brytyjka 24.09.03, 10:19 Bardzo mi zalezy, zeby przygotowac racuchy bez mleka. Czy mozecie podac mi przepis, jak to zrobic? z gory dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apolka Re: racuchy bezmleczne 24.09.03, 11:06 Zapewne wykluczasz również jajka... Od razu uprzedzam, że takich racuchów nie robiłam, natomiast naleśniki owszem, wielokrotnie. Potrzeba drożdży (ok. 2dkg), mąki i wody (ok 3 szkl.), najlepiej gazowanej i trochę ciepłej do rozczynu drożdży, szczypta soli i cukru. Drożdże rozprowadza się ciepłą wodą, dosypuje soli i cukru, dodaje mąkę i tyle wody mineralnej, aby ciasto miało odpowiednią gęstość. Myślę, że jeśli w podobny sposów zrobisz ciasto na racuchy, oczywiście odpowiednio gęściejsze, dodasz pokrojone jabłka (jak na rasowe racychy przystało :o) ) i usmażysz placki to efekt będzie zadowalający. Jeśli chcesz, dodaj do ciasta jajko, placki będą się ładnie rumienić. Mam nadzieję, że ktoś dostarczy Ci sprawdzony przepis ale jeśli nie to zachęcam do spróbowania mojego sposobu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś