16.11.13, 17:12
Witam zainteresowanych.
Mieszkam w Niemczech,ale czesto bywam w Ojczyznie i mam problem, bo stara emigracia zadaje mi pytanie,czy jadac do Polski nalezy posiadac PLN -y ?? - i jak zdobyc taka wylute??
Ze wstydem probuje wyjasniac,ze to tylko trzej bankierzy obcego pochodzenia wykonali manewr
pozbawienia nas wlasnej zlotowki.
Przerazajacy jest fakt,ze polskie spoleczenstwo bez szemrania zaakceptowalo rozliczenia w bezprawnie wprowadzonej nazwie rodzimej waluty.
Powstaja paradoksy, bo moja tesciowa wypelniajac przygotowany druczek oplaty za mieszkanie .
Wpisuje cyfrowo 245 w rubryce wpisanej nadruku PLN , a pod spodem ,wpisuje slownie --
dwiescieczterdziesci zlotych.
Patriotyczna stacia TV Republika zaproponowala mi aktywacie w PLN-ach---
Obserwuj wątek
    • damkon Re: PLN 16.11.13, 22:09

> Mieszkam w Niemczech,ale czesto bywam w Ojczyznie i mam problem, bo stara
      > emigracia zadaje mi pytanie,czy jadac do Polski nalezy posiadac PLN -y ?? - i jak zdobyc
      > taka wylute??

Widzisz, każdy ma taką wylutę na jaką zasłużył. My w Polsce dla przykładu mamy PLN-y, więc jak chcesz przyjechać do Polski, musisz pamiętać, żeby wymienić złotówki na PLN-y. Przypominam również, że rublami transferowymi i bonami dolarowymi także nie można już u nas płacić.
    • llukiz Re: PLN 17.11.13, 01:10
      > Ze wstydem probuje wyjasniac,ze to tylko trzej bankierzy obcego pochodzenia wyk
      > onali manewr pozbawienia nas wlasnej zlotowki.

Prawda jest taka, że złotówka się kojarzyła ze złotem i wielu ludzi się nabierało więc problem należało rozwiązać i stąd ta dywersja...
    • forall4a Re: PLN 17.11.13, 15:10
      ale porażka, teraz z elementem narodowo-wyzwoleńczym. czekam na kolejne.
    • byly-kadi Pilem kiedys z Niemcem na JFK 18.11.13, 17:17

Przed odlotem do Polski. Pokazalem mu plik PLN ow, strasznie zazdroscil. Mialem tez stary banknot 100 DM, przedostatnia edycja, chcialem sprobowacwymienic w Niemczech na lotnisku w jakims baku ( niemozliwe juz podobno) w koncu sprzedalem mu za 200 dolarow ( eh, te sentymenty) . Jak sie napil, to krzyczal ze jak zlapie tego co w Niemczech wprowadzil euro, to mu osobiscie odrabie najpierw jajca a potem glowe, siekiera. Na szczescie mielam juz samolot i pozegnalem goscia.
      • dorota_333 Re: Pilem kiedys z Niemcem na JFK 18.11.13, 20:40
        Kadi, sentymenty sentymentami, ale Niemcy właśnie gigantycznie zyskali na wspólnej walucie. Rekordowy eksport, ogromna nadwyżka handlowa. Wykończą resztę eurozony.

To już jest tak duża nierównowaga, że nawet US to zauważają.
        • byly-kadi Nie mieckiego "cudu" nigdy nie zrozumiem 18.11.13, 23:40
          Faktem jest ze nie znam tych Niemiec zbyt dobrze, bylem w Frankfurcie pare dni, w Monachium podobnie. Wszedzie jednakowa dziadowizna- we frankurcie kazalem sie zawiezc do "centrum zakupowego", to na Brooklynie w ubozszej czesci jest autentycznie lepeij. Przed sklepem Wembe ( siec niemiecka) dwoch uzbojonych chlopakow, w dluga bron automatyczna i w kamizellkach , pilnuje kilku gownianych zegarkow......w NY tez jest ten sklep, zwyczajny jubiler jakich setki, a w srodku chlamu wiecej 10 X . O co tu chodzi? Z JY nawet nie porownuje, bo wstyd, przy takiej Madison, Soho czy 5 Ave.
          Co oni wiec z kasa robia ? Moze wydaja to na palace na przedmiesciach, nie wiem, moze kiedys pojade zobaczyc, no bo gdzies to musi w cos tam isc, ten dobrobyt chyba ? taki Paryz czy Londyn juz znacznie wg .mnie bardziej rozbuchane, chociaz do NY, Bostonu czy Dallas to jeszcze im hoho.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka