Dodaj do ulubionych

Domowy pumpernickel

30.10.03, 20:00
Czy ktos zna przepis i piecze? Chodzi mi o ten ciezki, wilgotny rodzaj nie
amerykanska ciemna wersje pszennego chleba...
Obserwuj wątek
    • Gość: ursi Re: Domowy pumpernickel IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 12:06
      Sama jestem ciekawa tego przepisu, bo nie sądziłam, że można go upiec domowym
      sposobem
      • Gość: bef Re: Domowy pumpernickel IP: *.chello.pl 31.10.03, 12:23
        NIE SPRAWDZAŁAM, TYLKO PRZEKLIKAŁAM z NETU KIEDYŚ (i na peeewno kiedys
        upiekę...). Może Wy sprawdzicie za (dla) mnie?

ze strony www.wegekucharz.host.sk/pieczywo/014.html
        PUMPERNICKEL
        Składniki:
        100 g drożdży,
        1/2 szkl. ciepłej wody,
        1 łyżeczka miodu,
        2 szkl. gorącej wody,
        2 łyżki miodu,
        2 szkl. mąki pszennej z pełnego przemiału,
        2 szkl. mąki żytniej,
        2 łyżeczki soli,
        2 łyżki oleju,
        2 łyżki sproszkowanych ziaren kminku,
        2 szkl. mąki
        Wykonanie:
        Drożdże, ciepłą wodę, 1 łyżeczkę miodu wymieszać i pozostawić na około 10
        minut. 2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki miodu, 2 szklanki mąki pszennej, 2
        szklanki mąki żytniej wymieszać w oddzielnym naczyniu i lekko rozbić, a
        następnie połączyć z miksturą drożdżową. Dodać pozostałe składniki, używając
        tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta. Ugniatać ręcznie przez około 10
        minut. Włożyć do naoliwionej miski. Posmarować wierzch ciasta olejem. Nakryć i
        pozostawić do wyrośnięcia. Przedziurkować. Uformować 2 bochenki, włożyć do
        wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
        200 stopni przez 60 minut.

• Gość: ursi Re: Domowy pumpernickel IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.03, 15:05
          Dziękuję za przepis. A czy z kupnem tej mąki z pełnego przemiału nie będzie
          problemu?
          • asiekok Re: Domowy pumpernickel 31.10.03, 15:47
            poszukaj tej maki w hipermarketach, albo na polkach ze zdrowa zywnoscia,
            ewentualnie zawsze mozesz sie zapytac w pobliskiem piekarni, moze ci
            odsprzedadza troche.
          • Gość: bef Re: Domowy pumpernickel IP: *.chello.pl 31.10.03, 21:16
            Gość portalu: ursi napisał(a):

> Dziękuję za przepis. A czy z kupnem tej mąki z pełnego przemiału nie będzie
            > problemu?

Prosze bardzo, może skorzystasz. Z mąką nie będzie problemu, o ile mieszkasz
            (bywasz) w dużym mieście. W sklepach ze zdrową żywnością (są takie też w
            niektórych małych miejscowościach, jak bodaj Iwonicz) jest kilka rodzajów
            pełnej mąki pszennej: razowa, orkiszowa, graham. Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka