Gość: mirka IP: *.toya.net.pl 14.08.08, 22:24 Podobno to jakiś przysmak. Nadziewa się same skóry z szyi (?) i piecze w piekarniku. Jakoś nigdy nie spotkałam takich skór w mięsnym no i do czego to potem podać, no i najważniejsze, jak zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: nadziewane szyjki indycze... jak? 15.08.08, 14:11 sa wspaniale jak ktos potrafi zrobic, ja nadziewam te szyjki farsem miesa,cebula,watrobka,przyprawy kazdy zna, albo tak ja piszesz,w piekarniku, ale my to wedzimy cos wspanialego, smacznego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: nadziewane szyjki indycze... jak? IP: *.toya.net.pl 15.08.08, 22:11 Pięknie dziękuję, też bym uwędziła ale nie mam gdzie więc zadowolę się pieczeniem (o ile uda mi się spotkać same skórki z szyi..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nadziewane szyjki indycze... jak? IP: *.chello.pl 15.08.08, 23:30 to nie indycze się nadziewa ,tylko gęsie szyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorala Re: nadziewane szyjki indycze... jak? IP: *.acn.waw.pl 17.08.08, 19:20 Wydaje mi się, że należy kupić szyjki po prostu i zdjąć z nich skórę, ale bez rozcinania. Powinno to być łatwe, bo skóra zwykle luźno siedzi na kościach i wystarczy wsadzić między te warstwy palec lub jakiś patyczek. Potem skórę oczyścić z tłuszczu czy ewentualnych błon i można nadziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
kubasiorka Re: nadziewane szyjki indycze... jak? 16.08.08, 08:59 A ma ktoś może przepis z instrukcją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niaq cudne-kurczęce szyjki IP: *.ols.vectranet.pl 05.09.08, 18:14 kilka miesięcy temu umarł mój wujek.Najbliźzi nie mieli ochoty, więc ja zrobiłam coś w rodzaju stypy.Za całkiem nie tak duze pieniążki u siebie w domu( mam spore mieszkanie po rodzicach)przy pomocy koleżanki z pracy,(było to zimą więc rosół był konieczny)ugotowałam rosół na 2ch kg szyjek kurczęcych.Był absolutnie pyszny!!!Potem obrałam mięsko z szyjek i przygotowałam kurczaka koronacyjnego Elżbiety II.Do dziś wszyscy to wspominają!! Szyjki są cudne!Jak ma się pomysł i odrobinę umiejętności można z niczego wyczarować COŚ!Oczywiście były też ine danka.O nich nie wspominam.Przygotowałam je z radoscią i też niedrogo.A goście nawet tego nie zauważyli;))) Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: cudne-kurczęce szyjki 06.09.08, 09:56 musiałabys poszukać w swojej okolicy fermę indyczą-a potem ich sklep.Jak mieszkałam w Szczytnie taki sklep "indyczy" mieścił się na ryneczku.Skórki z szyi tez były w sprzedaży -bardzo tanie- faszerowałam róznościami, a gdy bywało krucho w portfelu-to także ziemniaczanym farszem.No.. i teraz sama bym je zjadła -ale tu gdzie mieszkam-takowego sklepu brak :( Odpowiedz Link Zgłoś