniu. Bułkę tartą przyrumieniam na patelni, zdejmuję z ognia i dopiero wtedy dodaję masło. W ten sposób masło ma świeży smak i nie wsiąka w bułkę. Lubię płynną "polewkę" - czyli to co Ty nazywasz "posypką". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 13:07 W obszernym garnku zagotować wodę,wrzucić kalafior podzielony na kilka części, posolić, pocukrzyć (dodatek cukru powoduje, że kalafior nie ciemnieje) i ugotować.Na patelni uprażyć na sucho tartą bułkę, uważając by jej nie spalić i dodać 2-3 łyżki oleju i tyle samo masła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 21:36 A ja kalafiora lubię tak: gotuję go na pół-miękko, w sporych kawałkach. Każdy maczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na masełku jakieś 15 min aż jajko z każdej strony będzie usmażone. Sycące i pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terenia Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.globalconnect.pl 11.06.08, 23:09 Autor: m852 11.06.08, 22:48 jak czytam to mi szczeka opada. jak mozna nie wiedziec jak ugotowac kalafiora??? Jak czytam, to mi szczęka opada. Jak mozne nie wiedzieć, że w bierniku nie pisze się "kalafiora", a "kalafior" kalafior kalafiora kalfiorowi KOGO?CO? KALAFIOR Odpowiedz Link Zgłoś
m852 Re: teraz pytanie o sam kalafior 11.06.08, 23:33 jak nie wiesz to ci powiem, majac 8 lat wyjechalam z polski.nie uczylam sie polskiego w szkole tylko sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daxter Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.chello.pl 11.06.08, 23:57 Ja gotuje w wrzątku z odrobina soli cukru i 1/2 szkl mleka kalafior musi byc przykryty ok 15 min a tak a propo birnikó itp to jest forum o kuchni a nie językowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: teraz pytanie o sam kalafior 12.06.08, 13:18 m852 napisała: > jak nie wiesz to ci powiem, majac 8 lat wyjechalam z polski.nie uczylam sie > polskiego w szkole tylko sama. ja tez i dlatego mamy problem a moze orzeszko niektorym pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.for.connect.net.au 12.06.08, 12:48 > Jak czytam, to mi szczęka opada. Jak mozne nie wiedzieć, że w > bierniku nie pisze się "kalafiora", a "kalafior" > > kalafior > kalafiora > kalfiorowi > KOGO?CO? KALAFIOR czy znaczy to ze na ryneczku kupujesz/widzisz zazwyczaj: co? "kalafior","kartofel" 'por" "kabaczek" i "burak" czy moze jednak ogladasz "tego kartofla" buraka/kabaczka no jiz mi sie zupelnie pokielbasilo - a sadzilam ze taka dobra polonistka jestem ;)) emko, na pomoc!!! albo kogo? co? widzisz - v"walizka", "Salata"...czy moze "walizke" salate" ??? juzem zupelnie skonfundowana - wiem ze 'widze tort', 'mam na cos 'smak' i gotuje schab ale zazwyczaj kupuje kalafiora, obieram pora i banana, oraz wybieram najpiekniejszego 'buraka' sposrod najlepszych na forum ale moze powinno byc: "wybieram najpiekniejszy burak i kalafior" ???- no niech mnie forumowi polonisci oswieca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupi Re: teraz pytanie o sam kalafior IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 13:05 Gość portalu: senin napisał(a): > czy znaczy to ze na ryneczku kupujesz/widzisz zazwyczaj: > co? "kalafior","kartofel" 'por" "kabaczek" i "burak" czy moze > jednak ogladasz "tego kartofla" buraka/kabaczka rzeczywiście najczęściej używa się formy "oglądam buraka i kartofla", ja jednak mówię "oglądam buraki i kartofle" :P > no jiz mi sie zupelnie pokielbasilo - a sadzilam ze taka dobra > polonistka jestem ;)) bo to może chodzi o to, że powinno się mówić "oglądam buraka, ziemniaka i kalafior"?? > albo kogo? co? widzisz - v"walizka", "Salata"...czy moze "walizke" > salate" ??? > Tu jest zupełnie jasne, biernik to (kogo, co): walizkę, sałatę, trawę ale także samochód, kwiat, dziecko. > no niech mnie forumowi polonisci oswieca też chętnie się przyłączę :)) Odpowiedz Link Zgłoś