IP: 62.233.163.* 21.10.03, 16:51
prosze bardzo o przepis na bogracz,najlepszy jaki w zyciu jedliscie...Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: BOGRACZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 16:53
      skopiuje Ci to co mam...ciekawa dyskusja dosc ( z grupy kulinarnej):

      BOGRACZ - Mieso (rozne) : Wirtualna Kuchnia Polska<- Bigos z papryki
      Lista potraw z grupy: Mięso (różne)
      Burrito ->



      Bogracz
      Potrawa węgierska.
      Przepis podaję niestety z pamięci, więc proszę po ewentualnym wykonaniu o
      wyniki.

      Składniki :
      - 0,5 kg ładnej poledwicy
      - 2 papryki (najlepiej czerwone)
      - 1 mała papryczka chili (może być suszona)
      - 1 duży pomidor
      - 2 ziemniaki
      - 2 cebule
      - 3 z±bki czosnku
      - olej, papryka słodka w proszku, kminek, sól b±dĽ Vegeta, pieprz
      - lane kluski

      Przygotowanie :
      Rozgrzewamy 2,3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojone czosnek i cebule. Jak już się
      lekko podsmaż± dodajemy duż± łyżkę sproszkowanej papryki. Trzeba wszystko
      razem
      dobrze zamieszać i zostawić na chwilę, ale niezbyt długo, żeby papryka nie
      zrobiła się gorzka.
      Kroimy mięsko w kostkę, dodajemy do reszty. Jak już będzie półmiekkie
      podlewamy
      niewielk± ilo¶ci± wody, znów chwilę zostawiamy.
      Następnie dodajemy pokrojone papryki, pomidora bez skórki i papryczkę chili w
      cało¶ci.
      W razie potrzeby znów podlewamy wod± i gotujemy to na małym ogniu ok. 10--15
      min.
      Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty. Dolewamy wody tak aby zakryła
      dodane ziemniaki, przyprawiamy Veget±, pieprzem i kminkiem.
      Na samym koncu kiedy już ziemniaki beda miękkie dodajemy lane kluski.
      Powinno być to wszystko razem gęste, ale je¶li takie nie wyjdzie można dodac
      trochę m±ki.
      1 porcja ok. 400 kalorii (około)

      Wersja bograczu, któr± jadłam na Węgrzech miała dodan± marchewkę i korzeń
      pietruszki, więc można po jednej pokrojonej w kosteczce dodać razem z papryk±.
      Życzę smacznego
      Barbara

      Kilka uwag.
      Pelna nazwa tej zupy, to bogracsgulyas, czyli po prostu gulasz z kociolka.
      Dawanie do tego poledwicy, to lekka przesada, a nawet blad. Gundel poleca
      lopatke lub kark. Mieso winno dawac z siebie duzo sosu i smaku w trakcie
      duszenia.
      Podstawowym tluszczem w kuchni wegierskiej jest smalec -- taki domowy
      wysmazony
      ze sloniny wieprzowej -- nie taki kupowany w kostkach. Tylko na takim smalcu
      wlasciwie podsmazyc mozna cebule na gulasz. Nigdy na oleju!
      Chili to raczej kuchnia meksykanska, nie wegierska.
      Czosnku nie smazymy z cebula -- latow go przypalic, a cebula winna byc
      usmazona
      na zloto. Dodajemy go z kminkiem.
      Zamiast lanych klusek, lepiej dac "Csipetke" - male kluseczki rwane palcami z
      dosc cienko walkowanego plastra ciasta z jaj i maki.
      Nie zageszcza sie gulaszu maka. Gestosc zupy pochodzi od cebuli i papryki.
      Nigdy, przenigdy do zadnej potrawy nie dajemy Vegety ani nic podobnego.
      Wladyslaw
      Olej zmienilam na smalec, a lopatke na poledwice, bo zle znosze tluszcz,
      Vegete
      dodaje bo lubie. Maki nie dodaje, ale robi to moja znajoma i wychodzi
      wspaniale.
      Co do reszty to orginalny przepis kucharza wegierskiego. Od niego go mam. Moze
      go zmodyfikowal po prostu. Nie wiem.
      Zreszta tak naprawde to moze za pierwszym razem jakos trzymam sie przepisu,
      pozniej po prostu nie moge sie powstrzymac zeby czegos nie zmienic.
      Pozdrawiam
      Barbara

      Olej to tez tluszcz. A tluszczem charakteystycznym dla kuchni wegierskiej jest
      smalec. Wlasciwie bogracsgulyas z oleem przestaje byc potrawa wegierska.
      Tluszcze sa jednym z podstawowych skladnikowdecydujacych o smaku potraw i ich
      zamiana zmienic moze calkowicie charakter potrawy. Ponadto -- jezeli olej, to
      jaki?
      Co do poledwicy -- rzeczywiscie wystepuje ona czasem w przepisach na gulasze,
      ale racze w takich "restauracyjnych" przepisach, w ktorych chodzi o sprawienie
      wrazenia na gosciach, ze gulasz to bardziej wyszukana i elegancka potrawa.
      Tradycyjna kuchnia wegierska zaleca jednak inne kawalki miesa -- takie, krore
      lepiej nadaja sie do duszenia. Gulasz lepszy, a poledwice tez mozna lepiej
      zuzyc.
      Make jako dodatek do gulaszu z kociolka znalazlem tylko w przepisach
      slowackich.
      Slowacka kuchnia jak wiadomo jest jak wiadomo pod silnym wplywem wegierskiej,
      ale nie jest to jednak ta sama kuchnia. Maka jest takze skladnikiem bardzo
      zmieniajacym charakter potrawy. Zreszta kucharz wegierki uzylby nie maki, lecz
      zasmazki na smalcu.
      Zmieniać oryginalne przepisy to bardzo dobra metoda i sam ja stosuje. Dlatego
      zawsze jak robie jakas nowa dla mnie potrawe, to starannie sprawdzam jakie sa
      na
      nia oryginalne przepisy. I jezeli z czasem zaczynam modyfikowac potrawe, to
      zawsze tak,zeby zachowac to, co w niej istotne. Dodawalem juz do gulaszu wino,
      przyprawialem go majerankiem i robilem z niezlym skutkiem inne eksperymenty,
      ale
      podstawa przepisu pozostwala zawsze taka sama. Zreszta gulsz najlepszy jest
      mozliwie prosty. Jezeli zaczniemy zmieniac podstawe przepisu, to owszem, tez
      moze wyjsc dobra rzecz, ale wtedy nie jest to juz ta sama potrawa. Jest np.
      taka
      potrawa babgulyas, ktora rozni sie od zwyklego bogracsgulyasu, tym, ze zamiast
      ziemniakow dodaje sie fasole. I oczywiscie mozna w niej zamiast smalcu uzyc
      oleju i dac chili zamiast ostrej papryki, ale wtedy bedzie to raczej
      przypominac
      chili con carne, a nie gulsz wegierski.

      Wegrzy uzywaja jednak do tego bardzo ostrej papryki tzw. wisniowej, o malych
      okraglyc strakach.
      I jeszcze jedno -- bogracsgulyas z marchewka i pietruszka, jaki jadlas to tzw.
      gulasz segedynski -- wg. terminologi wegierskiej, bo poza Wegrami gulaszem
      segedynskim nazywa sie gulasz z kwasna kapusta, czyli Csango gulyas.
      Wladyslaw

      MM

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka