Dodaj do ulubionych

Disco polo Opole 2010

13.09.10, 01:07
Dawno, dawno temu w Opolu do świetnej muzyki śpiewano wspaniałe, poetyckie teksty. Między innymi Mirona Białoszewskiego, Wiesława Dymnego, Andrzeja Szmidta, Agnieszki Osieckiej, Wojciecha Młynarskiego czy Jacka Cygana. Ewa Demarczyk zaśpiewała tam "Czarne Anioły" , „Karuzelę z madonnami” , „Taki pejzaż” ; Marek Grechuta - „Serce”, „Wesele” , „Korowód” , „Hop szklankę piwa” ; Czesław Niemen - „Dziwny jest ten świat” ; Irena Jarocka- "Gondolierzy znad Wisły" ; Edyta Geppert - "Och życie kocham cię nad życie" ; Czerwone Gitary - „Biały krzyż" ; Piotr Janczerski i No To Co - "Po ten kwiat czerwony" ; Skaldowie i Alibabki - "Wszystko mi mówi, że mnie ktoś pokochał” itd. itd. itd.
Wielu z wyżej wymienionych artystów dziś już niestety nie żyje, a inni już nie tworzą …

W Opolu A.D 2010 programowo i metodycznie lansowano tandetę, szmirę i kicz.
Oto kilka moich „opolskich” refleksji:

M.Miler.
Nobilitowano (między innymi) oderwanego zapewne granatem od pługa, discopolowego prymitywa M. Milera, dopuszczając do wykonania „covera” jego tragicznie głupiej piosenki pt „Wolność i swoboda”. Zaśpiewanie tej arcyżenującej, chłoporobotniczej wypociny w miejscu, gdzie kiedyś występowali tacy artyści, jak Ewa Demarczyk, Czesław Niemen czy Marek Grechuta było dla mnie czymś na kształt pierdnięcia przy wigilijnym stole. Mój apel do M.Milera: Chłopie ! Litości ! Weź ty się lepiej z powrotem za docieplenia, tynki i wylewki !

A.Wyszkoni.
W czasie wykonania rozpaczliwej literacko, discopolowej piosenki „Czy ten pan i pani” niejakiej i nijakiej A. Wyszkoni ŁZY rozpaczy same napływały mi do oczu. Ponieważ z natury jestem człowiekiem pełnym empatii, cierpiałem więc straszliwe katusze wespół z usiłującą wydobyć z siebie choćby jedną poprawną nutkę Wyszkoni. Tak się namęczyło biedactwo na scenie, a przecież w hipermarketach potrzeba tak wiele rąk do pracy…

Szm I.R.A.
Tak zwanego wokalistę tej prowincjonalnej na wskroś, radomskiej kapeli pt. szm I.R.A, za karę oraz w ramach przymusowej terapi odwykowej (od śpiewania) powinno się przywiązać do krzesła i przez tydzień puszczać mu jego własne wycie made in szmI.R.A. przez rozkręcone na full słuchawki. Może po takiej terapii wyjec ten porzuciłby w końcu myśl o karierze szansonisty i wziąłby się za to do czego stworzyła go dobra matka natura, to znaczy za węgiel.

Doda.
To co Doda zrobiła dla chorych na białaczkę jest oczywiście bardzo ok. Ale je nie o tym tu chciałem. Ani chybi dla kawału Doda kiedyś powiedziała o sobie per- królowa. Pewnie znała przysłowie mówiące o tym, że kłamstwo powtórzone wiele razy wszyscy zaczynają traktować jak prawdę… Niestety, dziś niektórzy niepełnosprytni dziennikarze jak papugi powtarzają za nią – Doda- królowa. Ja się pytam, królowa czego ? Chyba obrażonej miny. Bo przecież nie królowa polskiej piosenki. Maryla Rodowicz ma kilkadziesiąt piosenek, które śpiewała cała Polska, były wielkimi przebojami. Beata Kozidrak podobnie. A ile ma ich Doda ? I jakiej są jakości ? Śmiech na sali. Śmiech przez łzy. Patrząc nieraz na wiecznie (nie tylko teraz gdy choruje Nergal) naburmuszoną Dodę zastanawiam się czego odmówiono jej w dzieciństwie, co musi teraz odreagowywać tak agresywnym zachowaniem i naburmuszeniem, rowerka czy laleczki…
PS. Nergalowi życzę wyzdrowienia.

Stachursky.
Kiepsko udawany twardziel pt. Stachursky także, tradycyjnie już, świetnie utrzymał się w konwencji dojmującego obciachu i permanentnego usztywnienia, nieomal stuporu. Patrząc na jego ciężko wymuszony luz i maskowatą twarz miałem nieodparte wrażenie, że nagle ktoś na widowni wstanie i rzuci się na niego z jakąś maczetą, co (wnioskując ze stopnia jego zestresowania) zdarzyło mu się zapewne już nie raz… Swoją drogą, ciekawe jak by zabrzmiał naturalny, a nie sztucznie obniżony tembr głosu Stachursky-ego… Zapewne byłoby to coś w stylu: www.youtube.com/watch?v=_qQ_pQAgKS8

Reasumując:
Tegoroczni wykonawcy festiwalowi jakością swego śpiewania bardzo nawiązali do
poziomu wiadomych wykonawców z przed Pałacu Prezydenckiego.

Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.tktelekom.pl 13.09.10, 10:52
      Generalnie się zgadzam z przedmówcą, ale:

- nowe piosenki Dody trudno nazwać festiwalowymi, szczególnie "My way" to kawał ostrego rocka, który raczej odstraszy słuchaczy czekających na melodyjne, proste piosenki. A jak dla mnie duży plus - Doda zrzuciła róż i wróciła do rocka - czyli do tego, co grała zanim jeszcze stała się powszechnie znana. Bardzo dobrze, jak cała nowa płyta będzie taka to z pewnością kupię. Mam nadzieję, że wreszcie Doda będzie znana z muzyki, a nie majtek i biustu, bo jest dobrą i charyzmatyczną wokalistką. Oczywiście Nergalowi życzę zdrowiawink))

- Ira to solidny rockowy zespół, który ostatnio za bardzo dryfuje w stronę pop-rocka , a kiedyś grał świetny pop-metal. Jednak ostatnio słabszy głos lidera spowodowany jest chorobą gardła i tarczycy. Ale i tak jest w porządku.
    • Gość: eljotka Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.spray.net.pl 13.09.10, 17:45
      Z twojej wypowiedzi wynika, że ma sz OGROMNY szacuek dla ludzi.
      Te twoje wycieczki osobiste, pesudobłyskotliwe porównania, to wyżyny inteletkualne.
      Wiesz jest takie powiedzenie "O gustach się nie dyskutuje'.
      Warto się nad nim zastanowić. Mnie tez się nie podobał tegoroczny festwial, ale nigdy bym sobie nie pozwoliła na tak ostre i niemerytoryczne wypowiedzi na temat artystów.
      • aniol_samiec Re: Disco polo Opole 2010 13.09.10, 22:27
        Aneta:
        Bardzo lubię /między innymi/ dobrego rocka, ale mamy jak widać inne jego definicje.
        Doda to jest dla mnie trochę lepsze, ale jednak wciąż disco-polo, a nie rock. Rock to jest to, np:
        www.youtube.com/watch?v=v1Y7Isu8drc
        albo to:
        www.youtube.com/watch?v=L-iepu3EtyE&ob=av2e

eljotka:
        Jakże mi miło. Witam w moim wątku fankę disco-polo.
        Owszem, przyznaję, nie mam nawet cienia szacunku dla gó...anej twórczości przez tak zwane, duże TFU. Nie mam także ni krzty szacunku dla ludzi, którzy własne "pierdnięcia" usiłują wciskać innym jako sztukę. Jestem zdania, że murarz niech domy muruje, a teksty niech pisze poeta. Nie odwrotnie. A to, że jakiś matołek spłodził kiedyś tam (zapewne po pijaku) powiedzenie "o gustach się nie dyskutuje" mam głęboko w anusie.

• Gość: eljotka Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.tzf.com.pl 14.09.10, 08:17
          Sam sobie wystawiasz świadectwo. Braku kultury nic nie usprawiedliwia.
          Twoje wypowiedzi nie są merytoryczne, a tylko obraźliwe. Można dyskutować o muzyce nikogo nie obrażając, szkoda, że tego nie potrafisz. Nie wiem również, na jakiej podstawie wyciągnąłęś z mojej wypowiedzi wniosek, że jestem fanką disco-polo? Warto czytać ze zrozumieniem.
          Pozdrawiam
          • aniol_samiec Re: Disco polo Opole 2010 14.09.10, 08:42
            Konfabulujecie /trudne słowo/ dobra kobieto.
            Brak kultury to jest TFU rczość discopolowca pt. Marcin Miller:

Figo Fago

Znowu noc ruszasz w rejs
            Randka w mieście bujasz się
            Czas by świnka nim zajęła się
            Prosty temat i wiadomo wszystko dymać na około
            Byle z oczu jej patrzyła chęć no i cześć

Ref:

Bierzesz co sie da -uu
            I na drzewo nie ucieka
            Laska ta czy ta - uu
            Tu problemów wogóle nie ma
            Bierzesz co sie da -uu
            I na drzewo nie ucieka
            Zaliczona odstawiona

Solo:2x

Już opinię masz zjechaną
            Świnke bierzesz tylko na noc
            Te gadanie nie obchodzi cię
            Znowu noc nowy gajer szyby w dół ten sam bajer
            Wiesz już że dzisiaj będziesz dmuchał je

Ref:
            Solo:2x
            Bierzesz co się da-4x
            Ref:
            Solo do zakończenia...

autor: Marcin Miller, zespół "Boys"
            • Gość: eljotka Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.tzf.com.pl 14.09.10, 09:10
              Nie słucham muzyki disco-polo, bo jej nie lubię. Mam zupełnie inne upodobania muzyczne (niektóre zbieżne z twoimi np. Grechuta, Geppert, teksty Dymnego i Osieckiej)
              Gdybyś czytał uważnie, to zauważyłbyś, że napisałam, iż mnie tegoroczny festiwal też się nie podobał. Można się zastanawiać dlaczego tak się dzieje, że w radiu i telewizji nie ma już miejsca na muzykę dla nieco bardziej wymagających słuchaczy, często sobie zadaję takie pytania. Jednak szanuję wszystkich wykonawców, bo skoro istnieją w mediach tzn. że mają swoich odbiorców i fanów i najwyraźniej jest ich wielu, skoro telewizja i radio w walce o odbiorców, stawia właśnie na nich. Mamy XXI wiek, potrafię znaleźć to co mi się podoba w internecie, na płytach itp., szkoda, że nie w telewizji, ale trudno.
              Przykro mi, ale nie będę z tobą dyskutować na takim poziomie jaki proponujesz.
              Nie przepadam za ludźmi, którzy na siłę chcą komuś udowodnić , że najlepsza na świecie jest „zupa pomidorowa”, bo rozumiem, że niektórzy mimo wszystko wolą „ogórkową”. Każdy ma prawo wyboru.
              • aniol_samiec Re: Disco polo Opole 2010 14.09.10, 09:45
                Na wstępie swego listu obficie i wylewnie dyskutujesz po czym mi oświadczasz:
                "Nie będę z tobą dyskutować" . Iście discopolowa logika myślenia.

Rzecz jasna dojmujący brak dysput z tobą sprawi, że co najmniej przez najbliższe pół roku będę miał ciężką deprechę i permanentne myśli samobójcze...

big_grin
                • Gość: eljotka Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.tzf.com.pl 14.09.10, 10:00
                  Pozdrawiam smile
    • he-he-he-1 Re: Disco polo Opole 2010 14.09.10, 14:23
      Popieram w 100% autora wątku Polska muzyka powoli sięga muzycznego
      dna... Jeśli to ma być festiwal reprezentujący to, co dzieje się w
      polskiej piosence, to ja wymiękam.
      Nie mam pojęcia skąd oni dorwali tych "artystów", naprawdę ciężko było przed telewizorem wytrzymać. Dotrwałem do końca tylko dlatego, że chciałem się utwierdzić w przekonaniu, że "Opole" nie znaczy dzisiaj zupełnie nic.
      "Serialowy hit lata" - miało to "coś" służyć wyłacznie nabijaniu kasy z smsów i promocji przebrzmiałych serialowych gwiazdek.Cóż... z utęsknieniem czekałem na "Debiuty". Zwłaszcza, że w tym roku po raz pierwszy wykonawcy mieli wolną rękę i mogli zaśpiewać to, co chcieli. Pomyślałem, że świetnie, że pokażą swoje inspiracje, że będzie na poziomie i nowocześnie. Niestety. NIKT, ale to absolutnie nikt mnie nawet nie zaciekawił, nie mówiąc o tym, żeby mi się spodobało.Juliusz Nyk wykonał "Sen o Wiktorii" - piosenkę niewątpliwie ważną i dobrą ale niestety było to wykonanie "pod publiczkę", żerujące na pamięci Dżemu
      i Ryśka Riedla. Taka jest niestety prawda, na dodatek koleś tak strasznie zmasakrował ten numer, że powinni go ścigać z urzędu za profanację. Ta mnogość ozdobników, wokalnych popisów, brak jakiegokolwiek ducha własnej interpretacji. No masakra normalnie.Ten samy chwyt chciała zastosować laska, która porwała się na "Dziwny jest ten świat".
      Mówią, że potrafi zaryczeć. Co z tego, skoro były ewidentne fałsze, nie wyciągała w "górach", naprawdę traumatyczne wykonanie.Zespół "Zero procent" z kolei - totalne zero artystyczne.

Brakuje nam dobrych wykonawców, świetnych głosów W tym kraju ktoś potrafi śpiewać ? Pewnie tak ale nie ma odpowiedniego sponsora i znajomości. Dlatego lansuje się pseudo-osobowości typu Doda czy inne gwiazdki Vivy,Przykre, w jaką stronę zmierza polska muzyka
      rozrywkowa..
      • Gość: r Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.cpe.marton.net.pl 17.01.11, 08:45
        100/100
      • Gość: gość Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.11, 16:29
        masz super sygnaturkę,he he he
    • Gość: wah nic dodać, nic ująć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 22:09
      TVP, tam nie ma już nic
      • Gość: pozdrawiam Re: nic dodać, nic ująć IP: *.static.espol.com.pl 14.09.10, 22:57
        No proszę ,jaka męska solidarnośćsmile
        www.youtube.com/watch?v=cY2513cTA_s
        • Gość: wah Re: nic dodać, nic ująć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 15:45
          kiss
          • Gość: meisje Re: nic dodać, nic ująć IP: *.adsl2.static.versatel.nl 19.01.11, 01:32
            www.funpic.hu/swf/monitor_cleaner.swf
            hallo smile
    • Gość: z Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.cpe.marton.net.pl 25.12.10, 03:25
      festiwal w Opolu zszedł na psy. uncertain Przykre, w jaką stronę zmierza polska muzyka rozrywkowa. .
    • Gość: Meloman Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 09:18
      "Dziwny jest ten świat" Niemna to plagiat. Skaldowie, Czerwone Gitary i inni kolorowi to synonim największej PRL-owskiej wiochy, odpustu i jarmarku. Grechuta, Geppert - czołowi wykonawcy "piosenki studenckiej" - najgłupszego gatunku muzyki - takie disco polo dla ludzi w powyciąganych szarych swetrach.
      • Gość: z Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.cpe.marton.net.pl 25.12.10, 17:22
        Twoim zdanem jaki gatunek muzyczny jest dobry ,ambitna muza jednym slowem
    • modeno Re: Disco polo Opole 2010 27.12.10, 15:55
      Media mówią ci że trzeba słuchać feela,dody,lub co gorsza ''wycia'' górniak to ludzie słuchają bo to ''modne'' bo w tv o tym nadają. A lud to kupi bo głupi. I robią wszystkim wodę z mózgu. To co grają w tv czy radio to chłam i kaszana. To już lepiej za mniejszą kasę brać naszych,i efekty lepsze. Heh przydałoby się ogólnopolskie radio DP FM,ale trzeba kasy. Gdyby media promowały DP to każdy by tego słuchał,a jest odwrotnie.
      • jarzebiaczek Re: Disco polo Opole 2010 28.12.10, 23:14
        Chyba jednak nie do końca. Fakt, media są między innymi od tego żeby promować, czyli rozpowszechniać, pomagać piosenkom w dotarciu do słuchaczy. Trochę tak jest, że piosenki często grane w radiu mają znacznie większą szansę na to, by stać się hitem. Ale nie jest to żaden pewnik.
        W tych największych komercyjnych stacjach radiowych częstotliwość grania piosenek zależy głównie od pieniędzy, jakie otrzymają od wytwórni. Bądź też wykorzystują "niezawodny" zmysł panów dyrektorów muzycznych, którzy w swej nieocenionej prostocie uważają siebie samych za muzycznych guru szukających niebanalnych piosenek, a w rzeczywistości patrzą tylko na to, czy dany utwór jest radiowy, nie ma więcej niż trzy minuty i broń boże żadnego riffu gitarki, albowiem uszy pań gospodyń będą krwawić. Stąd mamy takie wyroby muzyczne jak Feel, Paulla, Iwona Węgrowska, Pectus i tak dalej i tak dalej. Bo to ma największe szanse się sprzedać, przynajmniej według panów Kozyr, Bisiorków i innych. Akurat z Dodą niezbyt trafiłeś, bo ona jest ignorowana przez większość stacji radiowych. Płyty ludzie kupowali, bo miała jakieś hity, wygrywała festiwale, wzbudzała kontrowersje. Naród ją pokochał. O Górniak nie wspomnę, bo mimo że jej ostatnie dokonania artystyczne wołają o pomstę do nieba bądź też są przeróbkami standardów, nazywanie jej śpiewu "wyciem" świadczy mizernie o twojej wiedzy muzycznej.
        Lud nie taki głupi, jak mogłoby się to wydawać. Po prostu niewyrobiony muzycznie i stale psuty przez największe stacje radiowe i tv. Natalka Lesz, mimo ociekających milionami pleców swojego taty, poniosła sromotną klęskę w sprzedaży płyty. A przecież była ona wielką Polką nagrywającą z potęgami światowego przemysłu muzycznego, i miała hita na Billboardzie. No i wszystkie media ją promowały. Więc powinna być największą gwiazdą muzyczną tego kraju. A jak jest - kazdy widzi.
        PS. Co to DP Fm???
        • modeno Re: Disco polo Opole 2010 30.12.10, 14:07
          Disco Polo FM
    • Gość: oli Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.11, 19:31
      100/100 i wszystko
    • wlodekbar Re: Disco polo Opole 2010 05.01.11, 22:28
      To jest niebezpieczny syndrom.
      Kasa i dzicz bedzie nami rzadzila? Nie tylko w szol-biznesie, ale w wielu dziedzinach zycia??

• Gość: gość Re: Disco polo Opole 2010 IP: 178.73.50.* 06.01.11, 16:27
        Edyta Gepert, Marcin Miller i reszta ma więcej klasy i kultury osobistej niż poniektórzy z was, którzy sami nic nie robią a tylko obrzucają błotem innych. Wstyd wielki WSYTD!!!!!!
        • wlodekbar Ja osobiscie jestem ostatni... 07.01.11, 01:09
          ... do obrzucania Edyty Geppert blotem.

Dokladnie odwrotnie: uwielbiam ja i szanuje.
        • wlodekbar Re: Disco polo Opole 2010 07.01.11, 01:23
          I dziwi mnie, ze stawiasz obok siebie te dwa nazwiska.
    • Gość: Adam Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.11, 14:35
      KLIKNIJ TU
      • wlodekbar I co?:) bt 08.01.11, 17:18

• Gość: i tyle Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.11, 19:06
      najbardziej wsiowy festiwal na swiecie ,same beztalencie
      • Gość: w Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.11, 13:55
        pelna zgoda
    • Gość: q Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 15:27
      festiwal dno ,jednym slowem
    • Gość: q Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.ip.netia.com.pl 30.01.11, 16:07
      Bardzo dobry na wysokim poziomie jest opolski festiwal
      O wiele lepszy od innych europejskich.
    • Gość: w Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.cpe.marton.net.pl 20.02.11, 01:07
      Najgorszy festiwal jaki oglądałem w życiu. ..
    • Gość: ala Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.11, 15:11
      na tym festiwalu prezentuja sie tylko wykonawcy dyskopolo
      wiocha!
    • mp3t Re: Disco polo Opole 2010 01.03.11, 13:38
      Hehe to bedzie hit disco polo w opolu hahah wies sie zjedzie
    • Gość: observ Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.11, 15:54
      Bardzo trafny komentarz
    • santic86 Re: Disco polo Opole 2010 11.03.11, 23:58
      Kazdy ma swoje zdanie.. kazdemu podoba sie inna muzyka...
    • wlodekbar Re: Disco polo Opole 2010 17.03.11, 17:28
      Upadek kultury?
    • Gość: mikis Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.aster.pl 26.03.11, 14:38
      Masz racje, ale w ogole polska muzyka najnowsza to porazka, mudzie pisza myslac ze mają talent, teraz kazdy moze napisac piosenke nagrac ja i sprzedac dlatego zalewa nas cala masa niby-gwiazd. Talen to AJM, Justyna S. ale one nie maja parcia na szklo.

-------
      www.mini-kultura.pl/507-zajecia_taneczne_wahania_i_dylematy.html
    • Gość: ol Re: Disco polo Opole 2010 IP: 80.50.135.* 04.04.11, 08:18
      A jednak przy disco ludzie najlepiej się bawią

zespół na wesele warszawa, zespół muzyczny warszawa, zespół na wesele
    • my_mysz91 Re: Disco polo Opole 2010 20.09.11, 23:39
      fajna muza radio internetowe z muzą disco-polo
      www.radiomh.pl
    • Gość: m Re: Disco polo Opole 2010 IP: *.cpe.marton.net.pl 30.10.11, 14:45
      Opole i Eurowizja- najwieksza tandeta
      • wlodekbar Re: Disco polo Opole 2010 31.10.11, 23:01
        kasa, brak odpowiedzialnosci i tzw. lud.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka