Dodaj do ulubionych

mazurek bez pieczenia

27.03.09, 13:11
Potrzebuje przepis ma mazurka bez pieczenia (na waflach albo
herbatnikach krakersach czy biszkoptach) niestety pieczony mi nie
wychodzi. Przejżałam poprezdnie wątki dotyczące mazurków i takiego
nie znalazłam. Chyba że macie przepi na taki bardzo szybki i mazło
robotny.
Obserwuj wątek
    • ewajer Re: mazurek bez pieczenia 27.03.09, 18:48
      z wafli możesz zrobić mazurek kajmakowy. Przełożyć wafle masą kajmakową, przycisnąć, całość polać dowolną polewą i ozdobić. Moja mama czasem taki robiła.
      Ja czasem robię sernik na zimno na spodzie z herbatników, biszkoptów i stopionego masła. Taki spod po zastygnięciu jest dość chrupki i twardy Myślę że spokojnie można użyć tego spodu do mazurków i wyłożyć odpowiednią formę z rantem, a potem uzupełnić polewą lub innym lukrem. Choć tej ostatniej opcji nie próbowałam.
    • lirio Re: mazurek bez pieczenia 30.03.09, 16:54
      Gotowy spód biszkoptowy nasączyć rumem, polać fantazyjnie polewą z białej
      czekolady, posypać wiórkami lekko uprażonymi na patelni, na ciekłej jeszcze
      czekoladzie ułożyć kilka kwiatków z migdałów - rodzynek robi za środek, migdały
      za płatki, można dodać akcenty ze skórki kandyzowanej.
      Polewa: 2 czekolady białe rozpuścić na parze, dodać śmietany 100ml kremówki,
      wytrzepać trzepaczką na jednolitą masę i ewentualnie sok z połowy cytryny.

Mazurek drugi - goście podchodzili jak pies jeża - zeżarli cały w chwilę.
      Warstwa krakersów (tak, krakersów), bita śmietana z żelatyną albo gotowym
      utrwalaczem - śmientanfix, ale bez cukru, polałam masą kajmakową z mleka z
      puszki (takie kreski, zygzaczki), na to ułożyłam ładne małe ciastka maślane (ze
      sklepu na wagę) jako ozdobę - nie gęsto, ułożyłam małe gwiazdki z gorzkiej
      czekolady i płatki migdałowe. Zamiast śmietany można użyć gotowej masy do
      karpatki, tylko wtedy ostrożnie z masą kajmakową, żeby nie było masakrycznie
      słodkie.

Możesz pokombinować z tego ciasta:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55077835.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka