Gość: acocadziara IP: *.rp.pl / 10.32.23.* 09.10.03, 20:40 Ja uwielbiam z oliwą i cytryną lub majonezem i krewetkami, albo z twarożkiem i zawsze z koperkiem. A wy jak je jecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mufka Salatka do obiadu 09.10.03, 21:25 2 avocado i 2 pomidory pokrojone w zabki,czerwona cebula w krazki, liscie bazylii, oliwa, sol, pieprz, ciut octu z bialego wina lub balsamicznego. Pycha. Mozna posypac orzeszkami piniowymi, kielkami slonecznika itp dodatkami. Pozdr. Avokado dodaje tez do kremowej zupy brokulowej po tajlandzku jako wkladke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: avocado IP: *.oac.qub.ac.uk 09.10.03, 22:10 Nie wiem dokladnie jak to sie robi, bo to moj kochany kucharz sporzadzal. Awokado wypelnione goraca pasta z tunczyka z roznymi aromatycznymi przyprawami i cytryna... mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
babazgaga Re: avocado 09.10.03, 23:04 Ja kiedys przez przypadek (tzn. zgodnie z zasadą "co się nawinie":) wynalazłam sałatke, która potem robiła furorę wśród moich znajomych puszka soi albo cieciorki (tzn. cheak peas), cebulka czerwona drobno pokrojona, ogórki (zielone albo konserwowe, z zielonymi trzeba zjeść od razu, nie może stać), awokado w średnie kawałki, duuuużo kiełków z rzodkiewki, oliwa, cytryna, musztarda tzw. francuska Pycha:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: avocado IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.10.03, 00:30 Guacamole jest najbradziej klasycznym przykladem uzycia avocado. Podaje sie jako przystawke z chrupiacymi chipsami kukurydzianymi. Przepis- 2 miekkie avocado utluczone w miseczce widelcem 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka stolowa soku z limonki 1 sredni pomidor posiekany w kosteczke kilka kropli tabasco lub posiekana ostra papryczke Wymieszac i podawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 10:33 jem tak samo, ale prawdziwe meksykanskie guacamole robi sie bez oliwy i bez cytryny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska aha i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 10:36 nie wolno laczyc awokado z metalem, zatem ucierac w misce drewnianej drewniania lyzka! Inaczej traci smak. O ile chceszm by bylo po meksykansku..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: aha i IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.10.03, 17:26 W moim przepisie nie bylo oliwy i cytryny- a limonka to zupelnie inna rzecz... Jest podstawa w meksykanskiej kuchni i bez niej guacamole nie ma smaku. Zjadlam go juz tone w swoim zyciu i jest czesto robione przez rodowitych Meksykanow. Co do robienia w metalowej misce sorry, nie pomyslalam zeby ten fakt przytoczyc. Tu glownie miesza sie wszystko w plastikach, a podaje w ceramice. Jezeli ktos chce zrobic je wczesniej, nalezy pestke avocado "zakopac" w guacamole i wyciagnac przed samym podaniem-wtedy nie zczernieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrowy Re: aha i IP: *.proxy.aol.com 10.10.03, 23:23 Nikt kto ma problemy z cholesterolem nie jada awokado! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: avocado IP: *.honeywell.com 10.10.03, 17:37 Troche soli i troche Maggi w plynie, wyjadac prosto z lupiny. Teraz wkurze niektorych z was. Mam za domem olbrzymie drzewo avocado pod ktorym strach chodzic zima bo avocada spadaja na glowe. Co rano je zbieram i wyrzucam bo nikt juz nie moze na nie patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: avocado IP: *.toya.net.pl 10.10.03, 20:58 oj, wkurzyłaś, wkurzyłaś... pozdrawiam mimo wszystko, marnotrawczyni avocado Odpowiedz Link Zgłoś