kuka9 08.11.03, 00:23 Witam! Jestem w ciązy i lekarz kazał mi wyrzucić z jedzenia sól. No i co ja mam jeść. Wszystko gotować bez soli czy może dodawać coś innego do smaku. Macie jakieś pomysły/ Pozdrawiam Kuka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: bez soli....? IP: *.wsp.czest.pl 08.11.03, 11:08 uważam,że jedzonko bez soli jest też smaczne, trzeba się tylko przyzwyczaić. Swego czasu moja koleżanka chorująca na nerki miała dietę bezsolną, po prostu wyrzuciła ją z jadłospisu- oczywiście tam, gdzie jest to możliwe, bo przecież produkty kupowane typu chleb,makaron itd. i tak mają w sobie sól. ja kiedyś również nie dosalałam pomidorów, jajek itd- używałam za to bazylii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: bez soli....? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 08.11.03, 11:41 kuka9 napisała: > Witam! > Jestem w ciązy i lekarz kazał mi wyrzucić z jedzenia sól. No i co ja mam jeść. > Wszystko gotować bez soli czy może dodawać coś innego do smaku. > Macie jakieś pomysły/ > Pozdrawiam > Kuka A czy powedzial dlaczego??? A moze by tak druga opinie - wiesz jak to jest z tymi lekarzami, dzis mowia zae maslo szkodzi, jutro, ze olej, po jutrze, ze margaryna... zapytaj jaki jest tego powod (nadmiar sodu jest szkodliwy - ale jak ze wszystkim chodzi o pewna rownowage) Ps. znam pomarszczone ledwo lapiace oddech 35-latki, ktre przejely sie zbytnio takimi poradami lakarza nie dociekajac zrodel decyzji znam taez 65-cio latka ,ktory- nie zartuje- nie wyglada nawet na 45- a wtranzala przyprawy lacznie z sola tonami. Nie bierz niczego ns slowo, pytaj, w koncu to twoje cialo i twoje zdrowie, i to ty podejmowac powinnas decyzje (lekarz najwyzej zalecic moze)po otrzymaniu kompetentnej(iprzystepnej w formie) informacji od lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: bez soli....? IP: *.upc-g.chello.nl 08.11.03, 11:47 Sol zatrzymuje wode w organizmie. Ja w ciazy nie bylam , ale wiem, ze kobietom ciezarnym nogi puchna itd. moze to powod.Wiec ograniczenie soli jest racjonalne. A sol mozna wyeliminowac. Kiedys bylam na diece bezsolnej jakis czas.Tez na poczatku nie wyobrazalam sobie np ryby bez soli.Ale po dodaniu przypraw, czosnku, smak byl calkiem ok. Mozna sie przyzwyczaic. Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: bez soli....? 08.11.03, 14:06 Witam! Właśnie z powodu puchnięcia nóg mam zakaz solenia. A puchną mi niestety bardzo co jest uciążliwe. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: bez soli....? 08.11.03, 15:02 Ograniczenie przyjmowania jonu sodowego, bo to on jest sprawcą opuchnietych nóg, jest bardzo ważne. Jeśli nie możesz całkiem wyeliminowac soli z pozywienia, to kup "sól" zawierającą oprócz chlorku sodu także chlorek POTASU. Efekt smakowy jest taki sam, a dostarczysz mniej jonu sodowego do organizmu. Tej mieszanej soli oczywiście też mniej uzywaj. Życzę zdrowia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Re: bez soli....? 08.11.03, 15:15 Moja droga, oczywiście spytaj lekarza, dlaczego, ale tak czy siak, radzę, stosuj się do jego zaleceń. To ważne, żeby nie doszło do tzw. zatrucia ciążowego. Wykluczenie soli z pożywienia nie jest trudne. Ja solę b. mało (zauważyłam, że często solenie to nawyk), chociaż nie mamy żadnych wskazań zdrowotnych ku temu. Nikomu z rodziny (mąż, dwóch synów) to nie przeszkadza, choć np. moja mama nieraz sobie coś dosala. Gotując stosuję wiele ziół, one dają smak, a i różne sosy (np. sojowy; uważaj, ma sól, jeżeli więc lekarz ci jej zabrania, stopsuj oszczędnie). Ponadto w wielu gotowych produktach, bez których nie sposób się jednak obejść (choć staram się używać jak najwięcej nie przetworzonych), jest naprawdę wiele soli (nawet w chlebie). Muszę ci powiedzieć, że teraz nie solimy ani ja (kucharka), ani moja rodzina (spożywający) nawet frytek czy befsztyka (wystarczy do niego pieprz), może to z lenistwa (???), na pewno nie z żadnego "nawiedzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: bez soli....? 08.11.03, 18:05 Wedrowscze wyjelas mi to z ustow. jednz rzecz jest wazna solic po ugotowaniu. sol potasowa traci na swolej slonosci. osobiscie uzywam tej z wieliczki, ktora jest mieszanka. tak od serca dodam, ze nie nalezy spozywac wiecej soli niz 5 g na dzien. jezeli uzywalas wiecej soli wystarczy obnizyc spozycie. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: bez soli....? 08.11.03, 18:07 jeszcze dodam, ze ktos byl na necie tak genialny i przeslal link do bardzo ksztalcacego, angielskiego artykulu o soli Odpowiedz Link Zgłoś