afrozyna 08.09.08, 21:43 Kabaczki poznikały, więc chciałabym je przypomnieć. Poza leczo co można z nich zrobić. Jadłam kiedyś zupę kabaczkowa i kabaczki faszerowane mielonym mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zsa-zsa Re: Kabaczki 08.09.08, 23:40 Przepadam za kabaczkami w wersji bardzo klasycznej, wiec Ameryki tu nie odkryje. Kabaczka obieram, kroje w centrymetrowe (lub troche grubsze) plastry, wydlubuje mięki srodek, obtaczam w jaju i bulce i na patelnie az sie obsmaza na zloto. Do tego gesta, kwasna smietana z roztartym czosnkiem, sola i - wazne! - naprawde duza iloscia posiekanej natki pietruszki. Kiedys czytalam przepis, w ktorym kabaczka juz plastrach soli sie i czeka, az od tej soli troche zmieknie. Ja jednak zdecydowanie wole jedrniejsza wersje i smaze warzywo natychmiast po splasterkowaniu. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Kabaczki 09.09.08, 12:56 Curry z kabaczkow i risotto z kabaczkiem i rukola. Widzialam te przepisy w ostatnim magazynie M&S. Wklepie, jesli jestes zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
afrozyna Re: Kabaczki 09.09.08, 15:52 Jestem zainteresowana, bo zdobyłam po długich poszukiwaniach kilka kabaczków i chce je dobrze spożytkować :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re: Kabaczki 09.09.08, 16:00 He,he! Akurat wklepalam to curry na maila. :) Curry kabaczkowe, na 4 porcje: 1 lyzka oleju 1 lyzeczka swiezego imbiru (startego) 1 lyzeczka posiekanego czosnku pol lyzeczki posiekanej chili (pisza diablo, nie mam pojecia co to, pewnie czerwona) 1 lyzka pokrojonej szalotki 1 kabaczek, ok. 900g pokrojony w 2.5cm kostke 400ml mleka kokosowego 1 lyzeczka sosu rybnego sok z polowy limonki + 4 cwiartki limonki do serwowania 25g swiezej kolendry, posiekanej ryz jasminiowy Olej rozgrzac, usmazyc imbir, czosnek, szalotke i chili. Po minucie dodac kabaczek i smazyc na srednim ogniu ok. 4 minut. Dolac mleko kokosowe, zagotowac, przykryc i gotowac na malym ogniu ok. 25 minut. Sciagnac z ognia, dodac sos rybny, sok z limonki i kolendre. Serwowac z cwiartka limonki i ryzem. Niestety pochwalilam sie za szybko, ze mam przepis na to risotto. ;/ Przejrzalam przed chwila magazyn i tam jest zdjecie (cudne!) risotta, ale jako produktu do kupienia w sieci M&S. Nie mniej jednak mam zamiar sprobowac zrobic, improwizujac, bo przepadlam na widok samego zdjecia. :) Postapilabym tak: na masle i oliwie przesmazylabym kabaczek pokrojony w kostke opcjonalnie z drobno pokrojona szalotka, dorzucila ryzu i postapowala jak przy kazdym risotto. Pod koniec dodalabym pokruszona gorgonzole, doprawiala sola, pieprzem, posypala na talerzu drobo startym parmezanem i udekorowalabym listkami rukoli. Odpowiedz Link Zgłoś