mwookash 12.01.09, 12:54 gdzie szukać w centrum Warszawy i czy w ogóle jest szansa znaleźć? Z góry dziękuję za wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 12.01.09, 13:01 a zielarskich nie ma? Herbapolach i różnych takich? ja bym zajrzała, tam cuda miewają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 12.01.09, 13:50 Też myślę, że w zielarskim dostaniesz na bank. Nie wiem, jak w centrum, ale na górze w Elei na Braniweskiego jest dośc dobrze zaopatrzony sklep zielarski. Zreszta na pewno znajdziesz jakiś w centrum, poszperaj w googlu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 12.01.09, 23:37 Herbapol Trading" Sp. z o.o. Aders biura - ul.Parandowskiego 37 tel.:33 02 35 "Herbapol Trading" Sp. z o.o. Adres sklepu nr 2 ul. Krakowskie Przedmieście 1 tel.: 826 65 95 "Herbapol Trading" Sp. z o.o. Adres sklepu nr 3 "Ziołowy" ul. Marszałkowska 28 tel.:621 31 38 "Herbapol Trading' Sp. z o.o. Adres sklepu nr 5 "Zielarski" ul. Rembielińska 12 tel.:674 8847 "Herbapol Trading' Sp. z o.o. adres - "Wzorcowy Sklep Zielarski" ul. Złota 3 826 29 72 "Herbapol Trading" Sp. z o.o. Adres: "Wzorcowy Sklep Zielarski" ul. Meander 2a tel.: 64840 18 Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 12.01.09, 23:40 i jeszcze: www.bonimed.pl/ziola_leki-gdzie_kupic.html masz kolo siebie w Hali Mirowskiej - zobacz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 12.01.09, 23:46 Dary Natury równiez sprzedają weijdź na ich stronę: www.darynatury.pl/A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.01.09, 13:08 Witam,nie dostałam jesienią świeżej tarniny, czy z suszonej też można zrobić nalewkę? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 13.01.09, 18:13 Gość portalu: majala napisał(a): > Witam,nie dostałam jesienią świeżej tarniny, czy z suszonej też można zrobić nalewkę? Jest nawet lepsza moim zdaniem; w ogole nalewki ze suszonych owocow są trochę inne - robilem takowe zpigwy, pigwowca, tarniny, głogu, fig, zurawiny, gruszek sliwek itp. a trejos devinerios z suszonych ziół jest wprost rewelacyjna! spróbuj a sie przekonasz :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.01.09, 18:38 Dzięki, to teraz szukam suszonej tarniny. Jak znajdę, to na pewno zrobię. Ale jak przeliczać ilości świeżej na suszoną? Mam przepis (sprawdzony, pyszna) ze świeżych owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Sklep na Krakowskim nie istnieje od chyba 6 lat 14.01.09, 17:29 więc nie jestem pewien czy reszta adresów jest aktualna Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Hala Mirowska - nigdzie tam nie ma 14.01.09, 17:30 większość nawet nie wie co to tarnina. Jedna pani mi nawet próbowała węgierki wcisnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Hala Mirowska - nigdzie tam nie ma 14.01.09, 17:40 mwookash napisał: > większość nawet nie wie co to tarnina. Jedna pani mi nawet próbowała węgierki wcisnąć... Przebacz- chciałem dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Hala Mirowska - nigdzie tam nie ma IP: *.rzeszow.mm.pl 16.01.09, 22:39 A ja kupiłam suszoną tarninę. Podaj mi, proszę qubraqu, przepis wg którego zrobić z niej nalewkę. Jest w porcjach po 50g - jak przeliczyć ilość świeżej na suszoną? 10:1? A dalej tak jak ze świeżej czy inaczej? Tyś znawca znamienity, ja się dopiero uczę. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Hala Mirowska - nigdzie tam nie ma 18.01.09, 20:16 Gość portalu: majala napisał(a): > A ja kupiłam suszoną tarninę. Podaj mi, proszę qubraqu, przepis wg > którego zrobić z niej nalewkę. Weź np. słój litrowy nasyp na dno do 1/5 wysokości sloja tę suchą tarninę i zalej okowitą mniej więcej 70-%-ową (pół litra spirytusu plus pół litra "żyta") (lej spiryt do wódy a nie odwrotnie...) zakręc twistem i zostaw na dluuuugi czas (3 miesiące pół roku rok...) po którym zlej nalew do butelki a owoce zasyp cukrem no nie wiecej niz 1/4 kilo, powstanie syrop ponalewkowy ktorym potem dosmakujesz nalewkę w zaleznosci od swojego smaku - możesz jeszcze dodac ciuteczke esencji waniliowo-cynamonowo-goździkowej no i co tam Ci jeszcze przyjdzie do główki! oczywiscie caly czas probujac efekt smakowy; nalewka bedzie b mocna - mozesz ja rozcienczac wodką albo pic taka jaka Ci wyjdzie- jest PRZEPYSZNA! > Tyś znawca znamienity, ja się dopiero uczę. ależ skąd...ja sie po prostu bawię...ot i cala moja "mądrość"... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? 16.01.09, 22:58 Ja w grudniu kupowałem świeżą na bazarku na Włościańskiej na dolnym placu. Facet miał w sezonie wiele różnych innych "nietypowych" owoców. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Suszona tarnina - gdzie w Warszawie? IP: *.rzeszow.mm.pl 18.01.09, 19:05 Zapomniałam dopisać - gdzie w Warszawie kupić suszoną tarninę, niestety nie wiem. Kupiłam w Rzeszowie, w "Zielarni pod szyszką" przy al.Krzyżanowskiego. Opakowania po 50 g, cena 3,40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś