Gość: krtek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:03 przez swoje gapiostwo zamiast pietruszki posialismy pasternak,przyznaje,ze nie wiem jak go wykorzystac,chyba to troche zapomniane warzywko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: emeryt Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:06 ja problem widzę raczej odwrotnie-pietruszka to raczej zapomniane warzywko. To co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem. Ludzie juz tak przyzwyczaili sie do pasternaku,że niektórzy nie mają pojęcia jak wygląda prawdziwa pietruszka. Ja je odróżniam po nasadzie łodyg wychodzących z korzenia i po lisciach(obejrzeć samemu w internecie),no i oczywiście po innym smaku i zapachu. Pietruszka jest chimeryczna w uprawie-chude toto,pokryte plamami,poskręcane. Pasternak jest dorodny jak marchew,ale słodki,bez charakterystycznego zapachu i smaku korzennego pietruszki. Zielenina na nim jest wieksza i ma wieksze liście. No i nie ma zapachu pietruszki. Proszę zobaczyc w internecie jak wygląda jedno i drugie i będzie Pani wiedziała co kupuje albo gotowe albo do siania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:13 a co do wykorzystania,to jest troche przepisów,ale nie czarujmy sie-rewelacja toto nie jest. Trzeba zamknąć oczy,złozyć na zimę,wykorzystac jako pietruszke,a liscie mozna zamrozić-będą do potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:26 W USA uchodzi za delikates i jest podawany w okresie Bożego Narodzenia. W Anglii puree z pasternaku jest klasycznym dodatkiem do pieczonego mięsa. Z dość słodkich korzeni można też zrobić piwo, wino i marmoladę. To o pasternaku. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 01.07.08, 13:35 Gość portalu: emeryt napisał(a): > ja problem widzę raczej odwrotnie-pietruszka to raczej > zapomniane warzywko. > To co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem > Emeryt, cóż Ty za brednie opowiadasz? W życiu nie spotkałam pasternaku w sklepie, za to na wsi, owszem, rośnie sobie bezczelnie wśród kwiatów(chyba śp.wujo go hodował) i tam go po raz pierwszy w ogóle zobaczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: pasternak IP: *.pools.arcor-ip.net 01.07.08, 13:50 jest w polskim realu, sprzedaja go pod tytulem "pietruszka". przynajmniej sprzedawali. a do autora watku - WYSZUKIWARKA FORUM KUCHNIA NIE BOLI, uzycie jej NIE POWODUJE lysienia, impotencji, przedwczesnego wytrysku, ani wystapienia tradziku mlodzienczego ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=77928095&a=77928095 tam zamiast klotni dwoch panow znajdziesz pare konkretnych porad na interesujacy cie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 01.07.08, 14:13 Gość portalu: ania_m napisał(a): > jest w polskim realu, No, tak, ja nie kupuję w "realach", więc nie mogłam zauważyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: pasternak 01.07.08, 14:20 Wrzuć w wyszukiwarkę w Galerii, poprzednie lata. Thiessa robiła różne rzeczy z pasternakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 01.07.08, 14:46 Emerycie, napisałam "brednie", bo jak żyję kilkadziesiąt lat, nigdy nie spotkałam w żadnym sklepie pasternaku, bo pietruszka ma swoisty smak i zapach, i trudno się pomylić. Niekoniecznie miało to być uszczypliwe, czy obraźliwe - fakt pozostaje faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 14:50 poczytaj to: www.ebronisze.pl/katalog_produktow/warzywa/pietruszka/statystyka/ceny;1934719405 i kilkaset innych artykułów na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 01.07.08, 14:56 Nadal się Emerycie upierasz, że zamiast pietruszki gotuję pasternak??? mylisz się;/ Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: emeryt ma rację!!! 01.07.08, 17:11 W moim osiedlowym sklepie, co jakiś czas też pojawia się pasternak, zamiast pietruszki. emerycie- masz rację. Ludzie nie umieją odróżnić pietruszki od pasternaku i szczęśliwi kupują pasternak. Zdziwiłam się niegrzecznością "wadery":( Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Proszę mi nic nie wmawiać i nie porównywać! 01.07.08, 17:27 To, że Emeryt uważa, że ktoś się nie zna na jarzynach, to jego sprawa. Nie musi generalizować. Musiałabym kiedyś spotkać ów pasternak, jeśli były aż tak popularny, jak niektórzy chcą wmówić. W zeszłym roku ktoś usilnie poszukiwał pasternaku na tymże forum, więc chyba nie mylę się w swoich opiniach. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 wątek z pasternakiem(zeszłoroczny) 01.07.08, 17:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70570534&a=70573822 To tu ktoś skarżył się na "zniknięcie" pasternaku.... jakby co - na wujowiźnie nadal się pleni, jak wściekły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Proszę mi nic nie wmawiać i nie porównywać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 18:01 a gdzie Emeryt krytykuje kogoś?gdzie generalizuje?.Napisz to, bo nie mogę się dopatrzyć,a chciałabym mieć swój osąd.Ja tez w sklepie pietruszki nie widziałam od kilku lat,co najwyzej wczesną wiosna natkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Proszę mi nic nie wmawiać i nie porównywać! 01.07.08, 18:57 W moim zieleniaku pasternak kroluje od paru lat, na bazarku wcale nie jest lepiej - wszyscy kupuja na tej samej gieldzie wszak. Czasem - najczesciej u ludzi, ktorzy sprzedaja wlasne 'zdrowe', z przydomowego ogrodka pojawia sie pietruszka. Ale tak w ogole to proponuje, zebysmy nie inspirowali sie banita, jesli chodzi o ton dyskusji. Chamskie posty wykliliwac, dziekuje z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re:Nowa odmiana pietruszki - natka bez korzenia.n 01.07.08, 21:39 Ale pietruszka ma dwie formy botaniczne, ta korzeniowa jest popularna w Polsce i liście tez można jeść, na Zachodzie popularniejsza jest właśnie forma naciowa, która korzonki ma słabiutkie, rachityczne i baaaardzo inne od tego co rozumiemy jako 'korzeń pietruszki' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: pasternak 01.07.08, 20:49 W tym roku,o ile sobie dobrze przypominam,byla juz dyskusja o pasternaku i pietruszce.Powod "naciagania" kupujacych jest prosty i stary jak swiat: cena.Prosze sprawdzic ile kosztuje jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: pasternak 01.07.08, 23:46 pamiętam prawdziwa pietruszkę z ogródka mojej mamy, jak juz ktoś wyzej napisał - ma poskręcany, cienki korzen z wieloma odnogami i z cienkimi korzonkami i bury kolor. Natka o drobnych listkach, pachnąca bardzo internsywnie i smakująca odświeżająco, trochę cierpko. Potwierdzam, ze to białe, słodkie cudo bez smaku i zapachu , z twardymi, włókniastymi liścmi o smaku trawy to pasternak. Nazywanie tego, co mozna kupic w większości sklepów piertuszką to profanacja ;) A jeśli ktoś uważa, że jest inaczej, powinien włozyc trochę wysiłku, znaleźc lub wyhodowac prawdziwą pietruszkę, a dostrzeże różnice. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 02.07.08, 09:48 Choć dysputa wydaje się już jałowa, nadal podtrzymuję absurdalność tezy, iż nie pietruszka jest na straganach tylko pasternak. Po pierwsze wygląd listków, a po drugie intensywny zapach pietruchy powoduje, że tylko na oko, z daleka można się pomylić. www.survival.strefa.pl/r/pasternak.htm tu zapodaję fotki pasternaku z wiki(ale kropka w kropkę taki pleni mi się w ogródku kwiatowym), i ów pasternak ma poskręcane korzonki, nieraz duże i dorodne. pl.wikipedia.org/wiki/Pietruszka_zwyczajna a tu pietruszka, (którą zresztą hoduję na balkonie) Proszę znawców o udowodnienie mi, że można pomylić te warzywa;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogram Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 10:33 jako ogrodnik amator stwierdzam,że bezpodstawnie pieklisz się od dwóch dni,a nawet od roku.Na straganach sprzedaje się głównie korzenie obu roślin,a nie ich części zielone,a ty pokazujesz obrazki z częścią naziemną i żądasz od znawców oceny,czy można pomylić te rośliny. Nie mozna i nie pomyli ich nawet krowa.Ale ludzie kupują w warzywniakach korzenie(bulwy) i tu już potrzeba mieć więcej wiedzy.Jeśli na półkach nie ma leżących obok siebie korzeni pasternaku i pietruszki to jak ktoś ma odróznić jedno od drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 02.07.08, 10:42 Hmmm, ja się nie pieklę:D Może trochę się podśmiewam z uparciuchów, którzy starej babie (czytaj - mnie)próbują wytłumaczyć, że gotuję pasternak zamiast pietruszki. Owszem, można się pomylić na pierwszy rzut oka, ale na boga pietruszka ma zapach! a pasternak prawie nie. Dla ciekawości dodam, że tzw. dzika marchewka jest prawie nie do odróżnienia, bo ma toczka w toczkę takież same białe korzenie i bardzo podobne liście, jedynie zapach ma łagodnie marchewkowy, i też nie mogłabym jej wziąć za pietruszkę. Bronienie swojego zdania nie jest piekleniem się:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogram Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 10:54 Przeciez nikt Ci nic nie wmawia. To Ty usiłujesz nas przekonać,ze Ci ktoś coś wmawia.Ludzie nie znają się na warzywach,są tacy co coś wiedzą ,opisują to i wtedy Ty sie wcinasz dość bezceremonialnie,a nawet niegrzecznie i usiłujesz udowodnic ,że w sklepach nie ma pasternaku,a jak juz jest to każdy odrózni go od pietruszki .Dziesiątki osób twierdzą,że u nich w sklepach jest tylko pasternak,w internecie jest masa stron,ze sprzedawcy kantują,że producenci odchodzą od pietruszki,że pasternak jest tańszy,że daje wyższe plony-a Ty stale swoje.Jak dojdziesz do nasionek i różnic miedzy nimi to może się wyciszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: pasternak 02.07.08, 11:07 Po pierwsze, nie wcinam się, bo forum jest otwarte. Biorę więc udział w dyskusji. Po drugie, "autorytatywne" stwierdzenie Emeryta, że "To co masz w sklepach to w 99 % jest pasternakiem." jest właśnie wmawianiem mi(i pewnie nie tylko mnie), że kupuję i zjadam coś innego niż myślę. I nadal będę twierdzić, że przez blisko 60 lat swego życia, musiałabym choć raz trafić, na ów "zalegający" w sklepach pasternak, a to mi się nie zdarzyło. Jasno to wyłożyłam, czy jeszcze masz pytania dodatkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:35 W roku 1998 w Katedrze Warzywnictwa Akademii Rolniczej w Szczecinie przeprowadzono badania wzrostu i plonowania czterech odmian pietruszki korzeniowej i jednej odmiany pasternaku (Półdługi Biały). Zbiór korzeni prowadzony był w październiku. Plon uzyskany z plantacji pasternaku wielokrotnie przewyższał ten, jaki dała pietruszka (tab.). Przy uprawie obu gatunków na takiej samej glebie plon handlowy pasternaku miał większy udział w plonie ogólnym — 92% — niż w przypadku pietruszki — od 71% do 82%. Ponieważ różnice te są duże, a nakłady finansowe na uprawę podobne, skłania to nieuczciwych producentów do oferowania korzeni pasternaku zamiast tradycyjnie poszukiwanej przez klientów pietruszki — jest to dosyć powszechnie praktykowane w całym kraju. Tak to wyglądało dziesięć lat temu,a więc chyba Emeryt nie bredził Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: pasternak 02.07.08, 08:07 A ja tej wiosny posiałam pasternak całkiem celowo. I wcale nie było łatwo kupić nasiona! W dobrym sklepie ogrodniczym udało się je kupić - na opakowaniu na stronie "tytułowej" jest "pasternak", na drugiej stronie w opisie rosliny mówią o pietruszce... Sprzedawczyni też nie wiedziała na 100% co z tego wyrosnie. Posiałam, wyrósł jednak pasternak. Liście są niezbyt smaczne na surowo, czekam niecierpliwie aż korzenie jeszcze podrosną. Pyszne są ziemniaki ugotowane razem z pasternakiem i ugniecione na puree! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skwarek Pasternak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 11:55 Tak wyglądał Pasternak pl.wikipedia.org/wiki/Borys_Pasternak Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pasternak 02.07.08, 12:00 No właśnie mówię, że nie takiego wkładam do gara;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta w moim warzywniaku jednak pasternak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 21:41 Zapytałam w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Jako korzeń pietruszki sprzedawany jest tam pasternak. W młodej włoszczyźnie zapakowana była prawdziwa pietruszka. Na skrzynce nie było żadnego napisu, zresztą na marchewce czy burakach też nie... Odpowiedz Link Zgłoś