Dodaj do ulubionych

Kolacja dla znajomych- pomysly

28.11.03, 11:30
Chcemy sie spotkac, napic winka, no i pomyslalam, ze fajnie by bylo cos
zrobic dobrego do jedzenia, macie jakies pomysly na proste, szybkie dania
oprocz makaronu?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 11:52
      zawsze to podaje;_) Ale do winka to jest dobre: kawal indyka posmazasz,
      podlewasz troszke woda. Osobno robisz duzo sosu serowego. Dodajesz do indyka,
      poddusisz. Natka. Sos serowy (troche sosu osobno), indyk w sosie, bagietki do
      amczania w sosie ...
      • kasienka80 sos 28.11.03, 13:39
        A jaki jest przepis na sos serowy?
        • Gość: kaska Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 13:43
          podgrzewasz smietane (dosc tlusta, zeby sie nie sciela), wrzucasz pokruszony
          ser plesniowy i mieszasz, podgrzewajac.
          • kasienka80 Re: sos 28.11.03, 13:48
            A moge zrobic to ze zwyklym zoltym serem tez? bo ja za Roqueforem nie
            przepadam, a przypuszczam, ze o ten ser ci chodzi
            • Gość: noida Re: sos IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 13:51
              Do sosu serowego może być też Brie albo Camembert, tylko obrany ze skórki.
            • Gość: kaska Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:31
              plesniowych jest duzo, mozesz dac zwykly ale sos moze byc mdly...
      • Gość: noida Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 13:49
        Genialnym pomysłem jest founde, ale nie wiem, czy posiadasz w domu odpowiedni
        sprzęt, niezbędny do jego wykonania.
        Poza tym pizza jest zupełnie dobrym pomysłem, taka domowej roboty,
        ewentualnie "pizzetki" jak ja to nazywam, czyli na cieście francuskim, które
        kupujesz w sklepie, układasz ser żółty, szynkę, pieczaki, pomidory i co ci
        jeszcze przyjdzie do głowy i zapiekasz to w piekarniku.
        Tortille z mięskiem to raczej pasują do piwa...
        Hmm... ewentualnie różne sosy (tzw. dipy)- czosnkowy, majerankowy, ostry,
        chrzanowy a do tego pokrojone w słupki marchewki, biała rzodkiew, ogórek, a
        nawet ordynarne chipsy i paluszki tez mogą być, chociaż to raczej nie
        wystarczy za całą kolację, ale jest bardzo dobrą przekąską.

A, przypomniał mi się jeszcze jeden przepis bardzo prosty w wykonaniu:
        Kupujesz filety z pstrąga (lub innej ryby), nacierasz je czosnkiem, solą,
        pieprzem i cytryną, ewentualnie posypujesz rozmarynem. Rozgrzewasz piekarnik,
        blachę smarujesz oliwą, układasz na niej filety i pieczesz w temperaturze 200
        stopni ok. 20 minut.
        Do tego podajesz miskę sałaty z oliwą lub sałatki greckiej, bagietki albo
        frytki i gotowe. Pycha!
        • Gość: Pichciarz Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 19:09
          Coś plackowo-omletowego z dodatkami jarzynowymi i mięsnymi lub wędlinowymi.
          Taka pseudo-pizza sycylijska.
          Ale i parówki, grzyby, kiełbasa, coś jeszcze owinięte w cieście i pieczone.
          Wpisz "kolacje" w wyszukiwarce(także tej forumowej) i zobacz co się ujawni.
    • Gość: P. Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 03:51
      Znalazełem więcej:
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=7
      • Gość: P. Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 04:00
        I jeszcze:
        www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka