Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 16.12.08, 15:38 Kochani, podrozujemy, przeprowadzamy sie, przyjmujemy zwyczaje meza, itp. zmianiamu zwyczaje. Co nietypowego znajdzie sie na Waszym wigilijnym stole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka_jedna_ewka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 16.12.08, 17:01 Wigilię w tym roku robi teściowa, a że mieszkamy razem poprosiła, żebym wymyśliła jakąś fajną nietypową potrawę. No i padło na sushi - spełniam zachciankę mojego męża:-)Chyba się nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.fbx.proxad.net 16.12.08, 18:34 :DDD Genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: mufinki grzybowe do zuoy; 16.12.08, 18:50 wiesz mozna wszystko robic, ale dlaczego mam sobie wspaniala potrawe czyms takim zmarnowac? kazdy kraj jest wspanialy,jak tam jestem, ale w domu chce swojej potrawy, dlaczego turek,grecjanik,chinczyk,wloski, nie przystosowuje sie polskiej kuchni, bo oni maja tradycje(smak)czego nam brakuje, ja uwielbiam ich potrawy, ale tylko raz sa wspaniale, ale w domu to cos innego, Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: mufinki grzybowe do zuoy; 16.12.08, 19:20 A ktoś Ci każe? Nie chcesz - nie rób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: mufinki grzybowe do zuoy; IP: *.fbx.proxad.net 17.12.08, 20:41 Dokladnie! To jest watek o... odrobinie szalenstwa na wigilijnym stole :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomy tatar z łososia, jak w Sopocie"u rybaków" IP: *.ols.vectranet.pl 25.12.08, 14:24 łososiowy tatar z piklami..mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: tatar z łososia, jak w Sopocie"u rybaków" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 19:04 pycha, u mnie też co roku to jest! -------- Kolęda niepoprawna politycznie;P jakleci.pl/Blog.aspx?id=25073 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.chello.pl 16.12.08, 23:03 Sałatka z ośmiornicy! Cała moja rodzina uwielbia :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasadowska77 Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 17.12.08, 09:56 Gość portalu: Karolina napisał(a): > Sałatka z ośmiornicy! Cała moja rodzina uwielbia :) A czy mogę prosić o przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.telecable.es 25.12.08, 14:52 u mnie tez osmiorica wlasnie sie gotuje, z gotowanymi ziemniakimi i smazonymi papryczkami, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 16.12.08, 23:55 Poniewaz nie jadamy karpia co roku przygotowujemy rybe morska przyrzadzona nietypowo. Przewaznie albo na sposob turecki z rodzynkami i suszonymi sliwkami, albo egzotycznie z bananami, imbirem i ananasem. Szwagierka robi sole nadziewana farszem z pieczarek i zapiekana w folii. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 17.12.08, 00:14 Sałatki jakieś - prawdopodobnie z jedna ciecierzycą (uzalezniona jestem) może galaretki z tuńczyka może coś z krewetkami zazwyczaj są ziemniaki pieczone w soli i mące, ale nie wiem czy to podpada pod kategorię "nietypowe" bezy :) jeszcze sama nie wiem ale coś muszę zrobić bo nie jadam ani karpia ani śledzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.spray.pl 17.12.08, 01:19 Pewnie dwa koty. Chyba że jednak kupię choinkę, wtedy będą na choince. Zapewne przewróconej. To pierwsze nasze wspólne święta i koty są młode, więc pełne energii, ale już bardzo duże i ciężkie - tak czy siak, będzie masakra. A z jedzenia - galareta z wędzonym węgorzem, szyjkami rakowymi i rukolą. Śledź ze śliwkami i czerwoną cebulą w occie winnym. Rybą "na ciepło" też nie będzie karp, ale jeszcze nie wiem, czym go zastąpię. Może zapiekanką z dorsza ze szpinakiem. Muszę pokopać w przepisach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.fbx.proxad.net 17.12.08, 20:39 Fajny post! Z radoscia wprosilabym sie na Twoja Wigilie! Ze wzgledu na koty i na menu! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 19.12.08, 15:42 Nobull, daj przepis na te sledzie ze sliwkami i cebula. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
wibracyjny Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 17.12.08, 08:36 Kiełbaski rybne. Z tym, że u nas to raczej norma wigilijna. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 17.12.08, 11:44 Nie wiem, czy to tak bardzo nietypowe. Spędzam Wigilię tylko z Moją Połówką, więc staram się, żeby było tak, żeby: - było raczej tradycyjnie, - obojgu nam smakowało, - się nie przepracować wiec żeby nie bawić się w lepienie uszek planuję muszle nadziewane pieczarkami i zapiekane pod serem żółtym. A barszcz będzie z koncentratu (na wywarze warzywnym). Sałatka jarzynowa będzie bez majonezu (bo ja wolę tylko z olejem, z majonezem będzie druga sałatka) i prosba do Jacka o przepis na te mufiny z grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
azonka1 kiełbaski rybne 17.12.08, 12:04 Bardzo poproszę o informację jak zrobić. Wszyscy kochamy ryby ale takiej potrawy nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kiełbaski rybne 17.12.08, 12:17 azonka1 napisała: > Bardzo poproszę o informację jak zrobić. Wszyscy kochamy ryby ale > takiej potrawy nie znam. juz podalam kiedys mozesz zobaczyc jak ja robia, w tym clip jest przepis, www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okrasa/wideo/ryby-z- biebrzy Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kiełbaski rybne 17.12.08, 12:27 jak nie diala to podaj dalej sama chodzi dodatkowo tylko o slowo biebrzy na koncu, Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 17.12.08, 20:46 nietypowo to ja mogę śledzia zrobic - tak jak nie jadam na codzien, czyli rolmopsy, albo pod pierzynką reszta = tradycyjnie, bo w tym caly urok, przynajmniej dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 12:15 Zrobie rybe w japonskiej panierce panko. To tez jest suche pieczywo, ale tak wysuszone, ze panierka chlonie znacznie mniej tluszczu i jest wyjatkowo chrupiaca. Panieruje sie dokladnie tak samo jak tarta bulka. Czyli bedzie tradycja w doskonalszej wersji. Z doswiadczenia wiem ze biesiadnicy beda zachwyceni, ale sie nie zorientuja na czym polega tajemnica ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 12:26 A czy ta panierka ma jakis smak 'japonski' czy tylko te nadzwyczajna konsystencje? Jade dzis do kuchni swiata i moglabym ja kupic z ciekawosci, ale bym sie chciala dowiedziec wiecej. A daloby sie z niej zrobic warzywna tempure czy cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 14:39 Wlasnie to jest najfajniejsze ze smkuje jak jakas super panierka, cakowicie europejska :)) Nic japonskiego ani azjatyckiego w niej sie nie wyczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 14:41 Ok, sprobuje nabyc i zdam relacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 14:43 Doczytalam jeszcze, ze pytasz o tempure: to nie jest tempura, to panierka jak do kotleta. Mysle jednak, ze daloby sie obtoczyc warzywa tak jak bulka tarta. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 16:00 Słyszałam, że panko to po prostu bułka tarta, ale zmielona bez skórek. Stąd ta delikatność. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 12:25 Nie wiem czy to jest typowe cczy nietypowe, ale u nas jest taka tradycja na suszone jablka i kompot z tych jablek, pochodze z najzimniejszego regionu Polski i u nas w domu zawsze byla taka tradycja nie wiem jak jest w innych czesciach Polski Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 18.12.08, 16:04 Na święta wyjeżdżam, a w "gościach" na stole wigilijnym oprócz tradycyjnych potraw będą naleśniki z pieczarkami oraz tortellini w sosie:) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria rozne panierki - przepisy 18.12.08, 18:00 Podaje kilka niecodziennych do panierowania ryb, mies, drobiu i jarzyn. 1/ z suszonymi grzybami: 120 g tartej bulki + 40 g suszonych i zmiksowanych grzybow. 2/ z kminkiem: 120g tartej bulki + 2 lyzki kminku. 3/ egzotyczna: 60 g wiorkow kokosowych + 60 g grubo zmiksowanych orzeszkow + po jednej lyzeczce curry, kurkumy i imbiru. 4/ wedzona: 150 g chudego wedzonego boczku podpieczonego na suchej patelni i zmiksowanego + 60 g tartej bulki. 5/ z ziolami prowansalskimi: 120g tartej bulki + 30 g ziol. 6/ mediolanska: 120g tartej bulki + 30 g tartego parmezanu. 7/ z pieprzem: 120 g tartej bulki + po 1 lyzce grubo zmiksowanego czarnego i rozowego pieprzu. 8/ z sezamem: 120 g zmiksowanego suszonego razowego chleba + 3 lyzki uprazonego na suchej patelni sezamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: rozne panierki - przepisy IP: *.fbx.proxad.net 19.12.08, 13:29 Bardzo fajne pomysly, nie tylko na Swieta! Dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
nighthrill Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 19.12.08, 19:49 U mnie o tyle nietypowo, że jesteśmy ścisłymi wegetarianami, czyli na stole wigilijnym nie będzie ryb, a całe święta obędziemy się bez nich i bez potraw mięsnych. Zamiast tego szykuję : -tofu po grecku ( wigilia) -zupę migdałową (wigilia) -pasztet z czerwonej soczewicy ( święta) Reszta jak u każdego - pierogi z kapustą, kapusta z grochem, ziemniaki, zupa grzybowa, makaron z makiem, keks, bouche de noel itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.12.08, 06:37 Jak bylam mala to nie znosilam ryb i salatki jarzynowej wiec na stole wigilijnym jedna z potraw byl zwykly bialy ser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.fbx.proxad.net 21.12.08, 16:43 Z czym go jadlas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.12.08, 08:30 No "normalnie" z chlebem posmarowanym maslem.Zawsze jadlam kanapki z bialym serem w wigilie i jakos to za kazdym razem wszystkich wyprowadzalo z rownowagi he he.Ale pierogi jadlam i ciasto drozdzowe na deser. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 21.12.08, 16:52 Tamales i smażona fasola :-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 21.12.08, 17:16 ludzie-poszaleliście? wigilia to taka prawdziwie polska tradycja.chyba nigdzie na swiecie tak nie jest obchodzona.więc na jaką jasną cholerę mieszac do tego japońskie, indyjskie czy amerykanskie wynalazki. naturalnie św. mikołaj-też jakiś coca-colowy krasnoludek? smutne- opłatek też może byc z chińsko-australijsko-japońsko-amerykańskimi wynalazkami.?? będzie tak oryginalnie, nietypowo, i nowocześnie. ale bawcie się jak chcecie. a jak nie chcecie to się nie bawcie. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 21.12.08, 18:01 Spędzam Wigilię z panem z Meksyku. Dlatego jest mieszana. Gdybym miała Wigilię w czysto polskim towarzystwie, nie wprowadzałabym tego typu innowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.fbx.proxad.net 22.12.08, 01:09 Czemu sie unosisz Billy.the.kid????! Wigila istinieje w wielu panstwach, polska jest tylko jedna z wielu. Szkoda, ze o tym nie wiedziales. Przywiazanie do tradycji jest OK, ale biczowanie (slowem) kogos za to ze chce cos zmienic kojarzy mi sie pewnym radiem i ojcem- dyrektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 21.12.08, 17:09 Nie będzie "stołu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha a pamietacie wigilie wg kurta schellera? :) IP: *.aster.pl 21.12.08, 17:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18289033&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 23:47 Jasne uwielbiam eksperymentować. -- Potrawy Świąteczno wigilijne Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 22.12.08, 15:22 u nas napewno, na obiad zupa z soczewicy na wedzace? a o 18;00 karp z ziemniakami i kapusta czerwona, pisalam i znam tradycje,co nie znaczy ze robie, i to jest wlasnie nietypowe, tego dnia nie ma u nas nic innego, Zycze wesolych swiat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anya jaja z jajami IP: *.acn.waw.pl 25.12.08, 14:53 Czyli jaja z kawiorem ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s IP: 84.77.11.* 25.12.08, 15:03 Gulas: img404.imageshack.us/img404/3594/1001143rq5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3xm U mnie był żurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 16:05 Taki prawdziwy, z kiełbasą. Chrzanić tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
exotique Re: Co nietypowiego bedzie na Waszym wigilijnym s 26.12.08, 11:19 u tesciowej- gulasz z sarny, marynowany przez tydzien w czerwonym winie. My robimy tatar z czerwonego tunczyka, ktory uwielbiam za smak i prostote wykonania- wlasnie ide go szykowac :) zreszta tutaj nie ma tradycji bezmiesnej- na wigilie podaje sie gesia lub kacza watrobke, muszle swietego jakuba. 2 lata temu zrobilam sole w sosie chrzanowo czekoladowym. Polaczenie moze wydawac sie dziwne, ale wszystkim smakowalo. Odpowiedz Link Zgłoś