ariel23 28.11.03, 11:30 Chcemy sie spotkac, napic winka, no i pomyslalam, ze fajnie by bylo cos zrobic dobrego do jedzenia, macie jakies pomysly na proste, szybkie dania oprocz makaronu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 11:52 zawsze to podaje;_) Ale do winka to jest dobre: kawal indyka posmazasz, podlewasz troszke woda. Osobno robisz duzo sosu serowego. Dodajesz do indyka, poddusisz. Natka. Sos serowy (troche sosu osobno), indyk w sosie, bagietki do amczania w sosie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 13:43 podgrzewasz smietane (dosc tlusta, zeby sie nie sciela), wrzucasz pokruszony ser plesniowy i mieszasz, podgrzewajac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: sos 28.11.03, 13:48 A moge zrobic to ze zwyklym zoltym serem tez? bo ja za Roqueforem nie przepadam, a przypuszczam, ze o ten ser ci chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: sos IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 13:51 Do sosu serowego może być też Brie albo Camembert, tylko obrany ze skórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:31 plesniowych jest duzo, mozesz dac zwykly ale sos moze byc mdly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 13:49 Genialnym pomysłem jest founde, ale nie wiem, czy posiadasz w domu odpowiedni sprzęt, niezbędny do jego wykonania. Poza tym pizza jest zupełnie dobrym pomysłem, taka domowej roboty, ewentualnie "pizzetki" jak ja to nazywam, czyli na cieście francuskim, które kupujesz w sklepie, układasz ser żółty, szynkę, pieczaki, pomidory i co ci jeszcze przyjdzie do głowy i zapiekasz to w piekarniku. Tortille z mięskiem to raczej pasują do piwa... Hmm... ewentualnie różne sosy (tzw. dipy)- czosnkowy, majerankowy, ostry, chrzanowy a do tego pokrojone w słupki marchewki, biała rzodkiew, ogórek, a nawet ordynarne chipsy i paluszki tez mogą być, chociaż to raczej nie wystarczy za całą kolację, ale jest bardzo dobrą przekąską. A, przypomniał mi się jeszcze jeden przepis bardzo prosty w wykonaniu: Kupujesz filety z pstrąga (lub innej ryby), nacierasz je czosnkiem, solą, pieprzem i cytryną, ewentualnie posypujesz rozmarynem. Rozgrzewasz piekarnik, blachę smarujesz oliwą, układasz na niej filety i pieczesz w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Do tego podajesz miskę sałaty z oliwą lub sałatki greckiej, bagietki albo frytki i gotowe. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 19:09 Coś plackowo-omletowego z dodatkami jarzynowymi i mięsnymi lub wędlinowymi. Taka pseudo-pizza sycylijska. Ale i parówki, grzyby, kiełbasa, coś jeszcze owinięte w cieście i pieczone. Wpisz "kolacje" w wyszukiwarce(także tej forumowej) i zobacz co się ujawni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 03:51 Znalazełem więcej: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Kolacja dla znajomych- pomysly IP: *.proxy.aol.com 29.11.03, 04:00 I jeszcze: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=23 Odpowiedz Link Zgłoś