maniek_ok Re: Deweloperzy wołają: SOS 27.11.08, 08:57 Wczesniej tego rzeczywiscie nie zauwazalem, ale faktycznie - kazdy taki beznadziejny i tandetny artykul, ZAWSZE populistyczny i nieobiektywnie skierowany w jedna ze stron jest autorstwa tego samego pana!!!! To zaczyna byc wkurzjace, ten koles produkuje po prostu glupie artykuly, "trafiajac" w jakies zapalne punkty - ot tak, dla czytalnosci - co najmniej dwa na tydzien. A prawda jest taka ze jak na razie to deweloperzy wielkiego kryzysu nie odczuwaja i jeszcze dlugo nie odczuja, bo ruch w interesie jest, mieszkania sie sprzedaja (wg NBP w pazdzierniku wydano wieksza kwote na kredyty hipoteczne niz we wrzesniu!!!) choc moze i po nizszej cenie, ale kazdy wie ze ceny deweloperow przekraczajace czasem i dwukrotnie koszt budowy domku jednorodzinnego z ziemia pod miastem, albo rowny budowie domku z ziemia w miescie to prawdziwe zlote interesy i tyle. Puknij sie pan w glowie, panie autorze, i zacznij pisac cos zgodnego z rzeczywistoscia, a nie takie bzdety. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Re: Deweloperzy wołają: SOS 27.11.08, 10:40 Odczuwają. Wszoraj dzwonił do mie jeden. Byłem zaintereoswany z ciekawości raczej, niż z chęci kupna bo cena troche za wysoka. Pan mówi"Jest duze zainteresowanie i czy jest Pan jeszcze chetny na mieszkanie?". Powiedziałem, że się zastanawiam ciągle i przeglądam oferty. On. "mogę zadzwoić za tydzień???" Skoro ma TAKIE zaintresowanie to po co obdzwania ludzi (maila wysłałem 2 tygodnie temu)??? Skoro ma TYLU klientów to niech sprzedaje w piz*u. A ze swoich źródeł wiem, że nic jeszcze mu nie zeszło. Poczekamy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL Deweloperzy wołają: SOS IP: 212.160.172.* 27.11.08, 09:00 No jeszcze tym mało, to jest program rodzina na swoim a nie cały kraj na swoim panie prezesie! Niech zjadą z cenami to się im ożywi, podnieśli ceny wysoko to niech płacą teraz obniżą. Deweloperzy są odpowiedzialni za kryzys finansowy tak samo jak banki. Podobno jedni i drudzy to nie są instytucje charytatywne, to dlaczego obywatel mają pomagać jednym i drugim skoro tamci nam nie pomagają? Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa229 Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupowac! 27.11.08, 09:00 a nie do Panstwa o pieniadze lapy wyciagac! Przy marzach 100% jest naprawde WIELKIE pole do obnizek! Jezeli rzad chociaz da zlotowke dla tych deweloperow to bedzie skandal! Zaczac sie powinni domagac doplat sklepikarze, lekarze i wszyscy inni. CH** mnie obchodzi zla sytuacja dewelopera. Dwa lata na 100% marzach i biedaki teraz nie maja pieniedzy, potrzbuja pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.08, 09:12 ... skąd macie wiedzę o marżach 100% ? i dlaczego nikt sie nie czepia innych cen w gospodarce? prowadze firme developerską ( dzięki z życzenia ) z marżą około 15 %... Odpowiedz Link Zgłoś
szalony.waryjot Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo 27.11.08, 09:15 Przyznał to sam jakiś dyrektorek z Polnordu. Było w papierowym wydaniu gazety i w internetowym. Cytuję jego słowa: minimalną ceną opłacalności budowy w Warszawie 1 m2 jest 3.800 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa229 Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo 27.11.08, 09:16 to o 10% za duzo w takim razie. Jakie masz roczne przychody? Jaki masz zysk? Jakim autem jezdzisz/ Jakim autem jezdzi twoja zona? Ile kosztow domowych wrzucasz w koszta firmy? marza 15% po odliczeniu powyzszych dodatkow czy przed? Skad mam info o marzy 100%? chocby z prasy. JEzeli 2 lata temu deweloper sprzedawal mieszkania za 4tys za m2, dzis inwestycja oddana i chce 8tys za m2 to zakladajac ze na 4tys tez zarabial to ile zarabia na 8tys? KOszty wzrosly? O ile? Materialy wzrosly? O Ile? mowie o w-wie, pamietam swego czasu jak wroclaw bardzo szybko gonil w-we w cenach nieruchomosci... wlasciwie srednia m2 byla podobna. Dzis roznica jest znow bardzo duza. Pytanie skad te roznice byly i sa? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo 27.11.08, 09:37 sa takie rzeczy jak raporty finansowe spolek - kazda spolka SA ma obowiazek upubliczniac takie dane. Tam mozesz sobie poczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damiann Ja wyczytałem z raportów, że zysk mieli około 30% IP: *.isw.intel.com 27.11.08, 11:41 Ja wyczytałem z raportów, że zysk mieli około 30% w 2007 roku (z grubsza uśredniając). Mogą więc spuścić ceny najwyżej o jakieś 20%. A nawet jak zjadą z marżą do zera, to i tak nie będzie popytu Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa229 Jedni maja 30%,inni oficialnie 0.5% wszystko zalez 27.11.08, 12:54 y od ksiegowania. Wyrobraz sobie ze zostajesz deweloprem. Kupujesz ziemie np. w Wa-wie na bialolece, na najdaszym zadupiu bialoleki. I w czasie bumu wygladalo to tak. Taki ktos zakladal sp.z o.o. za 50tys kapitalu zakladowego. nie wnosil go bo jest tysiac mozliwosci obejscia. Wykupywal ogloszenie/ew. rozklejal plakaty ze sprzeda mieszkania. Tlum sie rzucal. Jak tlum byl juz dosc duzy to taki developer zaczynal liczyc. wychodzilo mu np. 100 chetych na zakup. Robil byznes plan i zaczal sprzedawac mieszkania tj. nie majac jeszcze dziury w ziemi zadal zaliczek, ludzie placili, banki dawaly kredyty i interes ruszal. co wiecej bardziej cwany zeby wogole nic nie wykladac gotowki nawet ziemie kupowal za kredyt banku a w szczegolnosci za pieniadze chetnych do kupna dziury w ziemi. zeby biznes jakos ruszyl to czesto w tych spolkach zoo rodziny wlascicieli brali kilka kredytow na mieszkania (banki nie sprawdzaly za bardzo powiazan rodzinnych) i budowa ruszala. potem spolka zo.o kupowala auta dla zarzadu, wyjazdy dla zarzadu, wynajmowala mieszkania dla zarzadu, kupowala wszystko co mozna bylo itp itd. kase przejadali. ale jednoczesnie w rozliczeniach finansowcyh zysk byl wlasnie 10-20 czy 30% 2,3x tyle bylo i jest "uplynniane" w inne sposoby Jak chetni nowi sie pojawiali to developer mowil do startych - ze zmienily sie wskazniki i po tysiaka trzeba dorzucic. Poniewaz nie mieli umow notarialnych a bank i tak wyplacal kase na budowe ludzie brali podwyzszenia i sie interes krecil. krzycho i zdzicho sie cieszyli bo nie majac nic mieli miliony... ale przxyszedl teraz kryzys (banki tj. ci co dali kase) zakrecili kurek, jelenie nie chca dziur w ziemi kupowac, wypowiadaja umowy bo developerzy nie dotrzymuja terminow i kasy ubywa... ceny trzeba obnizac by wogole sprzedac a kasa juz przejedzona... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo 27.11.08, 09:41 tak gwoli scilslosci. Deweloper raczej marzy 100% nie moze miec - to by oznaczalo, ze musialby miec zerowe koszty produkcji. Scislej - zysk 100% czyli marza 50 % Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: Skur*****! Marze obnizcie to ludzie beda kupo 27.11.08, 09:49 Wiemy, wiemy jak to się u nas robi te 15% marży. Wpisuje się w koszty budowę n-tego domu dla własnej rodziny, zakupy ziemi (jako "lokata kapitału"), wycieczki do Brunei albo na inne Seszele, żonie Ferrari na rocznicę ślubu, synalkowi Maybacha na 18-te urodziny, córeczce Lexusa pod choinkę. Wszystko aby w sprawozdaniach do Urzędu Skarbowego wykazywać jaknajmniejszy zysk. Najlepiej zerowy. A potem płacz: "żyjemy na granicy opłacalności". Jesteś typowym przedstawicielem raczkującego polskiego lumpen-kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx Niech Splajtuja!!! chciwy i naganiacze, ch_ wam w IP: 84.38.22.* 27.11.08, 09:01 płaczcie sobie placzcie, albo zejdzcie z 50% zysku w cenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaradny Re: Niech Splajtuja!!! chciwy i naganiacze, ch_ w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:41 chciałbyś lamusie i nieudaczniku :) Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Re: Niech Splajtuja!!! chciwy i naganiacze, ch_ w 27.11.08, 09:58 Jak na razie lamusami i nieudacznikami są budowlańcy. Co zrobili z tą forsą, którą zarobili ostatnio, że raptem dwa miesiące przykręcenia kurka z kredytami a oni w płacz. Gó... chłopu, nie zegarek bo zepsuje. Gó... budowlańcom, a nie dopłaty, bo zarządzać finansami nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Re: Niech Splajtuja!!! chciwy i naganiacze, ch_ w 27.11.08, 10:20 Czymze definujesz swą zaradność??? Zdolnością kredytową we franku po 2zł na 40 lat??? Czy może wyhaczeniem gratis lotu balonem i nową furą na 3 lata obklejoną reklamą dewelopera?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hekurz@op.pl Deweloperzy wołają: SOS IP: 217.153.29.* 27.11.08, 09:04 A ja nie mam zamiaru dołożyć ani jednego pie...nego grosza do tych złodzieji. Każdy tylko wyciąga łapy a płaci ta garstka co uczciwie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przykrywka Żebyś się nie zdziwił IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:36 > A ja nie mam zamiaru dołożyć ani jednego pie...nego grosza do tych złodzieji. Spoko, przekazałem to już premierowi. Żądania darmozjadów zostaną zaspokojone z kasy wszystkich pozostałych podatników. Serio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mailman Ja pójdę pod prąd IP: 213.17.163.* 27.11.08, 09:11 Hmm dawno nie było takiej jednomyślności na forum i jednocześnie tyle złych emocji. To ja może kilka argumentów broniących tego pomysłu. W gruncie rzeczy oni nie chcą kasy dla siebie lecz jedynie rozwinięcia pewnych programów, które mają ożywić popyt. Czyli bardziej w interesie kupującego. Generalnie lepiej zachować wzrost w budownictwie bo kryzys w tej dziedzinie pociągnie inne gałęzie w dół. A dopłaty do kredytów nie powinny dotyczyć transakcji na rynku wtórnym. Niech ludzie kupują nowe mieszkania. Może po wprowadzeniu takich regulacji pojawiłoby się więcej podmiotów budujących nowe mieszkania i podaż by się zwiększyła? Teraz ewidentnie firmy boją się w ogóle wchodzić w ten biznes. To trochę droga donikąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc a ja bede jeszcze hojniejszy IP: 195.124.114.* 27.11.08, 09:15 dajcie im kase, hutnikom, gornikow, nauczycielom tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx nie, nie, nie ,nie nie nie nie nie nie Nie! IP: 84.38.22.* 27.11.08, 09:25 Jestes debilem wyjaśnienie poniżej >>W gruncie rzeczy >>oni nie chcą kasy dla siebie lecz jedynie rozwinięcia pewnych >>programów, które mają ożywić popyt. prościej zejść z cen! popy jest ale nie na poziomie 2000e/m2 bloku! oni chcą kasy dla siebie aby mieć z każdego metra 1000e zysku! >Generalnie lepiej >zachować wzrost w budownictwie bo kryzys w tej dziedzinie pociągnie >inne gałęzie w dół mieszkaniówka to mały procent budownictwa! a drogi autostrady, mosty, biura... a nasza gospodarka nie jest oparta jeszcze (dzięki bogu!!) na budownictwie i drukowaniu kasy bez pokrycia. >>Niech ludzie kupują nowe mieszkania. Może po wprowadzeniu takich >>regulacji pojawiłoby się więcej podmiotów budujących nowe >>mieszkania i podaż by się >>zwiększyła znajdą się znajdą, to co trzeba zrobić to tylko odblokowac kredyty inwestycyjne. Znajda sie tacy co zadowola sie zyskiem 10-20% zapewniam cie, uwierz w wolny rynek! Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Ja pójdę pod prąd 27.11.08, 09:30 Jak nie dbają o siebie ? Sprzedają mieszkania i chcą, żeby państwo dopłacało do kredytów na zakup mieszkań. Więc kto zarobi ??? Deweloperzy. Rozumiem, gdyby optowali za kredytami na zakup np. samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Ja pójdę pod prąd 27.11.08, 09:33 Gość portalu: mailman napisał(a): > Hmm dawno nie było takiej jednomyślności na forum i jednocześnie tyle złych > emocji. To ja może kilka argumentów broniących tego pomysłu. W gruncie rzeczy > oni nie chcą kasy dla siebie lecz jedynie rozwinięcia pewnych programów, które > mają ożywić popyt. [...] Ok, tylko wychodzisz z błędnego założenia, że obecna cena m2 jest ceną równowagi. Nie jest. Żadne ożywianie popytu nic tu nie pomoże. Jesteś również w błędzie, sądząc (wybacz: naiwnie sądząc), że "nie chcą kasy dla siebie". A dla kogo wobec tego? Kto będzie ostatecznym beneficjentem tego rodzaju pomocy? Przecież nie nabywcy mieszkań, którzy przy obecnym poziomie cen uparcie bronionych przez sprzedających mieszkania nie mają wiele do powiedzenia. Polacy to jednak naród ekonomicznych analfabetów (to nie jest uwaga pod Twoim adresem). Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Ja pójdę pod prąd 27.11.08, 09:35 > Generalnie lepiej zachować wzrost w budownictwie bo kryzys w tej dziedzinie pociągnie inne gałęzie w dół. jedyny wzrost jaki interesuje developerów to wzrost cen. Jeśli będziemy sztucznie pompowac na ten rynek kasę to ceny będą tylko rosły. Czy o to nam chodzi? > Teraz ewidentnie firmy boją się w ogóle wchodzić w ten biznes. Przedtem za to wchodził każdy. Producent soczków, cukierków i zapałek. Efekt widać gołym okiem... > W gruncie rzeczy oni nie chcą kasy dla siebie lecz jedynie rozwinięcia pewnych programów, które mają ożywić popyt. Nieee. Skądże znowu. Oni tylko chcą zachowac ciągły i szalony wzrost cen. I robią to z czystej samarytańskiej uczynności. Chcą dobrze dla klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Ja pójdę pod prąd 27.11.08, 09:43 Wybacz ale piszesz bzdury. Ozywienie rynku musi nastapic prze urealnienie cen a nie przez utrzymywanie ich sztucznie na zawyzonym poziomie. Pod koniec i tak zaplaca za to obywatele a pieniadz trafi do prywatnych kieszeni. Czyli historia sie powtorzy. Rzecz w tym ze ten chory system trzeba uzdrowic a nie domalowywac mu kolorki na policzkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aurice_goldfinger Re: Ja pójdę pod prąd 27.11.08, 10:10 > oni nie chcą kasy dla siebie lecz jedynie rozwinięcia pewnych programów, które > mają ożywić popyt. Czyli bardziej w interesie kupującego. Generalnie lepiej > zachować wzrost w budownictwie bo kryzys w tej dziedzinie pociągnie inne gałęzie w dół<< Rozumiem, że to prowokacja ale OK, trzeba trenować umysł. Na chwilę obecną ich "ożywianie popytu" i "wzrost w budownictwie" ma polegać na podkopywaniu popytu żeby ceny na nowo wzrosły. Dziwna doprawdy wizja wzrostu. A może by tak zamiast 1 mieszkania z marżą 50% sprzedać 5 z marżą 10 %? Więcej trzeba się napracować. OK, nie mam pytań. Te postulaty powyżej mają pomóc wysprzedać to co teraz stoi odłogiem a potem... potem podać spadnie i mieszkania znowu staną się produktem niszowym. Oto wizja deweloperów-wizjonerów Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Mniulacje popytem 27.11.08, 10:25 Tak się czałeło z subprime. Poczytaj trochę o istocie rynku, handlu, pieniadze, popytu i podaży. Manipulacja popytam nieuchronnie dporpwadzi do zwyżki cen i zachwiania równowagi, co zresztą widzimy. Banki dały kasę, zachwiały popytem i efekt masz. Podaż towaru musi być reprezentowania podażą twojej pracy, wyrażonej w pieniadzu kóry za nia otrzymyjesz. Pieniadz tak naprawde jest nośnikiem twojej pracy, jest pośrednikiem, po to żebyś nie musiał pracować w każdym miejscy w których chcesz coś kupić, tylko zebyś mógł się w tym celu pozłuzyc reprezentantem twojej pracy czyli pieniadzem-nosnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Ja pójdę pod prąd jeszcze dalej 27.11.08, 10:32 dlaczego tylko mieszkania? Panstwo powinno koniecznie!!! wprowadzic doplaty do kredytow na samochody produkowane w Polsce. A dlaczego nie. W koncu jezdzi po Polsce za duzo starych niebezpiecznych aut, chlopcy u Opla nie starciliby pracy... Mozemy isc dalej: w koncu mamy pare fabryk telewizorow, ktore tez moga miec wkrotce klopoty, mozeby tam tez dpolacac Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
szalony.waryjot Spoko spoko. Mają w JWC Józefa Oleksego 27.11.08, 09:13 To jest właśnie zabezpieczenie na kryzys. Wicie, rozumicie, po dawnej znajomości coś tam się uda wyskrobać dla budowlańców. Tak się robi lobbying. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Deweloperzy wołają: SOS IP: *.comarch.com 27.11.08, 09:14 także jestem przeciwny, wywindowali ceny i swoje płace i teraz maja problem, ostatnie informacje ile zaoszczędzi Dom Development na zwolnieniu pracowników jak się podzieliło przez liczbę tych pracowników to wychodziło ze kazdy z nich średnio zarabiał w okolicach 9-10tys na rekę, to chyba jest z czego ściąć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emk Re: Deweloperzy wołają: SOS IP: 80.48.107.* 27.11.08, 09:19 Chwila, chwila...dlaczego podatnik ma doplacac do mieszkan innych? Jesli mieszkania nie ida za cene x. Tzn ze cena jest zbyt wysoka albo trzeba ja zmniejszyc albo poszukac sobie innego bardziej rentownego zajecia. Mam nadzieje ze nikomu z rzadzacych nie przyjdzie do glowy wysluchac i zrealizowac ten apel developerow. Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Re: Deweloperzy wołają: SOS 27.11.08, 10:27 mamy w PL socjalizm i jest możłiwe, ze dopłacą....ale spoko - wyjdziemy na ulice :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xplict Deweloperzy wołają: SOS IP: *.echostar.pl 27.11.08, 09:20 developerzy woają SOS hehehehehe a to dobre Bo co? Bo im cena metra spadła? Jak człwiek jest zbyt pazerny, to niestety może dostać czkawki. Odpowiedz Link Zgłoś
tw.zenek Panowie deweloperzy - mniej Hummerów i Lexusów.... 27.11.08, 09:23 dla siebie! Mniej "Złotych Tarasów" i apartamentowców, a więcej mieszkań "dla ludzi"! Klienci się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozumny widzę tu mnóstwo debili i biedaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:40 co za swoją nieudaczność skamlą i wieszają psy na develeporach, otóż to oni napędzali gospodarkę, dzięki nim były wzrosty i co teraz bez pomocy ich zostawić? górnikom nierobom można? stoczniowcom można? tyle że z developerów wszyscy mieli zysk z pieprzonych górników same straty Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: widzę tu mnóstwo debili i biedaków 27.11.08, 09:44 > dzięki nim były wzrosty Cen mieszkań napewno. I to jakie!! 200% w 3 lata. Faktycznie, mamy u nich ogromny dług wdzięczności. Może jakiś medal trzeba przyznać? > tyle że z developerów wszyscy mieli zysk Jacy wszyscy?? Ja niczego od developerów nie dostałem. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: widzę tu mnóstwo debili i biedaków 27.11.08, 09:49 > > tyle że z developerów wszyscy mieli zysk wszycy na gieldzie :)) i to wirtualnie i tylko przez chwile. Jak sie ta cala machina zesr..la to wyszlo szydlo z worka a w szafie znalazly sie trupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx piszesz dzdury! IP: 84.38.22.* 27.11.08, 09:58 mieszkaniowka nigdy nie napedzala gospodarki! byc moze chodzi ci o budownictwo ale to co innego Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: widzę tu mnóstwo debili i biedaków 27.11.08, 10:01 Gość portalu: rozumny napisał(a): > co za swoją nieudaczność skamlą i wieszają psy na develeporach, otóż > to oni napędzali gospodarkę, dzięki nim były wzrosty i co teraz bez > pomocy ich zostawić? [...] Ok, powiedziałeś, co wiedziałeś. A ja się odwołam do danych statystycznych GUS. W tym pliku: www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_skor_kw_szaczun_pkb_2007_oraz_I_II_kw_08.xls znajdziesz informacje o kwartalnych szacunkach PKB (po ostatniej korekcie). W metodzie liczenia według wartości dodanej brutto, PKB za ostatnie 6 kwartałów (od początku 2007 r.) wyniósł 1.561.364,6 mln PLN (w cenach bieżących, jeśli chcesz, możesz się pobawić w urealnianie). Na budownictwo przypadało 109.699,9 mln PLN (całe budownictwo, nie tylko mieszkaniowe), czyli 7,03%. A teraz przeproś za swoje chamskie i nonszalanckie wypowiedzi. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 rzadko uzywam brzydkich slow, ale 27.11.08, 10:54 post "rozumnego" jest szczytem chamstwa. Byc moze go kiedys zycie nauczy, ze nie wolno w pogardzie innych ludzi, niezaleznie od stanu majatkowego. Rozumny powinien tez przyjac do wiadomosci, ze developerzy nie napedzali gospodarki. Udzial budownictwa w tworzeniu produktu narodowego nigdy jeszcze nie przekroczyl 10%, najwiecej bylo lekko ponad 8%. A w calym budownictwie udzial budowy mieszkan we wszystkich formach nie przekraczal do roku 2007 15%. Ludzie zwiazani z ta branza przeceniaja masowo siebie i swoja role. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-cwaniak ****zadnej pomocy dla tych parszywych naciagaczy** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:37 malo ta zlodziejska banda sie nachapala ? niech padaja jeden po drugim cwaniaczki Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Deweloperzy wołają: SOS 27.11.08, 09:39 na drzewo pijawy. Wymyślili sobie pomoc, żeby dalej ludzie kupowali od nich mieszkania po idiotycznych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Deweloperzy wołają: SOS IP: 217.168.142.* 27.11.08, 09:40 do piekla, oszusci i bezwzgledni chciwi gnoje!- jak np. Casa Verona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Deweloperzy wołają: SOS IP: *.aster.pl 27.11.08, 09:41 niech spie...ją na drzewo. najpierw dyktowali sobie 60-70% marzy zysku a teraz kwiczą, ze nikt nie chce kupowac ich mieszkan. czas bankrutowac, szybciutko. po was przyjda uczciwsi, ktorzy wybuduja mieszkania biorac 15-20% marzy zysku. jak rzad choc zlotowke wyda na tych zlodziei to straci automatycznie poparcie setek tysiecy ludzi, ktorzy mieli do czynienia z developerami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squaree Deweloperzy wołają: SOS IP: *.connecta.pl 27.11.08, 09:42 Najpierw sztucznie podkrecali ceny, a teraz chca pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Deweloperzy wołają: SOS IP: 57.66.197.* 27.11.08, 09:45 Pamiętam, jak 2 lata temu te s..syny wypowiadały ludziom umowy przedwstępne i oferowali podpisanie kolejnej oczywiście za wyższą cenę m2. Teraz ludzie powinni z nimi postępować dokładnie tak samo. Wypowiadać umowy i zawierać nowe, za niższą cenę. ŻADNEJ POMOCY DLA TYCH NACIĄGACZY !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joankb SOS 27.11.08, 09:49 "podwyższenie limitu kosztowego o 60-70 proc. powyżej GUS-owskiego wskaźnika kosztu budowy w województwie lub mieście wojewódzkim (obecnie cena mieszkania nie może przekroczyć o więcej niż 30 proc. tego wskaźnika)" Jaaaasne - czyli zachować nasze zyski. No cooo - podajemy GUS-owi, że 1m2 kosztuje 4000. Przecież nie sprzedamy za 4.400, za 5.000 to byłoby żałosne :)) Dopłacajcie do kredytów - my chcemy sprzedawać za przynajmniej te 6.800!!! Skąd oni się urwali??? Dlaczego jak ktoś chce mieszkanie, tańsze, z rynku wtórnego, to dopłata do kredytu ma mu nie przysługiwać?? Bo co? bo złodziejowi nie dał zarobić? Banków na rozrzucanie pieniędzy już namówić się nie da - trzeba wydrzeć ze wspólnej kasy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XP Re: Deweloperzy wołają: SOS IP: 213.17.179.* 27.11.08, 09:49 Każde wpompowanie pieniędzy w budownictwo tylko powiększy marże deweloperów. Ja rozumiem, że można pomóc ludziom chcącym kupić mieszkanie dając jakieś ulgi kredytowe czy podatkowe, jednak ta ulga nie może być zyskiem dewelopera. Ciekawe czy zgodziliby się gdyby zaproponowano jakieś preferencje ale tylko jeżeli m2 będzie w granicach 3000-3500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC222 Oszukani klienci powinni wołać sos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 09:50 A MOZE TO KLIENCI OSZUKANI W KRAKOWIE POWINNI WOLAĆ O POMOC DO RZADU WS USTAWY CHRONIĄCEJ KLIENTÓW DEWELOPERÓW ??? Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka_pl o to to dokładnie kiedy ochrona klientów 27.11.08, 11:22 Donke do roboty Zeby klient nie musiał bać się upadłości dewelopera, bo dopóki przepisy się nie zmienią nikt nie będzie kupował dziur w ziemi. Ja czekam az zaczną budować u nas deweloperzy z zachodu czekam az bedzie można kupic gotową chałupe a nie rzut na papierze (reczywistosc często odbiega póxniej od tych rzutów) Kiedy zaczną sprzedawac gotowe mieszkania nie będzie już tak łatwo sprzedac np. mieszkania 80 m2 z korytarzem szerokim na szerokość drzwi wejscioe takie projekrty oglądałam w inwestycji apartamentowej????? GARNIZOON w Gdańsku. Tylko osttni debil kupiłby coś takiego nawet podoba mi się rozkład mieszkania ale to dojscie waskim korytarzykiem to jakas klaustrofobia. Rzycze HOSSIE powodzenia w szukaniu jeleni apartament z wejsciem jak w piwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
yoginka_pl Re: o to to dokładnie kiedy ochrona klientów 27.11.08, 11:25 rany zycze oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk_amator Deweloperzy! Precz od naszych podatków! IP: *.chello.pl 29.11.08, 09:33 Deweloperzy! Precz od naszych podatków! Nie chcecie budować z 10% marżą? Zmieńcie branżę, nikt wam nie karze tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maly.EG0IST Deweloperzy wołają: SOS IP: *.nbp.pl 27.11.08, 09:58 a niespełna dwa tygodni temy Gazeta Wyborcza pisała artykuł sygnowany nazwiskiem Dyrektora Polskiego Związku Firm Deweloperskich (PZFD) o tym jak to dobrze mają deweloperzy i jak to namawiali Polaków na natychmiastowe kupowanie mieszkań bo deweloperzy mają tak dobrze że ceny będą rosły... nie udało się ? Polacy po raz kolejny nie okazali się idiotami którzy bezkrytycznie czytają i wierzą we wszystko co ktoś napisze ? PANOWIE i PANIE z PZFD skończyły się dobre czasy kiedy to robiliście z kupującymi to na co tylko mieliście ochotę... skończyły się czasy kiedy ludzie podpisywali umowy niekorzystne dla siebie tylko dlatego że po prostu nie mieli innego wyjścia a jak zaczynali dyskutować czy próbować negocjować warunki słyszeli "jak się nie podoba to wypier*****" teraz zaczną się wreszcie czasy kiedy to klient będzie PANEM a nie śmieciem dla dewelopera Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: singiel_e_k Deweloperzy wołają: SOS IP: *.lot.pl 27.11.08, 10:00 40% MARŻY - MAJA Z CZEGO REZYGNOWAC!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek bujać się na drzewo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:00 Cza było nie przeginać z cenami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszukany metraż Deweloperzy wołają: SOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:08 Do budy burki chamskie.Jeżeli tak by się stało ,że wypłynie dla nich chociaż jedna złotówka - ten kto ją odda deweloperom(czytaj: oszustom)podpisze na siebie wyborczy wyrok.Dość wyciagania krótkich grubych chwytnych paluchów po nasze pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Oni sa przyczyna kryzysu! 27.11.08, 10:08 Nic nie zdrozalo 100% w ciagu 2 lat. 40% marzy kazdy chcialby miec w biznesie. Po co taka marza? Bo trzeba oplacic "urzednikow". Odciac ta najbardziej korupcjogenny system finansowy. Ludzie skladaja sie na dziury w ziemi, potem musz dokladac, bo inzynier finansowy wtopil ich wplaty na ryzykowniejsze inwestycje, a nie placil wykonawcom. Juz wole spelnic oczekiwania gornikow.. choc nie wiedzialem, ze kiedys to napisze.. Odpowiedz Link Zgłoś