Gość: vinca IP: *.cbgnet.pl 07.03.04, 17:41 Związane z wiosną w jakikolwiek sposób... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarykot Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 07.03.04, 18:33 skaldowie - wszystko kwitnie w koło ponadto płyta "Tam de nas nema" Okean Elzy jest cała jakaś taka wiosenna Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 07.03.04, 19:17 wiosna! cieplejszy wieje wiatr wiosna! znow nam przybylo lat. etc pozdr. tb Odpowiedz Link Zgłoś
vulture ekhm... 07.03.04, 19:21 moore_ash napisał: > wiosna! cieplejszy wieje wiatr > wiosna! znow nam przybylo lat. To właśnie jest utwór, który Szarykot wspomniał powyżej. A ma tytuł "Wiosna kwitnie wkoło" )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinca Re: ekhm... IP: *.cbgnet.pl 07.03.04, 19:24 Więcej, proszę więcej! A przyznam sie że o Skaldach zapomniałam, dzięki więc Odpowiedz Link Zgłoś
vulture "Kiedy znów zakwitną białe bzy" 07.03.04, 19:26 Piosenka chyba Mariana Hemara. Nie pamiętam, kto śpiewał w oryginale, natomiast nagrał ją na pewno Jerzy Połomski na płytę ze standardami przedwojennymi (moja babcia ją miała, hehe). Odpowiedz Link Zgłoś
vulture aaaa i jeszcze mi się przypomniało 07.03.04, 19:28 "Nuta z Ponidzia" (Wolna Grupa Bukowina) Polami, polami po miedzach, po miedzach Po błocku skisłym w mgłę i wiatr Nie za szybko, kroki drobiąc Idzie wiosna, idzie nam Idzie wiosna - idzie nam Rozłożyła wiosna spódnicę zieloną Przykryła błota bury błam Pachnie ziemia ciałem młodym Póki wiosna, póki trwa Póki wiosna - póki trwa Rozpuściła wiosna warkocze kwieciste Zbarwniały łąki niczym kram Będzie odpust pod Wiślicą Póki wiosna, póki trwa Póki wiosna - póki trwa Ponidzie wiosenne, Ponidzie leniwe Prężysz się jak do słońca kot Rozciągnięte na tych polach Lichych lasach, pstrych łozinach Skałkach słońcem rozognionych Nidą w łąkach roziskrzoną Na Ponidziu wiosna trwa Na Ponidziu wiosna trwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: aaaa i jeszcze mi się przypomniało IP: *.acn.pl 14.03.04, 08:44 WGB grali także "Piosenkę wiosenną" (Zagram dla Ciebie na każdej gitarze świata...). A naprawdę nikt w całym wątku nie wymienił płyty 'Colour of Spring' Talk Talk i na przykład pochodzącego z niej utwory 'April 5th'? Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
vulture "wszystko kwitnie wkoło" miało być <n/t> 07.03.04, 19:34 Skleroza mnie dziś dopadła ))) Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 07.03.04, 19:29 póki jeszcze nikt nie wymienił Marek Grechuta - Wiosna, ach to ty Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 07.03.04, 19:40 Falling down like sheets Coming down like love Falling at my feet Falling just like... spring rain Bardzo wiosenna piosenka zespołu The Go-Betweens z 1986 roku pt. "Spring Rain" oczywiście, zresztą ostatnio była powodem wielkiego mojego zdumienia, gdy wybrzmiała w jakimś filmie przez moment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptok Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: 212.244.78.* 08.03.04, 08:47 Lata ptaszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elisa Day VooVoo IP: *.tele2.pl 08.03.04, 23:09 mysle sobie ze ta zima musi kiedys minac zazieleni sie, urosnie kilka drzew (i stanie sie tak jak gdyby nigdy Nic nie bylo ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: VooVoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 00:06 "Kiedy wiosna buchnie majem"-zespołu "Partita" z 1972 r./ w składzie z Alicją Majewską/ Odpowiedz Link Zgłoś
vulture jeszcze się tam Alicja bieli 10.03.04, 05:45 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > "Kiedy wiosna buchnie majem"-zespołu "Partita" z 1972 r./ w składzie z Alicją > Majewską/ Samo nazwisko Alicji Majewskiej jest już bardzo wiosenne DDDD Ja dorzucam: Ewa Bem, "Kolega Maj" Odpowiedz Link Zgłoś
valse Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 10.03.04, 22:53 Ewa Demarczyk: "Zmory wiosenne" Leśmiana ("Biegnie dziewczyna lasem...") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprika zielono mi... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 23:42 a marylka er. "to był maj, pachniała saska kępa...(srutututu)"? i jeszcze "zielono mi...." Odpowiedz Link Zgłoś
homohedonistus Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 11.03.04, 01:04 KSU - Wiosna na poligonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazgot Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.04, 19:32 Zajebiscie wiosenna piosenka jest "Warszawa" T.Love'a , chociaz zaczyna sie w zime Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazgot Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.04, 19:33 ale miala nawiazywac dowiosny, heh no to moze nazwa zespolu, hooj z nawiazywaniem, kawalek jest dobry, wiosenny Odpowiedz Link Zgłoś
peternurek1 Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 11.03.04, 20:38 zwrotka o wiośnie w "warszawie" "...krakowskie przedmieście zalane jest słońcem wirujesz jak obłok , wynurzasz się z bramy a ja jestem głodny , tak bardzo głodny kochanie , nakarmij mnie snami zielony żoliboż , pieprzony żoliboż rozkwita na drzewzch na krzewach ściekami z rzeki kompletnie pijany chcę krzyczeć , chcę ryczeć , chcę śpiewać..." Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Skoro mamy marzec... 11.03.04, 22:57 Polecam piosenkę autorstwa Brazylijczyka Antonia Carlosa Jobima, twórcy bossa novy (to on napisał „The Girl from Ipanema”. Chodzi mi o „Waters of March”, anglojęzyczny kower w wykonaniu duetu Al Jarreau - Oleta Adams, wersja portugalska („Aguas De Marco” też się pewnie gdzieś znajdzie Bardzo ładny utwór. „And the riverbank talks of the waters of March, It's the promise of life It's the joy in your heart”... Trochę przewrotnie polecam akurat ten kawałek, bo jak wiadomo, na półkuli południowej pory roku następują odwrotnie niż na północnej, a marzec jest ostatnim miesiącem lata, kiedy to zaczynają się obfite opady deszczu. Do nich właśnie nawiązuje tytuł. Jobim zmienił angielską wersję tekstu, żeby brzmiał on bardziej swojsko dla ludzi zamieszkujących półkulę północną. Jeszcze jedna ciekawostka dla wielbicieli rankingów - „Águas de Março” została uznana przez muzycznych ekspertów za najlepszą brazylijską piosenkę wszechczasów. Z pierwszej dziesiątki utworów siedem skomponował Jobim. Nie ma to jak Google Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Skoro mamy marzec... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 19:46 "Szukam tamtej wiosny" z repertuaru "Czerwonych Gitar". Tego samego zespołu "Cztery pory roku"/ m.in.takze o wiosnie/ Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Kaziu, zakochaj się! 12.03.04, 21:25 z kabaretu Starszych Panów - słodka i śliczna! ) Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 12.03.04, 21:26 I oczywiście :" nim przyjdzie wiosna..." i Czesław Niemen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.chello.pl 13.03.04, 03:56 byl tez jakies 5 (?) lta temu taki bardzo wiosenny kawalek zatytulowany "Byle do wiosny"... a spiewal to syn Tadeusza Wozniaka... lacialo chyba tak: byle do wiosny byle do wiosny znowu poczujesz wszystko prosciej... kiedys nawet mi sie to podobalo... pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? 13.03.04, 08:45 loreena mckennitt "mummer`s dance" (btw - piekne ) When in the springtime of the year When the trees are crowned with leaves When the ash and oak, and the birch and yew Are dressed in ribbons fair When owls call the breathless moon In the blue veil of the night The shadows of the trees appear Amidst the lantern light itd )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinca Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.proxyplus.cz / *.cbgnet.pl 14.03.04, 18:51 rzeczywiście piękna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.toya.net.pl 13.03.04, 16:31 "July morning" Uriah Heep, ino jakaś mała wiosenna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Jakie znacie wiosenne piosenki? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 22:51 Wyjątkowo zimny maj. MAANAM Odpowiedz Link Zgłoś
vulture skoro o maju mowa 14.03.04, 23:00 Filipinki "Wiosna majem wróci" Varius Manx "Maj" "Witaj majowa jutrzenko" -pieśń patriotyczna Odpowiedz Link Zgłoś