kiwi1 30.10.03, 20:00 Czy ktos zna przepis i piecze? Chodzi mi o ten ciezki, wilgotny rodzaj nie amerykanska ciemna wersje pszennego chleba... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ursi Re: Domowy pumpernickel IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:06 Sama jestem ciekawa tego przepisu, bo nie sądziłam, że można go upiec domowym sposobem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Domowy pumpernickel IP: *.chello.pl 31.10.03, 12:23 NIE SPRAWDZAŁAM, TYLKO PRZEKLIKAŁAM z NETU KIEDYŚ (i na peeewno kiedys upiekę...). Może Wy sprawdzicie za (dla) mnie? ze strony www.wegekucharz.host.sk/pieczywo/014.html PUMPERNICKEL Składniki: 100 g drożdży, 1/2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżeczka miodu, 2 szkl. gorącej wody, 2 łyżki miodu, 2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału, 2 szkl. mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sproszkowanych ziaren kminku, 2 szkl. mąki Wykonanie: Drożdże, ciepłą wodę, 1 łyżeczkę miodu wymieszać i pozostawić na około 10 minut. 2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki miodu, 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki żytniej wymieszać w oddzielnym naczyniu i lekko rozbić, a następnie połączyć z miksturą drożdżową. Dodać pozostałe składniki, używając tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta. Ugniatać ręcznie przez około 10 minut. Włożyć do naoliwionej miski. Posmarować wierzch ciasta olejem. Nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Przedziurkować. Uformować 2 bochenki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: Domowy pumpernickel IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 15:05 Dziękuję za przepis. A czy z kupnem tej mąki z pełnego przemiału nie będzie problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
asiekok Re: Domowy pumpernickel 31.10.03, 15:47 poszukaj tej maki w hipermarketach, albo na polkach ze zdrowa zywnoscia, ewentualnie zawsze mozesz sie zapytac w pobliskiem piekarni, moze ci odsprzedadza troche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Domowy pumpernickel IP: *.chello.pl 31.10.03, 21:16 Gość portalu: ursi napisał(a): > Dziękuję za przepis. A czy z kupnem tej mąki z pełnego przemiału nie będzie > problemu? Prosze bardzo, może skorzystasz. Z mąką nie będzie problemu, o ile mieszkasz (bywasz) w dużym mieście. W sklepach ze zdrową żywnością (są takie też w niektórych małych miejscowościach, jak bodaj Iwonicz) jest kilka rodzajów pełnej mąki pszennej: razowa, orkiszowa, graham. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś