Dodaj do ulubionych

najlepsza płyta Jethrotull

21.02.04, 06:36
Jestem ciekaw opinii koneserów
Obserwuj wątek
    • vulture moje ulubione 21.02.04, 09:10
      "Aqualung"
      "Thick As A Brick"
      "Heavy Horses"
      "Bursting Out" (live)

Jethro Tull nagrywali mnóstwo znakomitych albumów przez prawie całe lata
      siedemdziesiąte i chyba wówczas najlepiej rozwinęli swój styl i nie zaczęli
      jeszcze udziwniać kompozycji. Utwory takie jak "Aqualung", "Locomotive Breath"
      czy "Thick As A Brick" to niekwestionowana klasyka. Oczywiście, warto też się
      zapoznać z pozostałymi, nawet tymi słabszymi płytami JT, żeby pojąć na czym
      polega fenomen tego zespołu. Proponuję najpierw te, które wymieniłem, a potem
      chronologicznie. JT, poza mnstwem wspaniałej muzyki, to zespół z poczuciem
      humoru, za co też bardzo ich lubię.
      • Gość: kosiak Re: moje ulubione IP: *.autocom.pl 21.02.04, 12:21
        Vulture wymienil idealnie. Ewentualnie dorzucilbym "Songs From The Wood"
        i "Stand Up"
        • Gość: Szmatan Re: moje ulubione IP: *.chello.pl 21.02.04, 16:27
          Moje typy:
          "A Passion Play", "Minstrel In The Gallery", "Songs From The Wood", "Heavy
          Horses", "A Little Light Music".
          • gregkor Re: moje ulubione 21.02.04, 16:32
            "Stand up"
            "Aqualung"
            "Benefit"
            "This Was"

to moje ulubione płyty
            • vulture Re: moje ulubione 22.02.04, 19:10
              O, Gregkor widzę wybiera głównie pierwsze, bardziej blusujące wcielenie grupy.
              Owszem, też bardzo sympatczne, ale moim zdaniem mniej charakterystyczne dla
              tego, z czego JT zasłynęli. A This Was/Benefit/Stand Up to taka bardzo miła
              przygrywka...
    • Gość: Ziomal z Targówka Under Wraps! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 20:31
      Jedną z najlepszych płyt Jethro Tull jest "Under Wraps" - ma wszelkie walory
      progrockowego brzmienia Jethro, a jednocześnie brzmi nowocześnie i chwytliwie.
      Wymienione wcześniej pozycje oczywiście prezentują wysoki poziom, jednak dziś,
      w 2004 roku, brzmią, jak stare kalosze z których można doniczki robić, po
      uprzednim włożeniu do lamusa wink)
      • vulture Re: Under Crap 22.02.04, 20:58
        Dobre! Wywalić w pizdu stare kalosze! Idę wyrzucić do zsypu "Thick As A Brick".
        Za namowom innych forumowiczów pozbyłem się też "Close To The Edge" Yes i
        słucham teraz tylko "Big Generator". Stare = be!
        • vulture "za namowami" miało być, of course (n/t) 22.02.04, 20:59
    • Gość: Gocha Re: najlepsza płyta Jethrotull IP: *.icpnet.pl 01.03.04, 23:28
      Zdecydowanie "Aqualung" ,ale uwielbiam też "Stand up" ,"Thick As A
      Brick", "Heavy Horses" , "Songs From The Wood" i "Warchild". "Too Old To
      Rock&Roll:Too Young To Die!" i "Stormwatch" też są świetne. Ale "Under
      Wraps" ,wbrew temu co ktoś tam napisał, jest do dupy. Pozdrawiam i miłego
      słuchania!
    • Gość: As Re: najlepsza płyta Jethrotull IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 01.03.04, 23:36
      Ja mam wielki sentyment do "Stormwatch". Bardzo polowałem na ten zespół, a ten
      album pierwszy wpadł mi w ręcę, pamiętam że okładka zaintrygowała mnie od razu.
      Posłuchałem później kilku innych płyt tej grupy, ale już nie zrobiły na mnie
      takiego wrażenia. Może czas najwyższy odnowić znajomość z JT ??
      • Gość: Łukasz Re: najlepsza płyta Jethrotull IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 23:44
        Gość portalu: As napisał(a):

> Może czas najwyższy odnowić znajomość z JT ??

18 maja 2004 roku w poznańskiej Arenie będzie ku temu znakomita okazja! Co
        prawda na występach grupy rzadko kiedy pojawia się coś ze "Stormwatch", ale
        Jethro Tull zdecydowanie najlepiej wypada właśnie na scenie. Na pewno nie
        będziesz rozczarowany, zaręczam!!
        • kissinger77 Re: najlepsza płyta Jethrotull 25.04.04, 13:24
          Ciężkie pytanie...bardzo ciężkie...łatwiej by było wskazać płytę, która mi się
          mniej podoba niż tę, któa bardziej.Ale spróbuję...
          (w kolejności chronologicznej)
          Stand Up
          Warchild
          Too old...
          Songs from the wood
          Heavy horses
          Nightcap
          Roots to branches
          ...to by było na tyle
    • aric Re: najlepsza płyta Jethrotull 12.03.04, 12:11
      Te które darzę sentymentem to:
      Aqualung
      Thick as a Brick
      Rock Island
      Catfish Rising

Natomiast zawsze skłaniałem sie ku myśli, że Minstrell in the Gallery jest ich
      najlepsza płytą.smile
      Nie wiem dlaczego lubię słuchac tez A.
      Potem dopiero teszta, z Stormwatch, Stand Up, Benefit i jednym z najlepszych
      koncertów jakie słyszałem: Bursting Out, Vul, ukłony.smile
      • t.o.m.e.k Re: najlepsza płyta Jethrotull 12.03.04, 14:28
        Odpowiedź na to pytanie była kiedyś tam kto wie, czy nie moją pierwszą na tym
        forum - no ale powtórzę:
        Moją ulubioną płytą, kwintesencją stylu, pełną energii, kipiąca pomysłami,
        czystym brzmieniem, energią, pełna perfekcyjnej do granic cry wszystkich
        muzyków jest "Nightcap" (I część z dwupłytowego zestawu). Polecam wszystkim, a
        niezorientowanym wyjaśnię, iż jest to początkowo niewykorzystany materiał z
        następnej po "Thick As A Brick" sesji nagraniowej. Ian Anderson twierdził, że
        ogólnie materiał był slaby, odłożył go na półkę a parę pomysłów wykorzystał w
        rzeczywiście nienajciekawszej "A Passion Play". PO 20 nastepnych latach płyta
        jednak oficjalnie wyszła i moim zdaniem kładzie na łopatki wszystko, co JT do
        tej pory nagrało. Strasznie chciałbym usłyszeć na zywo 2-3 osatnie kawałki z
        tej płyty, ale to chyba marzenie ściętej głowy...
        Oprócz tego oczywiście "Stand Up", "THick As A Brick", "Songs From The
        Wood", "Stormwatch", "Catfish Rising". Sentymentem darzę "Crest..." bo to
        pierwszy album Jethro, jaki poznałem...
        Koncert w Pradze w 1991 był INCREDIBLE!!! Toteż 6 lat później występ w Poznaniu
        trochę mnie rozcZarował. Ciekawe, jak będzie 18 maja...
    • Gość: lennon Re: najlepsza płyta Jethrotull IP: 212.14.42.* 29.04.04, 16:01
      Jethro Tull nagrał mnóstwo (średnio) dobrych albumów, które pozostawiają
      uczucie niedosytu. Z przykrością stwierdzam, że taki rozreklamowany "Aqualung"
      nie powala na kolana. Polecam oryginalną kompilację z 1972 "Living in the
      past". Same fajne kawałki, głównie z singli. Ponadto lubię "Too old to
      rock,n,roll, ...", bo to o mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka