Gość: renia IP: *.chello.pl 08.04.09, 21:41 macie jakiś sposób na pozbycie się goryczy z ogórków? właśnie kupiłam świeżego ogórka i niestety jest gorzki...:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f kiedys byly gorzkie baklazany, zanim nie 08.04.09, 21:51 pomajstrowano im w genach. Moze zastosuj sposb solenia. Pokrojonego posyp sola, wymieszaj i odstaw, potem (po 15-20 minutach) odlej i przeplucz w zimej wodzie. Moze oddadza goryczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: kiedys byly gorzkie baklazany, zanim nie IP: *.chello.pl 08.04.09, 21:55 już się bałam że każesz mi pomajstrować w ogórkowych genach ;) Myślałam o tym żeby go potraktować solą jak bakłażana, ale taki potraktowany solą ogórek robi się "szmatławy" a tego nie znoszę:( ale pewnie innego sposobu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: kiedys byly gorzkie baklazany, zanim nie 08.04.09, 21:58 stara ludowa madrosc mowi ze ogorka nalezy obierac od czubka w strone "lodyzki", czasem koniec przy lodyzce bywa gorzki i te goryczke rozprowadza sie przy obieraniu. a moze na odwrot? jesli tak, to niech mnie ktos poprawi, niestety jedyna znana mi wiarygodna w tej kwestii osoba juz spi. ogorek tez czasem bywa po prostu jak ja to nazywam sparcialy, ale wtedy na ogol jest raczej cierpki, a nie gorzki. wybieraj raczej male i waskie sztuki, macaj czy sa zwarte, jedrne, twarde (rowniez na koncach), mi sie na ogol udaje w ten sposob wybierac udane ogorki. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: kiedys byly gorzkie baklazany, zanim nie 08.04.09, 22:07 Dobrze mówisz. Gorzki bywa czasem koniec od strony ogonka, a cały ogórek bardzo rzadko. I obierając od strony ogonka można podobno zawlec tę gorycz na cały ogórek. Trzeba więc pociągać nożem w stronę ogonka, a nie w przeciwną. Warto po obraniu spróbować, jaki jest smak od tej "ogonkowej" strony. Jeżeli jest gorzki, to zwykle wystarcza odciąć niewielki kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f moze jeszcze - jesli to ze skorki 08.04.09, 22:07 goryczka, wez na rece sok z cytryny i wyczysc obranego ogora.... jakkolwiek by to brzmialo:-)))) Moze pomoze, zeby nie byl szmaciany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: moze jeszcze - jesli to ze skorki IP: *.chello.pl 08.04.09, 22:21 a na to nie wpadłam, że goryczka może być ze skórki... zaraz spróbuję go obrać wg powyższych wskazówek, zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: kiedys byly gorzkie baklazany, zanim nie IP: *.chello.pl 08.04.09, 22:15 hmm... ale ja go nie obierałam, bo generalnie ogórki jadam zawsze nie obrane. Mniejsza o tego ogórka, najwyżej wyląduje niestety w śmieciach, ale tak mnie zastanowiło właśnie, bo nie pierwszy raz mi się trafił taki ogórek, czy da się takiego jakoś odratować. Chociażby z tym soleniem, pominąwszy to, że straci swoją jędrność, czy to zadziała tak jak w przypadku bakłażana? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Reniu - ogorek moze byc przejrzaly i gorzki od 08.04.09, 22:19 pestek - trzeba je wybrac. To powinno pomoc. Moze byc gorzki od skorki = wtedy umycie lub sok powinny pomoc. Moze byc gorzki nie wiem czemu - wtedy solenie powinno pomoc. Przyznam, ze od 20 lat nie spotkalem gozrkiego ogorka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Reniu - ogorek moze byc przejrzaly i gorzki o IP: *.chello.pl 08.04.09, 22:31 bo widocznie ja wykupuję wszystkie gorzkie ogórki dostępne na rynku ;))) bo mnie się już nie raz zdarzyło kupić taki egzemplarz. Nieważne..., obrałam, pestki wybrałam, nadal jest gorzki. W sumie niewiele z niego zostało, poza goryczką... Cytryny nie mam pod ręką, a tak go już zmasakrowałam że z soleniem sobie odpuszczę, bo i tak go juz nie zjem. Zadowolę się zmutowanymi rzodkiewkami;) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f :-))) widocznie nie czas dla Ciebie na ogorka... 08.04.09, 22:40 Goryczkę wyrzuć, i kup ogorka w innym miejscu jutro:-) Slodkich rzodkiewek zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: :-))) widocznie nie czas dla Ciebie na ogorka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 22:49 nie wiem czy w ogórkach sól usuwa goryczkę,ale wiem jak usunąć zwiotczenie ogórka po zasoleniu. Po prostu trzeba wymoczyc go pod zimną bieżącą woda.Mizerii z ogórków nie wekuję tylko solę(podobnie jak grzyby,koperek,zieloną pietruszkę)Kopru i pietruszki nie odsalam tylko otrzepuje z soli i dodaję do potraw przed ich soleniem.Grzyby i ogórki odsalam pod bieżącą wodą na durszlaku. Normalnie po pół roku leżenia w grubej soli plasterkowane ogórki są pozółcone i kapciowate. Podczas odsalania robią się pięknie seledynowe,pachnące i nie mają grama soli,a jędrne sa tak jak w momencie ich zasalania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: :-))) widocznie nie czas dla Ciebie na ogorka IP: *.chello.pl 08.04.09, 22:59 ooo... no właśnie, sól powoduje że ogórek pozbywa się wody i robi się "sklapciały", tak się zastanawiałam czy namoczenie go później w wodzie spowoduje że wchłonie wodę i znów będzie jędrny. Wynika z tego, że tak. Jak następnym razem trafię na taki egzemplarz to spróbuję go jednak z własnej ciekawości zasolić, zobaczymy czy straci goryczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...albo.nie... Re: :-))) widocznie nie czas dla Ciebie na ogorka IP: *.lupro.net 09.04.09, 06:59 reniu Dobrze poradziła Ci "horpyna4". Wystarczy odcinać po plasterku gorzką końcówkę - tę od ogonka, próbować do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: :-))) widocznie nie czas dla Ciebie na ogorka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.09, 08:44 Hmmm, a spotkał się ktoś z taką metodą pozbywania się goryczy, żeby odciąć końcówkę ogórka i pocierać o siebie przez chwilę aż do pojawienia się takiej białej "piany". U mnie zawsze się tak robiło... raz działa, raz nie - to tak jak z prognozą pogody: będzie słońce, albo i nie :) Odpowiedz Link Zgłoś