Dodaj do ulubionych

Przed koncertem Yes...

14.04.04, 20:28

To dopiero za dwa miesiące, ale na oficjalnej stronie zespołu można zobaczyć,
jakie utwory grupa "próbuje" przed rozpoczęciem trasy. Zapowiada się
ciekawie...

All Good People
And You and I
Every Little Thing
Going For the One
Long Distance Runaround
Mind Drive
Nine Voices
Perpetual Change
Rhythm of Love
Ritual
Roundabout
Show Me
Soon
South Side of the Sky
Sweet Dreams
Time is Time
Turn of the Century
Wonderous Stories
Yours is No Disgrace

Duży plus: brak "Owner..." plus sporo rzadziej granych kawałków
Duży minus: "Rhythm Of Love"

Już teraz nie żałuję, że kupiłem bilet i nie mogę się doczekać 7 czerwca...
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Przed koncertem Yes... IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 20:29
      A co to ten Yes. Hip-hop jakiś? wink))
      • vulture Re: Przed koncertem Yes... 14.04.04, 20:30
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> A co to ten Yes. Hip-hop jakiś? wink))

Nie, balet klasyczny z elementami country & western.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Przed koncertem Yes... IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.04, 20:55
          Country rulezzz! ;-DDD
    • Gość: Ścierka Re: Przed koncertem Yes... IP: *.zory.msk.pl 14.04.04, 21:24
      A czy wiesz jakie muzyki tam się zapodają na te trasę?
      Anderson i Howe będą?
      • vulture lajnap 14.04.04, 21:27
        Gość portalu: Ścierka napisał(a):

> A czy wiesz jakie muzyki tam się zapodają na te trasę?
        > Anderson i Howe będą?

Jasiek Anderson
        Stefek Howe
        Rysiek Wakeman
        Krzysiek Squire
        Alek White

czyli skład, który był w Polsce w zeszłym roku
        • Gość: Ścierka Re: lajnap IP: *.zory.msk.pl 14.04.04, 21:33
          Najmocniejszy!
          Kheh. Zazdroszczę .....
          A z boku Yesów:
          Ciekawe czy Anderson dalej tak pięknie śpiewa jak chociażby na płycie z
          Vangelisem "Przyjaciele pana Cairo"?
          • vulture Re: lajnap 14.04.04, 22:00
            Gość portalu: Ścierka napisał(a):

> Najmocniejszy!
            > Kheh. Zazdroszczę .....
            > A z boku Yesów:
            > Ciekawe czy Anderson dalej tak pięknie śpiewa jak chociażby na płycie z
            > Vangelisem "Przyjaciele pana Cairo"?

Czy najmocniejszy, to dyskusyjne - niektórzy uznają tylko ten z Brufordem, mimo
            że BB odszedł potem do King Crimson. Anderson nadal śpiewa ślicznie, jego głos
            dzielnie znosi próbę czasu i na koncercie w ogóle nie było słychać, że osoba
            go wydająca ma już 59 lat (w tym roku 60)! Czas leci i Jona się nie ima.
    • Gość: Jacek Re: Przed koncertem Yes... IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 15.04.04, 13:29
      vulture napisał:

> Zapowiada się ciekawie...<

Witam !
      Osobiście żałuję, że nie ma w planach Close TTE czy Heart OTS - to przecież
      żelazne "hity". Również pewnie ciekawie zabrzmiałoby wykonanie całego Gates OD
      w interpretacji Wakemana. Szkoda - setlista wydaje się być bardziej komercyjna,
      ale bilety mam.
      Pzdr.
      • Gość: Lesiek Re: Przed koncertem Yes... IP: 80.51.231.* 15.04.04, 16:37
        A potem by znów było marudzenie, że ciągle grają to samo. Nie - cieszę się, że
        wreszcie jest szansa na kilka rzadziej granych utworów, choćby "Mind Drive".
        • Gość: Jacek Re: Przed koncertem Yes... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.04, 18:15
          Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> A potem by znów było marudzenie, że ciągle grają to samo. Nie - cieszę się,
          że
          > wreszcie jest szansa na kilka rzadziej granych utworów, choćby "Mind Drive".<

Witam !
          No Close TTE w tym składzie to jeszcze w Polsce nie zagrali, a przyznasz, że
          rola Wakemana w tym utworze jest niebagatelna. Heart OTS poprzednio nie
          zabrzmiało szczególnie porywająco - chętnie posłuchałbym tego jeszcze raz. Mind
          drive - rzecz gustu smile - Union w dłuższym kawałku. Że grali by to samo - to IMO
          dobrze - słucham ciągle tych samych wielkich nagrań już od ponad 30 lat i nadal
          mnie porywają - a teraz mógłbym chodzić przez kolejne oglądać je live. Koncert
          35 lecia powinien zawierać IMO te utwory dzięki którym zespół przeszedł do
          historii artrocka - na pewno nie knoty w rodzaju Owner OTLH.
          Pzdr.

• vulture repertuar 15.04.04, 21:05
            Mi odpowiada fakt zmian repertuarowych. Sądzę, że przyciągną one więcej
            słuchaczy (chociaż Yes w Polsce i tak przyciąga całe rzesze), niż odgrywanie w
            kółko tego samego. Wątpię, wprawdzie, żeby z takim "Rhythm Of Love" cokolwiek
            się dało zrobić, ale cóż - pięć minut się przeżyje.

Ja mam nieco inne marzenie - żeby zespół nagrał/zagrał/wydał jakieś nowe
            utwory, skomponowane w tym właśnie, "nowym" składzie. I żeby to nie były
            piosenki z "Open Your Eyes", tylko co najmniej "The Ladder"...

Pozdrawiam
            • peternurek1 Re: repertuar 15.04.04, 21:24
              mnie tez odpowiada proponowana setlista, brakuje paru kawałków ale to nawet
              lepiej że będą niej znane... zresztą powtarzam to co już wszzyscy napisali.

Co do nowych kawałków były gdzieś chyba próbki nowych nagrań , jak znajde
              link'a to wrzucę na forum , gdzieś mi chwilowo wcięło.

i mam miejsca w 20 rzędzie a nie na balkonie jak ostatnio big_grinDD
              • vulture Re: repertuar 15.04.04, 21:26
                No i - oczywiście - żywię nadzieję, że żaden z "klasyków" nie zostanie
                zaprezentowany w wersji z ubiegłorocznego wydawnictwa autorstwa Dylana Howe
                big_grinDDDD
                • peternurek1 Re: repertuar 15.04.04, 21:32
                  albo dzieci Jaśka Andersona
                  słyszałem gdzieś że jeden z jego synów nagrał rapową wersje "Close To The
                  Edge" , może to ktoś łaskawie zdementować?
    • joseph80 Re: Przed koncertem Yes... 15.04.04, 22:45

A dziś ma być pierwszy koncert tej trasy. Zobaczymy czy rzeczywiście będzie
      taka setlista jak poniżej. Muszę się z wami zgodzić, lista wygląda bardzo
      zachęcająco. Już się nie mogę doczekać 7 czerwcabig_grin

> Every Little Thing

Nigdy nie słyszałem tego utworu na jakimkolwiek koncertowym (oficjalnym lub
      nie) albumie, to jest duże zaskoczenie.

> Going For the One

No wreszcie. Wreszcie usłyszę jeden z moich ukochanych kawałków na żywo.

> Mind Drive

W Mind Drive na razie nie wierzęwink

> Rhythm of Love

Szkoda, że akurat to mają zamiar grać z okresu cyferkowo-generatorowego. Ja bym
      wolał np. "Hearts"

> Ritual

W tym miejscu wolałbym "Remembering" z Oceanów. Akurat Rituala panowie z Yes
      grali ostatnio na trasach:Yessymphonic i Masterworks.

> Roundabout
      > Show Me
      > Soon
      > South Side of the Sky
      > Sweet Dreams
      > Time is Time
      > Turn of the Century

Jestem ciekawy czy te kawałki zagrają panowie w części akustycznej. Podobne
      garli na kilku akustycznych koncertach na początku tego roku. Zresztą już
      zapowiedziane jest DVD z tego przedsięwzięcia.

Pzdr
      Jos
      • joseph80 Setlista z Seattle 16.04.04, 11:15
        Zagrali to co poniżej wymienione:

Firebird Suite
        Going For The One (to musi się świetnie sprawdzać w roli utworu otwierającego
        koncertsmile
        Sweet Dreams
        I've Seen All Good People
        Mind Drive (tylko część)
        South Side of the Sky
        Turn of the Century
        Mind Drive (druga część, dziwne, że rozbili ten utwór na części)
        Yours is No Disgrace

przerwa

The Meeting

teraz akustyczny set:

Long Distance Runaround
        Wonderous Stories
        Time is Time
        Nine Voices
        Roundabout
        Show Me
        Howe solo

Koniec akustycznego setu
        Rhythm of Love
        And You and I
        Ritual

Bisy:
        Every Little Thing
        Soon

Setlista dzięki Yesomaniiwink

pzdr
        Jos

• vulture komentarz do setlisty z Seattle 16.04.04, 15:40
          Widzę, że jednak "Rhythm Of Cough" sobie nie darowali. Aż się dziwię, bo np. z
          tej samej płyty takie "Shoot High Aim Low" mogliby spokojnie zagrać... ale
          niech im będzie, reszta jest jak najbardziej w porządku. Lubię te niepotrzebne
          nikomu zespoły.
          • Gość: Jacek Re: komentarz do setlisty z Seattle IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 18:17
            vulture napisał:

> niech im będzie, reszta jest jak najbardziej w porządku <

Witam !
            Dla mnie ... porażka - komercja i lekki repertuar. Chyba jestem za stary i zbyt
            mocno gustuję w płytach z lat 70-ych i długich suitach, IMO którymi zespół
            przeszedł do historii. Rozważam odsprzedaż biletów, bo tych utworków mogę sobie
            posłuchać w domu, nie płacąc za bilet 260 zł.
            Pzdr.

• Gość: Lesiek Re: komentarz do setlisty z Seattle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.04, 18:54
              O rany... ja byłem zachwycony setlistą z trasy Yessymphonics, ale byłbym
              wkurzony, gdyby zespół zagrał to samo jeszcze raz.

To po ile odsprzedajesz te bilety?
              • Gość: Jacek Re: komentarz do setlisty z Seattle IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.04, 19:06
                Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> byłbym
                > wkurzony, gdyby zespół zagrał to samo jeszcze raz<

A nie byłbyś ciekawy jak to zabrzmi z Wakemanem, zwłaszcza Gates OD - swoją
                drogą to nadawało się do poprawki, bo niestety finał Howe "s p i e p r z y ł"

> To po ile odsprzedajesz te bilety? <
                W normalnej cenie - nie jestem handlarzem, ale jeszcze nie zdecydowałem do
                końca, mimo wszystko mam nadzieję, że w Europie będzie inna setlista.
                Pzdr.
                • joseph80 Pierwsze zmiany w setliscie 08.05.04, 23:18
                  Yes, to zespół raczej unikający dużych zmian w granym repertuarze podczas danej
                  trasy. Nie inaczej jest i tym razem. Jedyne niewielkie zmiany dostykają setu
                  akustycznego. Zespół gra w różnych konfiguracjach utwory: Nine Voices, Time Is
                  Time, Magnification (jeszcze do tej pory nie zagrał wszystkich 3 na jednym
                  koncercie). Ciekawostką jest fakt, że podczas, już wspomnianego, akustycznego
                  setu nawet Alan White zmienia zestaw perkusyjny. Opinie dostępne w internecie
                  dotyczące tej trasy są bardzo pozytywne. A koncert w Polsce coraz bliżejbig_grin
                  • foxy21 Re: oj kusicie:) 12.05.04, 13:42
                    Kusisz Vulturesmile
                    Wlasnie ostatnio posluchalam sobie Yesow i obejrzalam swietny
                    koncert z Amsterdamu i chyba sie wybiore na koncertsmile
                    Tym bardziej, ze bedzie swietny sklad,
                    szkoda tylko, ze nie zagraja nic z "Relayer",
                    to jedna z moich ulubionych plyt.
                    • Gość: Jacek Re: oj kusicie:) IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 12.05.04, 14:52
                      foxy21 napisała:

> szkoda tylko, ze nie zagraja nic z "Relayer",
                      > to jedna z moich ulubionych plyt.<

Witam !
                      Będzie Soon - fragment The Gates Of Delirium, na trasie Symphonic było całe, a
                      w ub. roku To Be Over - kapitalnie zagrane przez Howe'a solo + fragmenty Sound
                      Chaser w solo Squire'a - tak, że w sumie prawie cały Realyer, trzeba tylko
                      poskładać smile.
                      Pzdr.
                      • vulture Re: oj kusicie:) 12.05.04, 15:44

Też mam ochotę usłyszeć "Soon". I nie żałuję, że nie będzie CTTE, bo już je na
                        żywo słyszałem. Im więcej zróżnicowania w repertuarze, tym lepiej.
                      • cze67 Re: oj kusicie:) 12.05.04, 15:49
                        Gość portalu: Jacek napisa3(a):

> Witam !
                        > Będzie Soon - fragment The Gates Of Delirium,

Niech mi bedzie wolno wyrazic swoja opinie, ze Soon to najmniej ciekawy
                        fragment Gates...
                        • vulture soon 12.05.04, 16:01
                          cze67 napisał:

> Niech mi bedzie wolno wyrazic swoja opinie, ze Soon to najmniej ciekawy
                          > fragment Gates...

No bo po "odcięciu" od reszty suity zostaje po prostu ładna piosenka, jak
                          np "To Be Over" (które bardzo lubię). Ale ja bym chciał, żeby dużo było takich
                          ładnych piosenek podczs koncertu. I nie chciałbym deprecjonować "Soon", które
                          ostało się nawet w repertuarze składu Yes z "cyferek" (a że w średniej wersji,
                          to już inna sprawa).
                          • foxy21 Re: soon 12.05.04, 16:23
                            Nawet jesli zostanie ladna piosenka,
                            to ja i tak bede wzruszona i na pewno sie poryczesmile
                          • zona_vultura Re: soon 14.05.04, 14:19
                            Mój mąż zawisił nad łóżkiem plakat z Beatą Kozidrak, co mam robić?

• peternurek1 Re: soon 14.05.04, 18:39
                              w ostatniej pani domu o tym pisali
                              • vulture Re: soon 15.05.04, 12:08
                                peternurek1 napisał:

> w ostatniej pani domu o tym pisali

Buehehe, ale patrz, ta debilka jest zabawna, bo podciąga wszystkie moje wątki
                                big_grin
                      • joseph80 Soon- brak pewności 14.05.04, 14:11
                        Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Witam !
                        > Będzie Soon - fragment The Gates Of Delirium,

Nie jestem w 100% pewien czy będzie Soon. Ponieważ ostatnio zespół w miejsce
                        Soon zagrał Starship Trooper. Czyli już się coraz większe przetasowania w
                        setliście zaczynają. A prawdopodobnie na europejska część trasy dokonają
                        jeszcze innych zmian. Tak było podczas poprzedniej trasy. A i jeszcze na kilku
                        ostatnich koncertach zagrali akustycznie Owner Of A Lonely Heart.
                        Dla mnie zdecydowanie mogliby porzucić, grany na kilku poprzednich trasach,
                        Ritual, a w jego miejsce zagrać np. Remembering. Ech... marzeniasmile
                        • Gość: Jacek Re: Soon- brak pewności IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 20:56
                          joseph80 napisał:

> Dla mnie zdecydowanie mogliby porzucić, grany na kilku poprzednich trasach,
                          > Ritual, a w jego miejsce zagrać np. Remembering. Ech... marzeniasmile<

Witam !
                          Popieram + Close TTE.
                          Pzdr.
    • programator_fan_prog_rocka Re: Przed koncertem Yes... 14.05.04, 23:06
      Lubię Yes, ale najbardziej lubię Pink Floyd i Kansas. To są dopiero zespoły.
      Yes jest sporo za nimi. Ale na koncert chyba sie wybiorę, szkoda że są tak
      drogie bilety.
      • foxy21 Re: Przed koncertem Yes... 15.05.04, 10:05
        ja nigdy nie bylam fanka Kansassad
        moze za slabo znam ten zespol?

Co innego Yes czy King Crimson, PF tez.
      • Gość: Jacek Re: Przed koncertem Yes... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 15:01
        programator_fan_prog_rocka napisał:

> Lubię Yes, ale najbardziej lubię Pink Floyd i Kansas. To są dopiero zespoły.
        > Yes jest sporo za nimi. <

Dobre smile - jest za nimi, tylko ich wcześniej kilka razy zdublował.
        Pzdr.
    • Gość: 8888 uwaga, uwaga! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.05.04, 23:14
      o, vulturka wychodzi z domciu? uwazaj tylko, zebys nie wystraszyl innych gosci
      na koncercie twoja nieskonczona i zarazem inwalidzka blyskotliwoscia. wink
      • vulture Re: uwaga, uwaga! 16.05.04, 12:03
        Gość portalu: 8888 napisał(a):

> o, vulturka wychodzi z domciu? uwazaj tylko, zebys nie wystraszyl innych
        gosci
        > na koncercie twoja nieskonczona i zarazem inwalidzka blyskotliwoscia. wink

Sądzę, że w wyszukiwarce znajdziesz więcej moich wątków. Dopisz się do każdego,
        bo piszesz fajnie, mądrze i dojrzale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka