Dodaj do ulubionych

Smutna trąbka

07.06.11, 12:33
Witam

Kilka słów wstępu- wychowałem się na metalu i muzyce rockowej. Przez wieeele lat twierdziłem, że jazz jest gatunkiem którego nigdy nie zrozumiem. To się zmieniło, jazz w dwóch postaciach zagościł w moim życiu. W słoneczne dni, kiedy nic nie może zmącić radości i relaksu towarzyszy mi bossa nova, i niesamowity Stan Getz. Ale czasami, nocą potrzebuje czegoś zupełnie innego- smutnej do bólu, nostalgicznej i prostej trąbki/saksofonu..

Takiej jaką usłyszałem kiedyś w "Psach" - tnij.org/l5ex , tnij.org/l5ey , tnij.org/l5ez
Lub jaką można usłyszeć w utworach Marka Dyjaka, na przykład na płycie 'Jeszcze Raz' - tnij.org/l5e3 , lub tnij.org/l5e6

Przyrzekam, szukałem! Owocem poszukiwań na tym forum jest tnij.org/l5e7 - o właśnie taki nastrój mi chodzi..

Czy moglibyście polecić jakieś płyty? Świat jazzu jest mi obcy, choć już zdążyłem odkryć, iż ogromny.. już wiele razy zabierałem się za poszukiwania 'TEJ' trąbki, bez skutku. Ale TO wciąż wracało, i znów na pewno wróci. Proszę, pomóżcie, będę dozgonnie wdzięczny

Mariusz
Obserwuj wątek
    • ritzy Re: Smutna trąbka 08.06.11, 01:22

Kup sobie Stańkę, to bedziesz bez przerwy płakał.
      • mietowa_kawa Re: Smutna trąbka 08.06.11, 01:55
        ritzy napisał:

>
        > Kup sobie Stańkę, to bedziesz bez przerwy płakał.
        MOże bz przerwy to nie. Ale też miałam polecić Tomasza S.
        Tyle, że nie jest to artysta łatwy... Dlaczego akurat trąbka?
        • pajlot90 Re: Smutna trąbka 08.06.11, 09:41
          Faktycznie, zapoznałem się już z kilkoma płytami Stańki. Świetna, nostalgiczna muzyka. Ale często zbyt ambitna (oczywiście to nie wada!) na moje proste potrzeby.. Czemu trąbka? Nie wiem, po prostu jej dźwięk dociera do najgłębszych zakamarków mojego serca.. Zwłaszcza tej 'trąbki ascetycznej', której próbki wkleiłem powyżej. I właśnie dlatego jej szukam. Dzięki za odpowiedzi!
          • krzysztof_komedia Re: Smutna trąbka 08.06.11, 12:38
            Kup sobie trąbkę i sam zacznij grać.Smutek gwarantowany,trąbka ascetycznasmile
    • ritzy No to jesli Stanko za trudny 09.06.11, 00:17

to posluchaj gdzieś (czyli na YouTube) Erik Truffaz, ktory dosc melancholijna i oszczędną trabkę łączy z elektroniką i lekkim hip-hopem.
    • kossace Re: Smutna trąbka 11.06.11, 00:10
      Coung Vu - liryczne, spokojne brzmienie trąbki, przyprawione często ostrą elektroniką, w jego graniu słychać wyraźne echa stylu Tomasza Stańki, ale jednak gra Maga z Krakowa jest o wiele, wiele bardziej dojrzała i intrygująca..., polecane płyty "Come Play with Me" (2001), "It's Mostly Residual" (2005), "Pure" (2000), "Bound" (2000)

Nils Petter Molvaer - norweski minimalizm, wysublimowana mieszanka jazzu, elektroniki i dubu, polecane płyty "Khmer" (1997), "Hamada" (2009).

pozdr
      • jasiek_natolin Re: Smutna trąbka 11.06.11, 14:07
        "Leroy Jenkin's Air Steps" - taki tytuł nosi utwór zamykający nową płytę Wadady Leo Smitha. Nie będę pisał ,że to kawałek fenomenalny, bo żadne słowo nie odda niesamowitości tych ponad dwudziestu minut muzyki. Są tam dwa introwertyczne interludia Smitha na trąbkę i mroczne tło...Bardzo smutne...Ale że Wadada Leo Smith nie jest smutasem to jest jeszcze mnóstwo niemal tanecznego grania.
        Leroy Jenkins gdzieś w zaświatach na pewno jest zadowolony z takiej dedykacji od swego kompana.
    • marcopolo007 Re: Smutna trąbka 18.06.11, 15:59
      A może jazz z muzyką żydowską?
      www.youtube.com/watch?v=MvVeu_KoVg0
    • masaladosa Re: Smutna trąbka 01.08.11, 11:29
      polecam 'winda na szafot-l'ascenseur pour l'echafaud' davisa - klimat tak bardzo 'noir' ze 'sokol maltanski' to przy tym komedia romantyczna - zreszta jeden z najlepszych soundtrackow w historii kina

mdosa
      • zonafranka Re: Smutna trąbka 28.10.11, 23:09
        tak, tak, tak. Spodoba Ci sie winda na szafot!
        I kilka kawalkow z The cool world of Dizzy Gilespie (moja ulubiona plyta od lat)
      • swarozyc Smutna trąbka 02.11.11, 18:07
        Hejnal z wiezy mariackiej...
    • tragedy Re: Smutna trąbka 03.12.11, 17:39
      może nie trąbka, ale świetny, smutny jazz Badalamentiego z wokalem Jimmy Scott: www.youtube.com/watch?v=fiwtDoxHT2Y
      • trabkab Re: Smutna trąbka 10.04.13, 21:22
        Chris Botti gra wiele "smutasów" i to jakim dźwiękiem! To co gra to jazz dla nie zaawansowanych, taki pop jazz, aż chce się tego słuchać. www.youtube.com/watch?v=rHW90UCQtos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka