Dodaj do ulubionych

Najwieksi geniusze muzyki XX wieku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 12:40
Bez wzgledu na gatunek. Geniuszy jest/bylo parunastu / dziesieciu.
Nasladowcow juz odpowiednio wiecej. Skupmy sie jednak na tych ktorzy swoim
talentem stworzyli kamienie milowe w dziejach muzyki. Instrumentalisci,
kompozytorzy, wokalisci, nawet producenci i inzynierowie dzwieku (a czesto
zarazem muzycy). Ludzie, ktorzy pokazali nowa jakosc, tworzyli a nie
odtwarzali. Jednym slowem - geniusze.
Obserwuj wątek
    • Gość: gryzipiórek Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:24
      George Gershwin

Bob Dylan
    • yatzeq3 Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 23.06.04, 14:40
      Dylan, to prawda
      Beatlesi
      Hendrix
      Santana
      Pink Floyd (trudno nie uznać "dark side'a" za kamień milowy)
      Bob Marley
      John Coltrane
      Louis Armstrong
      Miles Davis
      i z innej beczki:
      Iommi & Osbourne (twórcy prawdziwego metalu)
      panowie z Yes i King Crimson (twórcy rocka progresywnego)
      Frank Zappa (na pewno nie odtwarzał)
      Steve Vai (uczeń Zappy, też wprowadza nową jakość ale wszyscy kojarzą go
      z "wyścigowymi" solówkami)
      Freddie Mercury (nikt nie napisał czegoś takiego jak "Bohemian")
    • zinn2 Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 24.06.04, 09:14
      Richard D. James ( aka Aphex Twin )
      • Gość: Wisnia Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.bras01.mdl.ny.frontiernet.net 30.06.04, 03:59
        Popieram. Ten gosc jest nieziemski. Jego piosenki sa super. Windowlicker, Come
        To Daddy, Iz-Us genialne piosenki i niesamowicie orygianle.
        • vda Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 09.07.04, 17:14
          Gość portalu: Wisnia napisał(a):

> Popieram. Ten gosc jest nieziemski. Jego piosenki sa super. Windowlicker, Come
          > To Daddy, Iz-Us genialne piosenki i niesamowicie orygianle.

Nie ma bata !
    • Gość: hmmm Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 81.210.124.* 24.06.04, 19:13
      Led Zeppelin (Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham, John Paul Jones) z
      naciskiem na Page'a i Plant'a, ponieważ to oni w większości tworzyli muzykę LZ.
      • kolysankarosemary Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 24.06.04, 23:20
        popieram ! popieram ! pozdrawiam !
      • Gość: Eugeniusz Spaslaki muzyki XX wieku IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.06.04, 15:31
        Led Zep to zero - dzis kazdy glupi tak potrafi.
        • Gość: pszemcio Re: Spaslaki muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:53
          ciekawa teoria...hmmm.....no comments.....ale nawet jeśli miałbyć racje to i
          tak geniusz polega na tym że ktoś coś wymyslił...a że potem pojawia się cała
          chmara epigonów, cóż...
    • klymenystra Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 24.06.04, 21:48
      queen z mercurym.
      • Gość: Grace Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:58
        JEFF BUCKLEY
        DEPECHE MODE
        COLLAGE
        MARILLION
        FAITH NO MORE
        • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 25.06.04, 00:00
          Jeśli chodzi o FnM, to przy całym szacunku dla zespołu stawiałbym na samego
          Pattona. Pochwalić go należy za działalność poza FnM: Tomahawk, Mr. Bungle,
          Fantomas, pod banderą Johna Zorna. Jest tego trochę i wszystko dobre chodź nie
          na każde ucho. ja część jeszcze trawięwink
          • teddy4 Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 25.06.04, 08:13
            Witold Lutosławski
            Duke Ellington
            Miles Davis
            Joe Zawinul
            David Bowie
            Brian Eno
            David Byrne
            Jaz Coleman
            Allan Holdsworth
            Jimi Hendrix
            Jaco Pastorius
            Trevor Horn
            Joe Strummer
            • baky Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 25.06.04, 09:53
              Stasiek Wielanek
              Rene Rolska
              Jeni Rusis
              Bob Dylan
              Hanka Bielicka
              Adam Malysz (przy goleniu)
        • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:28
          Gość portalu: Grace napisał(a):

> COLLAGE
          > MARILLION

A coz obie te grupy stworzyly takiego, czego wczesniej nie wymyslili muzycy np.
          Genesis, Yes czy Van Der Graff Generator?
      • Gość: Eugeniusz ty chyba hermafrodyta jestes? IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.06.04, 15:33
        • klymenystra Re: ty chyba hermafrodyta jestes? 26.06.04, 15:06
          to do mnie?
      • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:45
        klymenystra napisała:

> queen z mercurym.

A ktoraz to plyta tego zespolu jest kamieniem milowym w dziejach muzyki? Ktora
        popchnela muzyke do przodu, nadala jej nowego wymiaru, zainspirowala innych?
        • yatzeq3 Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 28.06.04, 10:11
          "A Night At The Opera", a konkretnie "Bohemian Rapsody" (patrz mój post nieco
          wyżej)
    • michaeljackson Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 25.06.04, 13:06
      Bezsprzecznie MICHAEL JACKSON
    • Gość: rockfan Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 13:34
      Ogranicze sie do rocka (szeroko rozumianego):
      Elvis Presley (podobno zaczal)
      The Beatles (spopularyzowali i spopowieli)
      Black Sabbath (zaczyna sie era mocnego uderzenia)
      King Crimson (ich pierwsza plyta to kamien milowy jak nic)
      Sex Pistols (era punkrocka)
      Dead Can Dance (muzyka odnoszaca sie odrobine do folku nie moze byc niby
      kamieniem milowym a jednak jest )
      Nirvana (grunge, cokolwiek to znaczy - niemniej lata 90-tych pod ich dyktando)
      Kapel mozna wymieniac tysiace i kazda z nich pewnie cos wniosla, kogos tam
      zainspirowala. Moze te, ktore wymienilem nie sa najwybitniejsze, ale te mi
      przyszly do glowy w pierwszej kolejnosci.
      Pewnie moglbym jeszcze wymienic Mettalice, przedstawicieli trashmetalu, Dylana
      Boba z jego tekstami, protestsongami czy jak to tam kiedys okreslano. Moze
      doszli by panowie z The Doors, moze panowie z Deep Purple i Led Zeppelin. Moze.
      A moze Sylvian, Bowie, Eno czy Satriani. Kurde, przeciez takie wymienianko
      mogloby trwac wiecznie i w sumie o prawie kazdym Wielkim mozna powiedziec, ze
      to kamien milowy.
      Bye
      • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:32
        Gość portalu: rockfan napisał(a):

> The Beatles (spopularyzowali i spopowieli)

Czy bylbys laskaw rozwinac to drugie okreslenie?
    • Gość: Antypod Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.nsw.bigpond.net.au 25.06.04, 15:52
      To ci, ktorych nieustannie slucham:
      Vivaldi,
      Beatles,
      Bob Dylan,
      Miles Davis,
      Keith Jarrett,
      Ornette Coleman...
      • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:42
        Gość portalu: Antypod napisał(a):

> Vivaldi,

Ach, ten znakomity XX-wieczny kompozytor Vivaldi...
        • Gość: Antypod Vivaldi IP: *.nsw.bigpond.net.au 29.06.04, 01:03
          Wiek XVIII go nie chcial, pozwolil mu umrzec jako nedzarz w przytulku, wiec
          czemu nie przyjac go do XX wieku? Kryterium przynaleznosci powinna byc muzyka,
          a ta w przypadku Vivaldiego brzmi bardzo wspolczesnie.
    • Gość: Kasyx Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 213.25.168.* 26.06.04, 12:27
      Moim zdaniem trzeba wymienić Prince'a.
      • Gość: pszemcio Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:55
        Lou reed, Patti Smith. Sonic Youth , Radiohead, Jeff Buckley,
      • vda Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 09.07.04, 17:16
        Edgar Varese
    • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.onecik.pl / *.onecik.pl 26.06.04, 14:59
      Capitan Beefheartsmile
      • Gość: pszemcio Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 18:00
        właśnie właśnie Humbaku!!! dobrze żeś mi przypomniał bo muszę się spytać o
        najlepszą płyte tej kapeli....zakupić żem chciał a nie znam sie
        • lostdog Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 21:21
          Pink Floyd
          King Crimson
          U2
          Pearl Jam
          ---------
          właśnie tak.
        • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 27.06.04, 22:55
          Wiesz co, ja tego tylko w radiu słuchałem. Jakem zobaczył cenę takiego analoga
          (innej wersji jakoś nie znalazłem- może źle szukałem), to mi szczena opadła i
          chęci odeszły. Przykro mi więc, ale ja nie pomogę. Może ten (ta) powyżej?
          • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 27.06.04, 22:56
            Ten (ta) powyżej też nie. Poszukaj sobie jakiejś biografii w necie. Pewnie będą
            jakieś opisy albumów.
            • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 27.06.04, 23:14
              Znalazłem takie sugestie:
              Ice Cream For Crow - Virgin 1982
              Clear Spot - Reprise 1972
              The Spotlight Kid - Reprise 1972
              Lick My Decals Off, Baby - Bizarre 1970
              Trout Mask Replica - Straight 1969
          • Gość: pszemcio Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 13:19
            są wydania na cd bo żem widział w komisie z płytamismile
        • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:13
          Gość portalu: pszemcio napisał(a):

> właśnie właśnie Humbaku!!! dobrze żeś mi przypomniał bo muszę się spytać o
          > najlepszą płyte tej kapeli....zakupić żem chciał a nie znam sie

Pszemcio: o ile mi wiadomo to Captain Beefheart to nie kapela a pseudo muzyka.
          Humbak: po co mowic o kims, ze jest geniuszem gdy sie prawie nic o nim nie wie?
          • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 27.06.04, 23:56
            Czy to,że nie mam jego albumu, oznacza, że nic o nim nie wiem?
            • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 27.06.04, 23:58
              Gość portalu: Humbak napisał(a):

> Czy to,że nie mam jego albumu, oznacza, że nic o nim nie wiem?

A czy uznales go za geniusza, bo gdzies to wyczytales, czy sam, po wnikliwym
              wysluchaniu jego dziel, doszedles do takiego wniosku?
              • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.06.04, 00:05
                Bardzo krytyczny(a) jesteś. Wyczytałem na jego temat dopiero dziś. Facet bawi
                się muzyką. To można szybko zauważyć. Takie posunięcia nawet jeśli nie do końca
                udane pchają muzykę do przodu. To bardzo ważne. Można przecież powiedzieć, żę
                doprowadzanie jakiegoś gatunku do perfekcji, a tak robi wiele dobrych zespołów
                to nie muzyka, ale rzemiosło. Zgadzam się, że wpisałem go tu na wyrost,
                szczególnie, że nie znam wystarczająco, ale wiele wpisów tu jest moim zdaniem
                na wyrost.
                • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 28.06.04, 00:13

> Bardzo krytyczny(a) jesteś. Wyczytałem na jego temat dopiero dziś. Facet bawi
                  > się muzyką. To można szybko zauważyć. Takie posunięcia nawet jeśli nie do
                  końca udane pchają muzykę do przodu. To bardzo ważne. Można przecież
                  powiedzieć, żę doprowadzanie jakiegoś gatunku do perfekcji, a tak robi wiele
                  dobrych zespołów to nie muzyka, ale rzemiosło. Zgadzam się, że wpisałem go tu
                  na wyrost, szczególnie, że nie znam wystarczająco, ale wiele wpisów tu jest
                  moim zdaniem na wyrost.

Nie, ON JEST GENIUSZEM. Nie wpisałeś go na wyrost. Chodziło mi tylko o to, że
                  wymieniłeś go nie znając zbytnio, jak wywnioskowalem z Twoich wpisow, jego
                  tworczosci. Wolalbym, zeby ludzie ktorzy pisza o jakims rodzaju
                  muzyki/zespole/wykonawcy mieli cos na ich temat do powiedzenia.
                  • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.06.04, 00:17
                    Racja. Tak jakoś mi się wyrwało (na piśmie?!). Błąd. Zazwyczaj tak nie robię,
                    chyba, że żartuję. A tak wogóle. Czegoś brakuje w tym wątku.
          • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 27.06.04, 23:58
            Poza tym: nie jestem jego wyznawcą, to fakt. Ale facio ciekawą muzę tworzył
            moim zdaniem, a nie jest powszechnie znany. Pomyślałem, że wspomnę to ktoś się
            zainteresuje.
            • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 28.06.04, 00:00

> Poza tym: nie jestem jego wyznawcą, to fakt. Ale facio ciekawą muzę tworzył
              > moim zdaniem, a nie jest powszechnie znany. Pomyślałem, że wspomnę to ktoś
              się zainteresuje.

Bardzo zbozny cel.
              • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.06.04, 00:12
                Najwyraźniej znasz jego twórczość lepiej. Co Ty o tym powiesz. Poważnie pytam.
                • ndugu Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 28.06.04, 00:16

> Najwyraźniej znasz jego twórczość lepiej. Co Ty o tym powiesz. Poważnie pytam.

Czesc odpowiedzi powyzej. Oprocz jego solowych dziel polecam plyte nagrana z
                  innym geniuszem - Frankiem Zappa - Bongo Furry.
                  • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.06.04, 00:20
                    Jakbym wiedział gdzi to znależć. Jak napisałem kupić, nie kupię, bo ceny
                    upiorne, a w programach p2p nie znalazłem. Chyba to zbyt trudne. Choć Zorna
                    znalazłem. Właśnie zaczynam go studiować:>
          • Gość: pszemcio Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 13:25
            no to przeciez mówie że nie znam ...
            • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 28.06.04, 14:23
              Nie nerwuj się. Ten zarzut był do mię. Słusznie z resztą.
    • Gość: ksenia Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:58
      Edgar Varese
      Frank Zappa
      John Zorn
      • teddy4 Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 29.06.04, 14:44
        Gość portalu: ksenia napisał(a):

> Edgar Varese
        > Frank Zappa
        > John Zorn

Ech, dobrze że Varese a nie Froesesmile)))).
    • nauma Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 30.06.04, 15:22
      A ja jednak dorzucę Edgara Froese, razem z Frankem i Baumannem - najlepszy
      skład Tangerine Dream.
      Poza tym panowie z Kraftwerku - ich muzyka jest korzeniami, do których
      przyznają się prawie wszyscy!
      • lostdog Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 01.07.04, 17:53
        dymitr szostakowicz
    • Gość: fantomasz Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 213.199.242.* 01.07.04, 23:54
      Dobrze, że wspomniano też Kraftwerk. Bez tej czwórki Niemców muzyka i
      elektroniczna i popularna i klubowa byłaby zupełnie inna (o ile by w takiej
      formie istniała). Na dobrą sprawę czy słuchasz rocka w typie Depeche Mode, popu
      ala Madonna, Hip-Hopu, rapu tec, w tle brzmia pomysły Kraftwerk. CZapki z głów.
      W panteonie wielkich muzyków minionego stulecia musi być Kraftwerk!
    • Gość: tomjk Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 195.205.180.* 02.07.04, 10:46
      dla mnie facet, który tu się wypowiada:
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/tele_040702/tele_a_2.html
    • cham_i_prostak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 02.07.04, 18:32
      Lenny Kravitz, a kto myśli inaczej ten trąba.
      • Gość: pszemcio Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 20:18
        no to tromba ze mnie bo nie trawie gościa
    • Gość: izalui Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ssnet.pl 06.07.04, 20:43
      Reznor. Trent Reznor smile)
    • Gość: rock Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 06.07.04, 21:41
      Pearl Jam
    • Gość: bono-man Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:56
      Przy takim topicu będę obiektywny.

U2 zdecydowanie na taki tytuł zasługuje (gdybym nie lubił też musiałbym tak
      stwierdzić bo to nie podlega dyskusji)
      Ozzy Osbourne i cały Black Sabbath (ale tylko klasyczny skład)
      Rhandy Roads
      Zakk Wylde
      Pink Floyd
      Queen
      • Gość: Gemma Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 62.233.180.* 13.07.04, 13:59
        Zgadzam sie, uwielbiam ten zespol od niepamietnych czasow, znam na pamiec
        wszystkie piosenki. A poza tym stawiam na Queen, Nirvane.
    • Gość: masta_banana Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 16:56
      Liam Howlett - The Prodigy

uzasadnienie: przyznawanie sie do lubienia szybkiej elektronicznej muzyki na tym
      forum jest passe, ale nie da sie ukryc, ze Prodigy bylo pierwsza prawdziwa
      gwiazda muzyki potocznie zwanej "techno". "Music for the Jilted Generation"
      obowiazkowo powinno byc wymieniane w kazdym zestawieniu najwazniejszych plyt lat
      90-tych.
    • Gość: lennon Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 62.233.216.* 07.07.04, 18:04
      Mało znani ale oryginalni : Van Der Graaf Generator, bardzo zapomniana grupa, a
      szkoda , Gentle Giant, Amon Duul 2, Grobschnitt, Fleetwood Mac Greena,
      Steamhammer na początek

• Gość: Vince Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: 206.176.204.* 07.07.04, 18:48
        No nie mozna oczywiscie pominac Kurta Cobaina - mozna nie lubic jego muzyki,
        ale trzeba przyznac ze facet mial talent..wink
        • pytajnick Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 07.07.04, 19:30
          dla mnie oczywiście Steven Wilson
          od rocka po ambient
          od krautrocka po metal
          od awangardy jazzowo-transowo-niewiemco po pop
          od elektroniki po instrumentalny hiphop i ambient-house
          itd itp
          + produkcja...

a przede wszystkim melodie.

ex
      • Gość: izalui Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ssnet.pl 07.07.04, 19:35
        Mając taką ksywę powinieneś zaproponować Lennona.

Strawberry fields forever smile
    • masaladosa Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 07.07.04, 21:20
      nie bede oryginalny:
      jimi hendrix
      black sabbath w skladzie z pierwszych 6 plyt
      led zeppelin
      oraz z innej beczki:
      henryk mikolaj gorecki
      i jeszcze z innej:
      miles davis
      john coltrane

mdosa
      • Gość: Humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 08.07.04, 00:13
        Proszę o uzasadnienie Góreckiego. Troszeczkę go słyszałem. Nie jestem specem od
        klasyczmej. Lubię czasem posłuchać. Chciałbym przeczytać, czemu aż tak go
        cenisz.
        Pozdrawiam
        • lostdog Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 08.07.04, 11:16
          a dla mnie jeszcze przede wszystkim rory gallagher, bluesbreakers i osobno
          peter green oraz john mayall, jimi hendrix, janis joplin, the byrds, pink
          floyd, the beatles... i last, but not least: mother love bone, temple of the
          dog i PEARL JAM smile
        • masaladosa Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 10.07.04, 20:54
          zawiode cie jezeli oczekiwales jakiejs blyskotliwej analizy muzykologicznej-ja
          tez nie jestem specjalista od teorii muzyki a moj wybor jest czysto subiektywny-
          cenie niezwykle jego 'sztandarowe' dzielo mianowicie symfonie piesni zalosnych
          i nawet nie przeszkadza mi to ze jest to tzw bestseller i ze krytyka nie
          przejawiala szczegolnych zachwytow-jest to dla mnie utwor wyjatkowo
          wstrzasajacy o ogromnej dozie liryzmu i tragizmu ktory niezmiennie doglebnie
          mnie porusza-uwazam ze ktos kto skomponowal dzielo wywolujace taka reakcje ma
          prawo byc uznany za geniusza-wszak nie tylko techniczne niuanse formalna
          poprawnosc i niezwykle nowatorstwo o tym stanowi...

mdosa
          • humbak Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 10.07.04, 22:51
            Mimo iż spodziewałem się analizy, to odpowiedż przez Ciebie udzielona mnie
            zupełnie zadowala. Czasem nie da się czegoś uzasadnić wywodami
            specjalistycznymi.
    • Gość: loque Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 12:43
      dla mnie to Bob Marley i Dimebag Darrell , a z polskich Pan Darecki Krzysztof
      • Gość: loque Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 12:51
        > dla mnie to Bob Marley i Dimebag Darrell , a z polskich Pan Darecki Krzysztof

... jeszcze zapomnialem z polskich tez poza Panem Dareckim - Robert Sadowski
    • Gość: pan-european Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.07.04, 16:04
      Szostakowicz, Alfred Schnittke, Arvo Part, Lutoslawski, Gavin Briers, Benjamin
      Britten, Gorecki, Steve Reich, no i oczywiscie Arnold Schoenberg!
      • Gość: loque Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.espol.com.pl 09.07.04, 22:46
        super... Schnittke - oczywiscie(moze za Briersa dalbym Feldmana), dodalbym
        Terry Rilleya i Xanakisa.

no i poza tym zakk wylde, dimebag darell i pharrell williams , ian scott
        i moze frank zappa.
        a jako pierwszy bylby bob marley.
    • negativ.nein Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku 10.07.04, 21:24
      einstürzende neubauten
      • Gość: severah Re: Najwieksi geniusze muzyki XX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 22:47
        Tupac Shakur !!! napewno jest geniuszem muzycznym XX wieku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka